Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Καμία συζήτηση για θέματα εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Με μαστίγιο και καρότο προσέρχεται η Ελλάδα στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγο στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. 
 
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεγάλωμα της Ελλάδας χωρίς αυτό να αποβεί εις βάρος κανενός κράτους, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα διατηρεί απόλυτο το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών της υδάτων στην Κρήτη και αλλού «όμως σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει».
 
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις οποίες η Ελλάδα προσέρχεται με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, έκανε ονομαστική αναφορά στις σταθερές συμμαχίες που η Ελλάδα έχει συνάψει στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (Ιταλία, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) σε μια προσπάθεια να περιγράψει το τοπίο ισχυρής περιφερειακής θέσης με την οποία προσέρχεται στις διερευνητικές συνομιλίες με την Άγκυρα.
 
Στους στενούς συμμάχους της Ελλάδας -πέραν της αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναγνωρίζει ως ευρωπαϊκά σύνορα τον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου- περιέλαβε και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις με την απερχόμενη διοίκηση Τραμπ, ενώ αναφέρθηκε προσωπικά στον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον οποίο γνωρίζει προσωπικά και ο οποίος ξέρει καλά την περιοχή μας.
 
Ειδική κι επαναλαμβανόμενη ήταν η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς σε αυτά στηρίζεται η πάγια ελληνική θέση ότι μόνο θέμα συζήτησης με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφού όλα τα υπόλοιπα που η άλλη πλευρά θέλει να εντάξει σε ένα διάλογο, ρυθμίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. 
 
Δεν παρέλειψε ο πρωθυπουργός να αναφερθεί και στον τρόπο που ρυθμίζονται οι διαφορές μας με την Αλβανία. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε προ ημερών ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. Οι δυο χώρες, Ελλάδα κι Αλβανία, διαπίστωσαν ότι διαφωνούν στην μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και συμφώνησαν να παραπέμψουν αυτή τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογράφοντας όπως απαιτείται το σχετικό συνυποσχετικό.
 
Φυσικά στο πλαίσιο της ισχυρής Ελλάδας ο πρωθυπουργός ανέφερε την αγορά των αεροσκαφών Rafale, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και τη ναυπήγηση πλοίων για το Πολεμικό μας Ναυτικό «εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021». Με 105 διαφορετικές πρωτοβουλίες, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. «Διπλωματία και άμυνα, λοιπόν, συμπλέουν, σε μια ενιαία εθνική κοίτη». 
 
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί δυο φορές ονομαστικά στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και να χαρακτηρίσει ως «ισχυρισμούς χωρίς ίχνος αλήθειας» τις αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών, ενώ αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι «όλα έχουν ένα όριο» για όσους είχαν αναθέσει την ευθύνη αυτών των τομέων στον Πάνο Καμμένο και το Νίκο Κοτζιά. 
 
Κλείνοντας το κομμάτι της ομιλίας του για τις διερευνητικές επαφές είπε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με αισιοδοξία αλλά και με «μηδενική αφέλεια» γιατί δεν ξεχνά ούτε την προηγούμενη στάση, ούτε τη διγλωσσία της Άγκυρας. Θύμισε ότι τον Μάρτιο η ΕΕ θα κρίνει συνολικά τις σχέσεις της με την Τουρκία στο πλαίσιο της έκθεσης Μπορέλ, υπογράμμισε ότι τα νερά της Μεσογείου έχουν δείξει ότι μπορούν να ενώνουν λαούς, όχι να τους χωρίζουν και κατέληξε λέγοντας ότι ενδεχόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία- που δεν είναι αυτοσκοπός- θα πλήξουν πρώτα από όλα τον λαό αυτής της χώρας που θέλει και μπορεί να συμβιώνει ειρηνικά με τον ελληνικό.
 
Η φράση που ειπώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τα πρωθυπουργικά χείλη, ήταν ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας. Ούτε προφανώς να αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» κι επανέλαβε ότι σε περίπτωση διαφωνίας πρέπει να συμφωνήσουμε στην παραπομπή του θέματος στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ