Νέα
  • ΓΔ: 1396.65 -0.07%
  • Τζίρος: 55,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: H συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Borge Brende

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα "διεθνοποιήσω" ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κρίσιμο πεδίο η Ενέργεια 

«Η ενέργεια θα είναι το επόμενο κρίσιμο "πεδίο μάχης" βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση, θα πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες γύρω από την κλιματική αλλαγή» τόνισε σε άλλο σημείο της συζήτησής του o Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει τώρα να αναγνωρίσουμε το γεγονός πως για την ώρα δεχόμαστε πίεση καταβάλλοντας στη Ρωσία υπέρογκα ποσά για την τιμή του φυσικού αερίου. Εξ ου και είμαι από τους εισηγητές της ιδέας της επιβολής ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή χονδρική αγορά και μάλιστα θα το επαναφέρω σε επίπεδο ΕΕ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Βεβαίως θα το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, που είναι μεγάλοι προμηθευτές φυσικού αερίου. Αλλά δεν θέλω να βρεθούμε σε μία κατάσταση, όπου θα δαπανούμε πόρους, επιδοτώντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον εθνικό προϋπολογισμό και η ΕΕ δεν θα μας υποστηρίζει. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεις στο μέλλον και το πρόγραμμα "Repower EU" είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, σε ένα μήνα, σε τρεις μήνες, τι θα κάνουμε τον χειμώνα σχετικά με το πώς θα στηρίξουμε τις κοινωνίες μας».

«Δίκη μας δουλειά ήταν να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ΕΕ απέδειξε την ενότητα της αλλά και την ταχύτητα της σε ό,τι αφορά στην επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Η κρίση στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να σκεφτεί πολύ πιο στρατηγικά και εν προκειμένω το ζήτημα της στρατηγικής της αυτονομίας, του οποίου είμαι ένθερμος υποστηρικτής πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, έχουμε πλέον έναν επιπρόσθετο στόχο, αυτόν της ταχείας απεξάρτησης από τη Ρωσία, επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς είναι βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η Ελλάδα, που εξαρτάτο από τα προγράμματα διάσωσης δεν υπάρχει πλέον» σημειώνοντας ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις για το πόσο έχει αλλάξει η χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αντέστρεψε την πρακτική της υπερφορολόγησης, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράμμισε: «Δική μας δουλειά ήταν να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης και το κάναμε κυρίως μέσω διεθνών και εγχώριων επενδύσεων, κάτι στο οποίο σημειώσαμε επιτυχία. Και το κάναμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας βιωσιμότητα, γιατί πλέον η Οικονομία μεγαλώνει με γοργότερους του αναμενομένου ρυθμούς, κάτι που φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές τομές στο νομοθετικό πλαίσιο και έχουμε ψηφιοποιήσει το κράτος, έχουμε μειώσει την γραφειοκρατία με τους Έλληνες να είναι πολύ χαρούμενοι που συναλλάσσονται με το κράτος μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του υπολογιστή τους χωρίς να υποχρεούνται να στέκονται σε ουρές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, πως «θα έχουμε τελειώσει με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, η εν λόγω απόφαση έχει ήδη ληφθεί και ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή μέσα στο 2023».

LNG στη Βόρεια Ελλάδα

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ έκανε αναφορά στην ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν τιμή για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα μας. Αφού επεσήμανε ότι έγινε αναφορά ιστορική στην αθηναϊκή δημοκρατία και την επιρροή της τόνισε επίσης ότι υπήρξε εστίαση και στη σημερινή πραγματικότητα και επεσήμανε πως υπάρχει ισχυρή στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ που δεν εστιάζεται μόνο στην άμυνα αλλά επεκτείνεται και στην ενέργεια, με ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη και την προφανή στρατηγική σημασία της για την ενεργειακή προμήθεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. Προκειμένου να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια, ο πλέον εύκολος τρόπος να το κάνουμε είναι να φέρουμε LNG στη Βόρεια Ελλάδα κι από εκεί να διοχετεύεται στις αγορές των Βαλκανίων, είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ακόμη πως πολύ σημαντική είναι και η οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ και ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει πώς η χώρα μας έχει αλλάξει μέσα στα τελευταία τρία χρόνια και να τονίσει πως η Ελλάδα των μεγάλων ελλειμμάτων, η Ελλάδα που ελεγχόταν εν πολλοίς από προγράμματα δεν υπάρχει πλέον.

Είπε χαρακτηριστικά ότι όταν επισκέφθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 μιλούσαν ακόμη για το πώς θα επισκεφτόταν το ΔΝΤ ενώ σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα αφού η χώρα μας αποπλήρωσε το δάνειό της στο ΔΝΤ, δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ