Μια παλαιά, ανιστόρητη εμμονή της αλβανικής πολιτικής ελίτ βρήκε στον δρόμο του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία. Στις χθεσινές δηλώσεις από κοινού με την Αλβανίδα ομόλογό του, ο κ. Δένδιας άκουσε έκπληκτος την Όλτα Τζάτσκα να θέτει και πάλι το ανύπαρκτο θέμα των «περιουσιών των Τσάμηδων» στην Ελλάδα!
Οι δηλώσεις για τους «Τσάμηδες»
Στις δηλώσεις της, η Αλβανίδα υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ελπίζουμε ότι η προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».
Έτσι, στις δικές του δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Νίκος Δένδιας διατύπωσε προσεκτικά τις ελληνικές θέσεις, φροντίζοντας από τη μια μεριά να μην τινάξει στον αέρα τις διμερείς σχέσεις που με κόπο και προσπάθεια έχουν σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί, με κορωνίδα την από κοινού παραπομπή του προβλήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Από την άλλη, όμως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απείλησε καθαρά τη σημερινή ηγεσία της Αλβανίας με προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία, εάν συνεχίσει τέτοιου είδους ανιστόρητες αναφορές.
Δένδιας: Καλές σχέσεις σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων
Είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στην Όλτα Τζάτσκα: «Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Καλές σχέσεις σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και την αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί επανάληψη τέτοιων ανυπόστατων διεκδικήσεων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δυο λαών και δημιουργούν εξ αντικειμένου πρόβλημα στον εξευρωπαϊσμό των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ.
Τι συζήτησε ο Δένδιας με τον Ράμα
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών είχε περιγράψει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς ανακοίνωσε μαζί με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη Χάγη, προσθέτοντας ότι «η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας. Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας…». Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι αυτή η διαδικασία στέλνει το μήνυμα και σε άλλες χώρες (φωτογραφίζοντας την Τουρκία, τη μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται να συνυπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας) ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουν τα κράτη, διαφορές. Ήδη ολοκληρώνεται το τεχνικό κομμάτι, προκειμένου να συνυπογραφεί από Αθήνα και Τίρανα και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Χάγη το συνυποσχετικό. Παράλληλα οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο νόμος «περί εμπολέμου» αποτελεί πλέον έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να παραλειφθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία (πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια) συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, καθώς και με μέλη της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ενώ έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Με τον Αλβανό πρωθυπουργό συζήτησαν γενικότερα θέματα επενδύσεων στις δύο χώρες αλλά και το ενεργειακό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Αλβανία τον επόμενο μήνα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα Τίρανα υποστηρίζουν την ελληνική υποψηφιότητα για την προεδρία αυτή κατά την περίοδο 2025-2026.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!