Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ομιλία για τα εγκαίνια του πλωτού τερματικού σταθμού LNG

Μήνυμα ενεργειακής αναβάθμισης και θωράκισης της Ελλάδας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Αλεξανδρούπολη στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU).

«Το έργο αποτελεί, μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» είχε αριχκά ο πρωθυπουργός.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή την ενεργειακή συνεργασία όχι απλά αναγκαία, αλλά κατεπείγουσα. Το πρόγραμμα δείχνει την ετοιμότητά μας για απάντηση στις απειλές. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, έχει ήδη φροντίσει για τη δική της, εθνική ενεργειακή επάρκεια και και είναι πρόθυμη να βοηθήσει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο. Είναι μια υψηλής τεχνολογίας κατασκευή, με κόστος 360 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το ΕΣΠΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: «Δεσμεύομαστε να το υλοποιήσουμε σε 20 μήνες».

«Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης, όμως η τελική προοπτική παραμένει η φθηνή και καθαρή ενέργεια από τη φύση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Την τελευταία φορά που μας επισκέφτηκε ο φίλος Σαρλ Μισέλ, ήταν όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο. Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας. Σήμερα η παρουσία σας εδώ συμβολίζει την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του έργου. Ενός έργου που τα έφερε έτσι η ζωή να αποκτά σημαντική γεωστρατηγική σημασία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παρόντες στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επισήμανε ότι η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τον Έβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και υπογράμμισε:

 «Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα τα οποία ταυτόχρονα ήταν ευρωπαϊκά και είναι ευρωπαϊκά. Σήμερα η παρουσία σας σήμερα εδώ καθώς και η παρουσία όλων των Βαλκάνιων φίλων συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει και την οικονομία όλων των χωρών μας. Ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ενός έργου που τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία, σε αυτό τον κόσμο ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Καλή αρχή, λοιπόν, καλή συνέχεια για το καλό των χωρών, των λαών μας, αλλά και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης».

Το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφαλεία της χώρας.
  • Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.
  • Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας απο το ρωσικό Φυσικό Αέριο.
  • Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.
  • Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.
  • Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ