Καθώς βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο, είτε οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο, είτε την άνοιξη, κάθε πρωτοβουλία των πολιτικών αρχηγών ενέχει την εκλογική της συνιστώσα. Υπό αυτό το πρίσμα αν ιδωθεί η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: Η ελληνική κεντροδεξιά έχει σημειώσει ένα παράδοξο ως προς τις σχέσεις της με τις μικρότερες ηλικίες πολιτών που ψηφίζουν. Ενώ επί περίπου τρεισήμισι δεκαετίες η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έβγαινε πάντοτε πρώτη στις φοιτητικές εκλογές, την ίδια περίοδο η απήχηση στης Νέας Δημοκρατίας στους πολίτες 18-25 ετών βρισκόταν πάντοτε σε μονοψήφια ποσοστά.
Επίσης φέτος οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφώνησαν σε αποτελέσματα που φέρνουν δεύτερη την ΔΑΠ, πίσω από την Πανσπουδαστική του ΚΚΕ. Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει νέα αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές, σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις πρώτες της απλής αναλογικής, οπότε έχει ανάγκη την βελτίωση των ποσοστών αποδοχής του κυβερνώντος κόμματος από τις μικρές ηλικίες πολιτών που ψηφίζουν.
Μία τεχνοκρατική ομιλία
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε χθες μια μάλλον τεχνοκρατική ομιλία σε ένα ακροατήριο που εκ φύσεως (ηλικιακής) διψά για ιδέες, αλλαγές και «βλέπει» τον εαυτό του συμμετέχοντα σε αυτές τις αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός εξήρε την κομματική συνέχεια από την ΟΝΝΕΔ στη Νέα Δημοκρατία την οποία προσωποποίησε λόγω επικαιρότητας στον Παύλο Μαρινάκη, απελθόντα πρόεδρο της νεολαίας και ήδη Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στα κυβερνητικά πεπραγμένα εν μέσω θυελλωδών προβλημάτων: «Όταν κερδίσαμε τις εκλογές το 2019 οι εισφορές είχαν αρχίσει να μειώνονται.
Έργα προχωρούσαν. Μεγάλες επενδύσεις δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας. Παρά τις διαδοχικές τρικυμίες, όμως, η πατρίδα μας δεν ξέφυγε από την πορεία της. Κερδίσαμε τα στοιχήματα της συγκυρίας…».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξειδίκευσε τα μέτρα που έλαβε για τις νεότερες ηλικίες του πληθυσμού. Από την αναγνώριση των δικαιωμάτων και την προστασία των ταχυμεταφορέων, μέχρι το πρώτο ένσημο για την πρόσληψη νέων χωρίς προϋπηρεσία. Από τις 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ, ως το νέο ασφαλιστικό.
Μίλησε για μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας που καταπολεμά την αδήλωτη εργασία, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, οι αυξημένες άδειες και στους δύο γονείς. Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» που θα κρατούν τα παιδιά της εργαζόμενης μητέρας κλπ.
Αναφέρθηκε σε νέες προσλήψεις περίπου 16.000 νέων εκπαιδευτικών, τη διευρυμένη υποδοχή μικρών παιδιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς, το Νέο Σχολείο με έμφαση στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, αλλά και στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και το για την Τριτοβάθμια Παιδεία. «Και αυτήν ακριβώς τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αρνούνται σήμερα οι αντίπαλοί μας, υπονομεύοντας την εφαρμογή της», πρόσθεσε.
Τι εννοούσε με τον «ολιστικό τρόπο ζωής»
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός διευκρίνισε τι εννοούσε με τον «ολιστικό τρόπο ζωής» που έγινε σύνθημα στα χείλη των αντιπάλων του: «Η νέα γενιά, κάθε νέα γενιά τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα, όπως λέει και το παλιό σύνθημα. Όχι απλά καλούς μισθούς αλλά πλουραλιστικό πολιτισμό, ελεύθερο χρόνο, καθαρό περιβάλλον, ανοιχτή επικοινωνία, συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο και πάνω από όλα αλήθεια» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον της πρωθυπουργικής ομιλίας ήταν η επεξεργασία ενός συνεκτικού σχεδίου που, όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, θα βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να φύγουν από το πατρικό σπίτι και τα νέα ζευγάρια να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια: «Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου, εκατοντάδες ακίνητα μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά».
Εκλογολόγοι που κινούνται κοντά στην κυβερνητική παράταξη έλεγαν στην «Η» ότι προϋπόθεση για να επιτύχει η ΝΔ και πάλι στις δεύτερες εκλογές μια αυτοδυναμία που δεν θα κρέμεται «σε έναν- δυο βουλευτές», είναι να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά τις στις ηλικίες 17-25 και 26-35. Δύσκολα θα πετύχει κάτι τέτοιο με τεχνοκρατικές ομιλίες που αφορούν μόνο στη διαχείριση του σήμερα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!