Γεμάτο πολιτική μηνύματα ήταν το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, που έδωσε το περίγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναστρέψει την πολύμηνη κυβερνητική φθορά λόγω της ακρίβειας και παράλληλα να «καθαρίσει» τον πολιτικό διάδρομο προς το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Το Συνέδριο αρχίζει σήμερα το απόγευμα και (μετά τις χθεσινές εξαγγελίες και τις σημερινές εξειδικεύσεις των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς στις 8.30 το πρωί) και στόχος είναι να διεξαχθεί σε πανηγυρικό κλίμα και χωρίς τις γκρίνιες για τη δοκιμασία των πολιτών από την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια.
Έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους συνέδρους τόσο τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε μια τριετία συνεχών κρίσεων και ανατροπών, όσο και τα κεντρικά διακυβεύματα του προσεχούς διαστήματος, που θα μας οδηγήσουν στις επόμενες -πιθανότατα διπλές- βουλευτικές εκλογές.
Τα οκτώ κεντρικά μηνύματα του χθεσινού διαγγέλματος Μητσοτάκη είναι τα εξής, κατά σειρά παρουσίασής τους:
1. Η Ευρώπη αποδεικνύεται ως τώρα κατώτερη των περιστάσεων
Ο πρωθυπουργός έχει διαγνώσει τη δυσθυμία πολλών Ελλήνων πολιτών για τις καθυστερήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφαση για συλλογική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Ταυτόχρονα και ο ίδιος έχει εξοργιστεί με τις παλινδρομήσεις και τις εμμονές συγκεκριμένων ηγετών που μετέχουν στα Συμβούλια Κορυφής και που φαίνεται (ως πρότινος) να έχουν «στηλώσει τα πόδια» αρνούμενοι (κι αρνούμενες) να συμφωνήσουν στην συλλογική αντιμετώπιση τα πανευρωπαϊκής ακρίβειας.
Έτσι χθες στο διάγγελμά του υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που πήρε για το Ταμείο Ανάκαμψης, τώρα εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων κι έτσι η λύση της αργεί. Γι’ αυτό και η Ελλάδα συνεχίζει να τη διεκδικεί αλλά στο μεταξύ δεν αδρανεί. Δεν θα την περιμένει «…γιατί πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».
Ενώ προς το τέλος του τηλεοπτικού του διαγγέλματος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κριτική προς τις Βρυξέλλες: «Μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία…».
2. Η έμφαση του Νέου Σχεδίου Στήριξης στους αδύναμους και τη μεσαία τάξη
Είναι τα δύο κεντρικά ακροατήρια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να αποκαταστήσει πλήρη επικοινωνία, ενόψει της καθαρά εκλογικής περιόδου που ακολουθεί. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα πλήγματα που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στη μεσαία τάξη ήταν καθοριστικός (αν και όχι ο μόνος…) παράγων για την εκλογική ήττα των δύο αυτών κομμάτων στις εκλογές του Ιουλίου 2019.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη βοήθεια που έδωσε η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά που είχαν χαμηλές καταναλώσεις. Αλλά παραδέχθηκε πως όσοι χρησιμοποίησαν λίγο περισσότερο ρεύμα, βλέπουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, με την κρατική στήριξη, αν και μεγάλη, να αποδεικνύεται μικρή για να σηκώσει το βάρος τους. Και πρόσθεσε ότι «αυτό από σήμερα αλλάζει. Είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες του χθες, να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα του σήμερα, αλλά και να αποτρέψουμε κινδύνους του αύριο».
3. Η κυβέρνηση άργησε να πάρει αποφάσεις, αλλά τώρα τις εφαρμόζει αναδρομικά
Με τα όσα είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ίσως γιατί περίμενε να έχει κινηθεί νωρίτερα και πιο αποφασιστικά η Ευρώπη.
Γι' αυτό ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στην «επιστροφή» στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο.
Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους καταναλωτές που έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 κιλοβατωρών, ενώ, επιπλέον, «η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης».
4. Φορολόγηση 90% των υπερκερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας
Ήταν ένα μέτρο που το είχε εξαγγείλει και παλαιότερα, ωστόσο τώρα ο κ. Μητσοτάκης το ενέταξε στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης με δύο σκοπούς:
Πρώτον, να ακυρώσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι δήθεν επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές για να κάνει το χατίρι των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
Και δεύτερον, για να χρηματοδοτήσει εν μέρει τις χθεσινές του εξαγγελίες. «Με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα αυτών των εταιρειών θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας» είπε ο πρωθυπουργός.
5. Εμμεσο πλαφόν τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή ρεύματος
Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγε χθες το βράδυ στην «Η» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πλαφόν στη χονδρική του ρεύματος και το ΚΙΝΑΛ στη λιανική. Ο Μητσοτάκης τα κάνει και τα δύο».
Πράγματι το κυβερνητικό σχέδιο επιβάλλει ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή της ενέργειας και επιδοτεί τη λιανική τιμή. Δηλαδή με μια διπλή κρατική παρέμβαση, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, η κυβέρνηση θέτει έμμεσο πλαφόν κι έτσι σταθεροποιεί τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.
Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης είναι ότι αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής.
6. Νέα προγράμματα «Ανακυκλώνω» και «Εξοικονομώ»
Τα δύο νέα προγράμματα, συμβατά με την κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλουν στη σωστότερη διαχείριση εκ μέρους των ίδιων των καταναλωτών της ενέργειας που τους παρέχεται.
Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων και το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», δηλαδή ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.
7. Η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία επέτρεψε αυτές τις στηρίξεις
Όπως σημείωσε ήδη από χθες το πρωί η «Η», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε καθαρά ότι η έως τώρα ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, με τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τη μείωση του ελλείμματος, επέτρεψε αυτές τις στηρίξεις.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης που εξήγγειλε μπόρεσε να διαμορφωθεί «χάρη στη συνεπή και συνετή πολιτική που προηγήθηκε. Είναι αυτή που έφερε χαμηλότερο έλλειμμα το 2021 και θετικές διεθνείς αξιολογήσεις. Και τώρα χρηματοδοτεί την νέα πρωτοβουλία μας, μαζί με τους πόρους από τα έσοδα των παραγωγών ρεύματος».
8. Προστατεύουμε την κοινωνία, επιμερίζουμε δίκαια το κόστος
Στο κλείσιμο της τηλεοπτικής του εμφάνισης ο πρωθυπουργός περιέγραψε σε αδρές γραμμές τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί το κράτος στη χώρα μας. Πρόκειται για μια αναφορά με έντονο πολιτικό και εκλογικό στοιχείο, η οποία έγινε λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, όπου η αναφορά αυτή θα είναι πολύ εκτενέστερη κι αναλυτική.
Χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαιες αλλαγές που μόνοι τους δεν μπορούν να διαχειριστούν. Το κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, το κάνουμε και τώρα, με την ενεργειακή κρίση. Ένα κράτος που προστατεύει την κοινωνία, επιμερίζοντας δίκαια το κόστος κάθε αναγκαστικής προσαρμογής. Αλλά και μια Πολιτεία που μάχεται για να αναπτύσσεται η χώρα ώστε τους καρπούς της συλλογικής προόδου να τους γεύονται όλοι οι πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μου και αυτό υπηρετώ με συνέπεια, κάθε μέρα».
Πολύ διεξοδικότερα θα ακούσουμε σήμερα το απόγευμα αυτή την πολιτική θέση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!