Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Μητσοτάκη για το τετ α τετ με Μπάιντεν στα ελληνοτουρκικά και την ενέργεια

Πηγή: ΑΜΝΑ

Με τον αέρα ενός πρωθυπουργού που έχει επαναφέρει τη χώρα του στην τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης, με ισχυρό, πλέον, πλέγμα συμμαχικών αναφορών στη Δύση, την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με την εικόνα του σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και με την ισχυρή στρατιωτική του ενίσχυση μετά -κυρίως- τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει σήμερα στις 10.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου στον Λευκό Οίκο και θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Από τη δική του πλευρά, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου αναμένεται στις επίσημες δηλώσεις που θα ακολουθήσουν τη συνάντηση, να αναφερθεί στις εγγυήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς την ασφάλειας της ελληνικής επικράτειας από κάθε είδους εξωτερική απειλή (φωτογραφίζοντας την Τουρκία, καθώς καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν έχει διατυπώσει αμφισβητήσεις για την εθνική μας κυριαρχία σε ηπειρωτική και κυρίως νησιωτική Ελλάδα), κάτι άλλωστε που περιλαμβάνεται και στην νέα Αμυντική Συμφωνία των δυο χωρών η οποία εγκρίθηκε προ ημερών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

Η στρατηγική Μητσοτάκη είναι να παρουσιάσει στην συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ την εικόνα της σημερινής Ελλάδας ως μιας ισχυρής χώρας- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα ενημερώσει τον Τζο Μπάιντεν για τις πρόσφατες συμμαχίες της χώρας μας υπό την δική του ηγεσία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, αλλά και τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για εξευρωπαϊσμό των Δυτικών Βαλκανίων ώστε αυτά σε σύντομο, κατά το δυνατόν, χρονικό διάστημα να αποτελέσουν οργανικά μέρη της Ενωμένης Ευρώπης.

Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι θα κάνει λόγο μόνο για λίγο, ακροθιγώς, για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως ο κ. Μπάιντεν έχει αρκετή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά τις νέες γεωπολιτικές προτεραιότητες της Δύσης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δευτερογενείς του συνέπειες στον γεωπολιτικό και ενεργειακό τομέα.

«Ο Κυριάκος δεν θα πάει να ‘κλαφτεί’ στον Μπάιντεν για την Τουρκία. Αυτά ο πρόεδρος τα γνωρίζει. Θα του εξηγήσει, όμως, ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα modus vivendi στην Ανατολική Μεσόγειο και να του δείξει ότι μόνο εμπόδιο είναι ο αναθεωρητισμός Ερντογάν, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας» μας λέει κομματικός παράγοντας της Νέας Δημοκρατίας που ασχολείται επισταμένως με τα διεθνή θέματα.

Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπακούει στην αντίληψη Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα από κάθε άποψη (στρατιωτική, οικονομική και ως προς το πλέγμα συμμαχιών που έχει υφάνει) και συνεπώς δεν προβάλλει παράπονα, αλλά προτείνει λύσεις. Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, κάτι στο οποίο όλες οι χώρες της περιοχής πλην της Τουρκίας, είναι σύμφωνες.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα αναφέρει στον συνομιλητή του τις ενέργειες της χώρας μας για προμήθεια της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας και στη συνέχεια της στήριξης της προσπάθειας για εφοδιασμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Η στρατηγική της Τουρκίας

Στην πραγματικότητα η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, φέρνουν στο προσκήνιο την αντιπαράθεση δυο διαφορετικών στρατηγικών: Η μια είναι της Ελλάδας, η κυβέρνηση της οποίας έχει επιλέξει εξαρχής να εμφανιστεί ως ο «σταθερός, προβλέψιμος σύμμαχος της Δύσης, που δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά αποτελεί μέρος των λύσεων». Αυτή την εικόνα υπηρετεί η σαφής, ξεκάθαρη θέση της Αθήνας υπέρ της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, αυτήν υπηρετεί και η συνεχής κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση εκ μέρους της Δύσης των συνεπειών του πολέμου.

Η άλλη στρατηγική είναι της Τουρκίας, η οποία πατάει ως συνήθως σε δυο «βάρκες», παζαρεύει όπου μπορεί, τη μια στιγμή διαλέγεται με την Ουκρανία και την άλλη με τη Ρωσία, χωρίς όμως να καταφέρνει σε κανένα βαθμό να μειώσει το χάσμα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ειρήνευσης, τη μια, με σκληρές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσβάλλει κράτη όπως το Ισραήλ ή η Σαουδική Αραβία και την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται τους ηγέτες τους ή επισκέπτεται τις πρωτεύουσές τους.

Τη μια κάνει «παιχνίδι» με τους S400 σε Ρωσία και Ουκρανία και την άλλη ζητεί την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που έχει προμηθευτεί παλαιότερα από τις ΗΠΑ.Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική της χώρας έχουν πειστεί ότι μακροπρόθεσμα η ελληνική στρατηγική (επειδή είναι ισχυρότερη) θα επικρατήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την ενδυναμώσει στη σημερινή συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ άλλη θα είναι η πολιτική του στόχευση αύριο, στην ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ