Το ποσό αυτό προορίζεται για την κάλυψη σειράς επειγουσών αναγκών του υγειονομικού συστήματος της χώρας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία της.
Ειδικότερα, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας αφορά στην ανάγκη κάλυψης της δαπάνης για την προμήθεια κάθε αναγκαίου υγειονομικού υλικού, πάσης φύσεως φαρμάκων, εμβολίων, μέσων ατομικής ή συλλογικής προστασίας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εξοπλισμού, αντιδραστηρίων, των αποζημιώσεων για αναγκαστική ή μη διάθεση χώρων και προσωπικού, δράσεων ενημέρωσης, υπηρεσιών και λήψης κάθε άλλου ενδεδειγμένου μέτρου προστασίας από τον κορονοϊό (COVID-19). Το ποσό των 40 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί στους επιμέρους φορείς υλοποίησης, αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι συνθέτουν το υγειονομικό ανάχωμα στην επέλαση της πανδημίας.
Εχοντας συμπληρώσει 1 χρόνο από την έναρξη της πανδημίας με 99 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 2 εκατ. καταγεγραμμένους θανάτους η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη με την επιστημονική κοινότητα να έχει εστιάσει την προσοχή της στις μεταλλάξεις του ιού υπό τον φόβο ενός τρίτου πιο φονικού κύματος.
Παρά την έναρξη των εμβολιασμών, που αποτελούν έως τώρα το μόνο ουσιαστικό μέσο ανάσχεσης του κορονοϊού καθώς δεν υπάρχει ακόμα φάρμακο καταπολέμησης του, έντονη είναι η δυσαρέσκεια των κυβερνήσεων για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συμφωνημένων δόσεων εμβολίων, που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων αλλάζει τους σχεδιασμούς και το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη ενός ικανού ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού μεταθέτοντας και την προοπτική μετάβασης στην μετά-κορονοϊό περίοδο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!