Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στους τουρκικούς λεονταρισμούς που επιχειρούν να «βάλουν φωτιά» στη σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με τις απαράδεκτες δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής μας χώρας περί δήθεν θέματος... κυριαρχίας των νησιών.
«Οχι» στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα νησιά του Αιγαίου
Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια έκθεση-καταπέλτη καταδικάζει όλες τις τουρκικές αξιώσεις στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τις διώξεις αντιφρονούντων στο εσωτερικό της γείτονος.
Σε αυτήν εκφράζεται η λύπη των ευρωβουλευτών για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.
Στην έκθεση επαναλαμβάνεται η έκκληση για ειλικρινή συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της καλής πίστης, του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, ενώ η έκθεση καταδικάζει την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με τις παραβάσεις και τις υπερπτήσεις.
Κόλαφος και για το Κυπριακό
Στην ίδια έκθεση οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το ότι το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν ότι μια λύση εναρμονισμένη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη.
Η έκθεση καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει την πρότασή της για «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη διαίρεση του νησιού, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία, αναφερόμενη στις τουρκικές «πρωτοβουλίες» στα Βαρώσια και στον εποικισμό.
Πίεση για άρση του βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Οι ευρωβουλευτές με την έκθεση που ενέκριναν καλούν την Αγκυρα να αντιμετωπίσει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με καλή πίστη, να κάνει εποικοδομητικές προσπάθειες για επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και να μείνει μακριά από άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης κατά τη διαδικασία αυτή.
Νέος «πάγος» στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας
Το Ευρωκοινοβούλιο με την έκθεσή του για τις σχέσεις του με την Τουρκία επισημαίνει επίσης ότι χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, δεν είναι δυνατόν να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σημειώνεται επίσης ότι παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της απέναντι στις Βρυξέλλες. Η έκθεση εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές.
«Πόρτα» και από την Ιταλία
Παράλληλα ο Ιταλός πρώην υπουργός Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της δεξιάς Λέγκας, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Τουρκίας λέγοντας ότι «δεν θα επιστρέψουμε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου άλλου κράτους, εκτός από την Ελλάδα: «Τα νησιά της Ελλάδας ανήκουν στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανείς ούτε να το διευκρινίσει. Όταν η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες επιλογές, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, πρέπει να τονίζουμε με σαφήνεια ότι δρα μόνο εξ ονόματός της και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είναι, θα έλεγα, στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας μας».
Οξεία αντίδραση της Τουρκίας - Νέα επίθεση στην Ευρώπη
Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν η προβλεπόμενη: Επετέθη εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση, με τον ισχυρισμό ότι υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις:
«Οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν».
Και σε άλλο σημείο της, η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα αναφορικά με αυτά τα ζητήματα, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του… Απορρίπτουμε τη ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο κάνει μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την Τουρκία στην έκθεσή του…».
Παίζει με τη φωτιά η Αγκυρα, καταγράφοντας ελληνικά νησιά ως «δικά της»
Από την άλλη μεριά, στο εσωτερικό της Τουρκίας αναπαράγονται οι ανιστόρητες αξιώσεις Ερντογάν: Στρατιωτικοί παράγοντες όπως ο Αμπντουλάχ Αγάρ εμφανίζονται στην τουρκική τηλεόραση και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, μετά την προμήθεια των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belharra, αποκτά την υπεροχή στο Αιγαίο και υπερισχύει της Τουρκίας σε θάλασσα και αέρα, κάτι που θα γίνει ακόμα πιο καθαρό όταν η Αθήνα προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και να νέα F-35, με τους πυραύλους Meteo επάνω τους.
Μαζί με την κινδυνολογία, έρχονται και οι φαντασιώσεις: Αφού από τηλεοράσεως ζητήθηκε από τους Τούρκους τουρίστες να μην προτιμήσουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, στη συνέχεια παρουσίασαν «χάρτες» με βάση τους οποίους μερικά από τα μικρά νησιά του Αρχιπελάγους «ανήκουν στην Τουρκία». Πρόκειται για το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τους Αρκειούς, τη Λέβιθα, την Κίναρο, την Ψέριμο, τις Οινούσσες κ.λπ.
Τούρκος δημοσιογράφος: Ο Ερντογάν θα προσαρτήσει τη βόρεια Κύπρο
Σοκ έχει προκαλέσει σε Ελλάδα και Κύπρο ένα δημοσίευμα του Τούρκου δημοσιογράφου Νταγκάν Ιράκ, στην ιστοσελίδα «Ντικέν», στο οποίο αναφέρει ότι πρόθεση του Τούρκου προέδρου είναι η προσάρτηση στην Τουρκία των κατεχομένων της Κύπρου.
Ως απώτερο σκοπό του Ερντογάν ο δημοσιογράφος αναφέρει την προοπτική νίκης του στις εκλογές που θα γίνουν το αργότερο μέσα στο 2023. Έτσι, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο Ερντογάν θα αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την εσωτερική κατάσταση, θα σύρει την αντιπολίτευση σε έναν δρόμο μεταξύ αποδοχής της κίνησης και ουσιαστικής υποταγής στον πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος «θα μεγαλώσει την Τουρκία»!
Στην πραγματικότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να υπονομεύει την εικόνα και τη διεθνή θέση της χώρας του, στον βωμό της εξαιρετικά αμφίβολης προσωπικής του επανεκλογής…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!