Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου «ποντάρει» πολλά στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Κλειδιά ενέργεια και Τουρκία

Μητσοτάκης, Μπάιντεν το 2017
Μητσοτάκης, Μπάιντεν το 2017 / Πηγή: Intime

Στον αστερισμό του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ, της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν τη Δευτέρα και της ομιλίας που θα απευθύνει στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ελληνας πρωθυπουργός την Τρίτη, κινούνται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου και ευρύτερα στους κόλπους της κυβέρνησης.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και η κομματική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν το ταξίδι αυτό ως απόδειξη του διεθνούς αποτυπώματος της πολιτικής που εφαρμόζει από τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία περιλαμβάνεται στις φράσεις: «Είναι σύμμαχος πιστός και προβλέψιμος, που διατυπώνει συνεχώς προτάσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά -όπου χρειάζεται- και του ΝΑΤΟ, για την καλύτερη συνεργασία στους κόλπους της Δύσης».

Ευρεία η ατζέντα που θα τεθεί στον Τζο Μπάιντεν

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να θέσει ολόκληρο το πλέγμα των θεμάτων που ενδιαφέρουν και αφορούν τις δύο χώρες, τόσο ως μέρη αυτού που αποκαλούμε «Δύση», όσο και ως κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από το πρόσφατο θέμα της επανενεργοποίησης της συνεργασίας του σχήματος 3+1.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν διεξοδικά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για την καθαρή θέση της χώρας από την πρώτη στιγμή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό που υφίσταται την επίθεση, αλλά και τη στήριξή της στο Διεθνές Δίκαιο, αφού συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αντίδραση στη ρωσική εισβολή.

Οπως επεσήμανε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο -που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη- θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο.

Η τουρκική προκλητικότητα

Τόσο η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν όσο και η ομιλία τού πρωθυπουργού στο Κογκρέσο θα περιλαμβάνουν ως σταθερό υπόβαθρο το επιχείρημα ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον ρυθμό και στην κατεύθυνση που επιθυμούν και οι ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, των μονομερών ενεργειών της γείτονος και της αποσταθεροποίησης που η πολιτική Ερντογάν επιφέρει τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας φυσικά και την Ατλαντική Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει στον πρόεδρο των ΗΠΑ την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συμφωνία των δύο ηγετών για «ήρεμα νερά» έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο. Αμέσως μετά θα του παρουσιάσει τη νέα έξαρση των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο και πάνω από ελληνικά νησιά.

«Μιλώντας μόνο με γεγονότα, ο Μητσοτάκης θα αφήσει τον Μπάιντεν να σχηματίσει ο ίδιος τη δική του γνώμη για την κατάσταση στο Αιγαίο», αναφέρει η ίδια πηγή. Μένει, βέβαια, να φανεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μείνει στον σχηματισμό της δικής του άποψης, ή αν θα πάρει θέση υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και πόσο αυτή η θέση θα υποστηριχθεί από τον Λευκό Οίκο, ώστε να επηρεάσει τις εξελίξεις…

Το πρόβλημα της ενεργειακής συνύπαρξης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο την ευκαιρία που έχει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια γρήγορης απεξάρτησης της Ευρώπης από την ενέργεια που αγοράζει από τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλει και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και, συνεπώς, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Φυσικά, για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει η ευρύτερη περιοχή να διανύσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς εντάσεις, μονομερείς ενέργειες, παράνομα μνημόνια όπως το τουρκολιβυκό κ.λπ. Πρόκειται για το κρισιμότερο θέμα στις συζητήσεις Μητσοτάκη - Μπάιντεν, καθώς ακόμα δεν είναι σαφές το πώς προσεγγίζει αυτή την πτυχή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που μένει να φανεί μετά την συνάντηση.

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Πολλές φορές ακούσαμε και διαβάσαμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που καλείται να απευθύνει ομιλία ενώπιον του αμερικανικού νομοθετικού σώματος. Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει σε αυτό, προσθέτοντας ότι μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και φέρνουν παραδείγματα ηγετών που έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα ομιλίες, αναφέροντας είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα ή ο Λεχ Βαλέσα.

«Είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τα ελληνικά επιχειρήματα που αφορούν στην τουρκική προκλητικότητα, στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στην επί χρόνια άρνησή της να προσυπογράψει (μόνη της σε όλη την γη) το Δίκαιο της Θάλασσας και στο εκβιαστικό casus belli που ουσιαστικά ακυρώνει κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών μας», επισημαίνει στην «Η» συνεργάτης του πρωθυπουργού

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ