Ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης EFES 2022, καλώντας τη χώρα μας να αποστρατικοποιήσει τα νησιά. Με 16 χάρτες απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
«Δεν αστειεύομαι, ελάτε στα συγκαλά σας. Αν δεν αποκρατικοποιήσετε τα νησιά με βάση τις συνθήκες, ο λαός μας είναι αποφασισμένος. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αυτά που έπαθε και έναν αιώνα πριν», σημείωσε, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Μαρία Ζαχαράκη και το ethnos.gr.
Έκανε επίσης λόγο για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» -όπως την αποκάλεσε- στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω. Παράλληλα, επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε «τουριστική απόβαση» στα νησιά, ενώ έθεσε ζήτημα κυριαρχίας του Καστελόριζου. «Το Καστελόριζο είναι 600 χλμ μακριά από Ελλάδα και μόνο 40 από Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσουν, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να γίνουν ατζέντα με λόγια και ενέργειες παράνομες. (...) Αυτοί που σπαταλούν τους πόρους, τη δύναμη της χώρας τους κ.λπ. θα δώσουν λογαριασμό ενώπιον της ιστορίας. (...) Αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα τους πειρασμούς της Ελλάδας, αλλά αυτή η υπομονή μας έχει παρεξηγηθεί», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Απάντηση ΥΠΕΞ
Με 16 χάρτες, που απεικονίζουν με «παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο», απαντά στις τουρκικές προκλήσεις για «γκρίζες ζώνες» και «Γαλάζια Πατρίδα» το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.
Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).
Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
Δείτε τους 16 χάρτες εδώ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!