Νέα
  • ΓΔ: 1399.66 +0.64%
  • Τζίρος: 124,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής μειωμένων προσδοκιών: Επιτυχία(;) για εμπάργκο, αποτυχία για ακρίβεια

Λίγοι είναι οι λόγοι που θα θυμόμαστε τη Σύνοδο Κορυφής που έληξε χθες. Η Ενωμένη Ευρώπη είχε καλλιεργήσει εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο, με αποτέλεσμα τα μέτρια αποτελέσματά της να φαντάζουν ως «επιτυχία».

Το (μερικό) εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι η σημαντικότερη στιγμή της Συνόδου, η πλήρης αδυναμία κοινής δράσης εναντίον της πανευρωπαϊκής ακρίβειας η μεγαλύτερη αποτυχία της.

Κατά τα λοιπά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στην Ουκρανία νέα έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους έως και 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2022. Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστεί η πρόταση της Κομισιόν, αμέσως μόλις αυτή υποβληθεί.

Η Ουκρανία και η ακρίβεια

Αξίζει να σταθεί κανείς στην αυστηρή διατύπωση των ευρωπαϊκών θέσεων έναντι της Μόσχας, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «επιτήδειους ουδέτερους» στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο στα συμπεράσματά του μίλησε για «φρικαλεότητες» και για «καταστροφές» των επιτιθεμένων στα ουκρανικά εδάφη, ενώ παράλληλα επαίνεσε όλους όσοι βοηθούν στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για αυτά, καθώς και στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου.

Παράλληλα οι «27» ασχολήθηκαν και με την οδυνηρή ακρίβεια που πλήττει τις οικονομίες τους και, όπως είπε στις δηλώσεις του στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, «υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα, σήμερα, στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχε σχεδιαστεί για να λάβει υπόψη τόσο ακραία υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Δόθηκε η σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Μέσα σε αυτές τις προτάσεις θα μπορεί να είναι, υπάρχει και μια ρητή αναφορά σε αυτό στα συμπεράσματα, και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο και η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εισηγούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Αυτό σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να διαβουλεύεται και να «εξετάζει προτάσεις», ενώ οι πολίτες της επί ένα εξάμηνο δοκιμάζονται άγρια από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας…

Οι συναντήσεις του Μητσοτάκη

Σε αυτό το κλίμα, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία και πραγματοποίησε κρίσιμες συναντήσεις, με σημαντικότερη αυτή με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λίγες μέρες μετά τις «ίσες αποστάσεις» που έλαβε το Βερολίνο για τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας από Αθήνα και Άγκυρα «να τα βρουν»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στον Όλαφ Σολτς τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που κυκλοφορεί η τουρκική πολιτική ελίτ και που δείχνει το μισό Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία, κάτι που έκανε βαθιά εντύπωση στον συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη, όπως άλλωστε συνέβη και με τους αντίστοιχους συνομιλητές του Έλληνα πρωθυπουργού που είδαν αυτό τον χάρτη κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για λεονταρισμούς και πρόσθεσε: «Εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική της, το ζήτημα να συζητηθεί ξανά στην τακτική Σύνοδο του Ιουλίου και να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη τής εντελώς περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας». Συνεπώς, με δεδομένη την απόφαση Ερντογάν για κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, είναι σαφές ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία θα είναι και πάλι στο κεντρικό μενού των «27» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει τις κυρώσεις και πάλι στο τραπέζι.

Για ακόμα μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποτέλεσε τον στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, όταν πήρε σαφή θέση υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή των ελληνικών θέσεων, και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία, χωρίς κάποιος να του θέσει ανάλογη ερώτηση: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (των Τούρκων) πρέπει να καταδικαστούν αμέσως, κάτι το οποίο μόλις έκανα».

Ο πρωθυπουργός επανήλθε χθες το απόγευμα στην τουρκική προκλητικότητα

Μιλώντας χθες το απόγευμα σε συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε για ακόμα μια φορά τους κινδύνους που εγκυμονεί για την περιφερειακή σταθερότητα ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η συνεχής κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή από την Άγκυρα. «Θα δοθεί σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίζει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «καμία νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, που βασίζεται στις φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών», απαντώντας στις ανιστόρητες δηλώσεις Ερντογάν την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι «η δύναμή μας είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό, επειδή αν δεν το κάνουμε, αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε θα δεχθούν ουσιαστική απειλή». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ