Η χθεσινή σύσκεψη που οργανώθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την ενεργειακή επάρκεια μπορεί να ήταν έκτακτη, λόγω της διακοπής παροχής ρωσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, ωστόσο ήταν και… προετοιμασμένη, με δεδομένο ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει παραταθεί πολύ, τώρα στο παιχνίδι μπαίνει και η Μολδαβία με την Υπερδνειστερία, και το όλο σκηνικό κάθε άλλο παρά εφησυχασμό προκαλεί εδώ και μέρες στο κυβερνητικό επιτελείο.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε μια σκλήρυνση της ρωσικής στάσης και το πλέον προφανές πεδίο για αυτήν ήταν ο εφοδιασμός της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.
Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που εξασφαλίζουν μεσοπρόθεσμα ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας. Ωστόσο άπαντες παραδέχθηκαν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, καθώς θα φανεί τόσο ο βαθμός αδιαλλαξίας της Ρωσίας όσο και ο αριθμός των κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα ακολουθήσουν την προτροπή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κατήγγειλε εκβιασμό εκ μέρους της Ρωσίας, εκδήλωσε την πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις δυο χώρες (Πολωνία και Βουλγαρία) στις οποίες η Μόσχα μέσω της Gazprom έκοψε την παροχή ενέργειας κι ανακοίνωσε ότι αυτές οι δύο χώρες θα λάβουν βοήθεια και στήριξη από τις γειτονικές τους ευρωπαϊκές.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κιρίλ Πέτκοφ και του ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα συνδράμει τη Βουλγαρία στην προμήθεια ενέργειας.
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας
Ταυτόχρονα σήμερα (13.00) ο πρωθυπουργός συναντάται με τη Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μαρίν, με την οποία θα συζητήσει κυρίως δυο θέματα: Πρώτον, την κοινή δράση στη στήριξη των χωρών που αρνούνται να υποκύψουν στο ρωσικό εκβιασμό και, δεύτερον, την εξεύρεση τρόπων πανευρωπαϊκής δράσης εναντίον της ακρίβειας. Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είναι η μία από τις τρεις χώρες (οι άλλες δυο είναι η Γερμανία και η Ολλανδία) που αντιδρούν στην κοινή πανευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση αυτού του πανευρωπαϊκού φαινομένου.
Αναζητείται ο ευρωπαϊκός βηματισμός
Από τη χθεσινή σύσκεψη προέκυψε ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια για τους επόμενους μήνες, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για το πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, δεν έχουν ληφθεί. Γι αυτό και στη σύσκεψη υπογράμμισε ότι η επόμενη υποχρέωση της χώρας για καταβολή χρημάτων στη Ρωσία για αγορά φυσικού αερίου είναι προγραμματισμένη για το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί η συμπεριφορά κρατών και εταιρειών σε ότι αφορά στο ζήτημα των πληρωμών. Θα προηγηθούν, άλλωστε, πληρωμές μεγάλων χωρών, όπως της Γερμανίας στις επόμενες λίγες ημέρες, οπότε και θα φανεί τόσο η στάση της Ευρώπης όσο και αυτή της Ρωσίας.
Πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα περιοριστούν να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν στη Ρωσία για το φυσικό τους αέριο σε ευρώ στον λογαριασμό της Gazprombank, χωρίς να δώσουν εντολή μετατροπής τους σε ρούβλια. Φαίνεται ότι η πληρωμή της Γερμανίας προς τη Ρωσία κι η αντίδραση της τελευταίας θα είναι ο οδηγός για την συμπεριφορά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας…
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια με βάση τις νέες απαιτήσεις της Ρωσίας μετατρέπονται σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια. Προφανής στόχος της Ρωσίας είναι να ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο το ρούβλι, το οποίο κερδίζει από χθες έδαφος. Παρότι το ποσόν που πληρώνεται δεν είναι διαφορετικό, το ζήτημα είναι αν παραβιάζονται, τελικά, οι κυρώσεις, στις οποίες άλλωστε δεν περιλαμβάνεται η διακοπή αγοράς φυσικού αερίου, λόγω των συνεπειών που θα είχε στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το εναλλακτικό σχέδιο
Στο πιο ακραίο σενάριο, από το Υπουργείο Ενέργειας έχει καταρτιστεί σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας:
- Ο ΔΕΣΦΑ προωθεί την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.
- Εξετάζεται η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.
- Η Δ.Ε.Η. έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.
- Είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW.
- Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.
- Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Στο σχέδιο εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Θέμα κόστους
Πέραν, όμως, από το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας, η νέα όξυνση στις σχέσεις Ρωσίας- Ευρώπης προκαλεί και πάλι θέμα κόστους για την προμήθεια ρωσικής ενέργειας.
Ήδη η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ώστε η μέση τιμή της ενέργειας να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στο πρώτο μισό του 2021. Ωστόσο, αυτό αποτιμήθηκε περί τα 4 δις. ευρώ για το 2022, που η κυβέρνηση δείχνει να εξασφαλίζει με δυσκολία.
Άδηλο είναι το τι πρόκειται να γίνει εάν το μπρα ντε φερ Ρωσίας- Δύσης για την πληρωμή σε ευρώ που θα γίνονται ρούβλια, εκτινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση (όπως κι οι άλλες των κρατών- μελών της ΕΕ) να χρειαστεί πρόσθετα κονδύλια για τη στήριξη που έχει σχεδιάσει, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο.
Ήδη χθες μετά τη νέα αντιπαράθεση Ρωσίας- Δύσης, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε σημαντική πτώση δείχνοντας τον προβληματισμό της αγοράς, ενώ πανευρωπαϊκά το κοινό νόμισμα σημείωση πτώση 1% έναντι του δολαρίου, πράγμα που δείχνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την έκβαση της νέας κρίσης.
Η χθεσινή σύσκεψη πήγε καλά, αλλά τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!