Στα άκρα ωθεί την επιθετική, αναθεωρητική και προκλητική ρητορική του εναντίον της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην απέλπιδα προσπάθειά του να μεταπείσει κάποιους από τους Τούρκους πολίτες που εμφανίζονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν άλλον υποψήφιο για την προεδρία της χώρας του στις εκλογές του 2023.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φοβάται ότι πιθανή εκλογική του ήττα θα σημάνει διώξεις με απροσδιόριστη κατάληξη για τα όσα έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της γείτονος, συνεχίζει να υποτάσσει το συμφέρον της Τουρκίας, τη διεθνή της εικόνα και τις παραδοσιακές της συμμαχίες στη δική του προσωπική πολιτική επιβίωση.
Πρόκληση δίχως όριο από Ερντογάν
Χθες, όπως αναμενόταν, παρέστη στην τελευταία ημέρα της διακλαδικής, πολυεθνικής άσκησης «EFES 2022», από όπου εξαπέλυσε νέες απειλές και προσβολές εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας, μάλιστα, ότι… δεν αστειεύεται όταν λέει (κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει) ότι η χώρα μας πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της για την εφαρμογή των Συνθηκών που δήθεν παραβιάζει η Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα «να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε έναν αιώνα πριν», υπαινισσόμενος καθαρά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η απάντηση της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε δημοσιεύοντας 16 χάρτες, στους οποίους φαίνεται καθαρά το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, πέραν κάθε αμφιβολίας και αμφισβήτησης. Ο εκπρόσωπός της έκανε αναφορά στο θέμα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή την έκθεση-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και υπήρξε πιο συγκεκριμένος και οξύς σε μια δήλωσή του μόλις έγιναν γνωστές οι νέες δηλώσεις Ερντογάν.
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».
Αυτό που στην πραγματικότητα φοβάται η ελληνική πλευρά -και η διεθνής κοινότητα- δεν είναι η υλοποίηση των λεονταρισμών της Τουρκίας. Πράγματι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή με βάση το πλέγμα των συμμαχιών της και η Τουρκία πολύ πιο αδύνατη, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του 2016. Το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα είναι το γνωστό ως «ατύχημα», δηλαδή μια θερμοκέφαλη αντίδραση από κάποιον-κάποιους είτε της μιας μεριάς είτε της άλλης, που να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Γι' αυτό η ρητή εντολή της Αθήνας σε όσους εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις στο ανατολικό Αιγαίο είναι μεγάλη ψυχραιμία, πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων και καμία κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, η εξαιρετικά προκλητική ρητορική Ερντογάν έχει αρχίσει να δημιουργεί ανησυχία σε μερίδα Ελλήνων πολιτών που δεν αποκλείουν ο Τούρκος πρόεδρος να αποφασίσει να κάνει πράξη τις λεκτικές -ως τώρα- προκλήσεις του, με αποτέλεσμα τα πράγματα να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο...
Πλήρης σύμπλευση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει σε μεγάλο βαθμό την εθνική της ενότητα καθώς τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και τα δυο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πλήρως συνταχθεί με την εθνική γραμμή: Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις κι επαναλαμβάνουν ότι μοναδικό θέμα προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και καταλληλότερος τρόπος για αυτή τη διευθέτηση είναι η παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP ) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Στις 20.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δηλώσεις και στη συνέχεια θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο. Στη Σύνοδο συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού θα συμμετάσχει ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο καγκελάριος δεν θα ερχόταν στην Αθήνα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, αν δεν θέλει να τονίσει τη στήριξη της Γερμανίας στις ελληνικές θέσεις -που είναι και θέσεις του Διεθνούς Δικαίου- ενώ οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν και μια δήλωση Σολτς που θα δείχνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα και θα στέλνει το μήνυμα ότι ακόμα και η πιο πιστή σύμμαχος της Τουρκίας, η Γερμανία, δεν στηρίζει τις αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές δηλώσεις Ερντογάν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!