Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατώτατος μισθός: Το παρασκήνιο της απόφασης και οι 5 παραδοχές Μητσοτάκη

Από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη σε Ρεβυθούσα και Σαλαμίνα την Τρίτη 19 Απριλίου 2022 / Πηγή: Eurokinissi

Κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ. Προηγήθηκε σημαντική προεργασία, όπως παραδέχθηκε στο χθεσινό μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και διαφωνίες μεταξύ των υπουργών για το εύρος της αύξησης.

Τελικά, οι βασικοί υπουργοί του οικονομικού κύκλου συμφώνησαν, αφού πήραν στα χέρια τους τις μελέτες της επιτροπής που συστήθηκε για να μελετήσει το θέμα και να προτείνει λύσεις, αλλά και αφού άκουσαν με προσοχή τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. Άλλωστε, το βασικό επιχείρημα όσων είχαν επιφυλάξεις για μια γενναία αύξηση ήταν ότι «δεν τα πληρώνει το κράτος αλλά οι εργοδότες, και καλό είναι να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην αγορά».

Η τελική συμφωνία των εμπλεκομένων μερών της κυβέρνησης ήταν ότι «ο κατώτατος μισθός θα έχει το “7” μπροστά, αλλά δεν θα ξεφεύγει από τα όρια της δημοσιονομικής ισορροπίας». Η απόφαση «κλείδωσε» χθες το πρωί στη συνάντηση Μητσοτάκη-Χατζηδάκη και στη συνέχεια, πριν το απογευματινό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους υπουργούς (Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Θεόδωρο Σκυλακάκη).

Την ίδια ώρα το πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου ετοίμαζε πυρετωδώς το απογευματινό μήνυμα, για το οποίο είχε δώσει οδηγίες ο κ. Μητσοτάκης βασισμένος σε πέντε παραδοχές:

Παραδοχή πρώτη: Οι αμοιβές είναι ακόμα πολύ χαμηλές - Οι πληγές της δεκαετούς κρίσης δεν έχουν επουλωθεί

Μόνον έτσι μπορούσε να αιτιολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 7,5%, εις τρόπον ώστε μαζί με την μικρή αύξηση 2% των αρχών του έτους, η τελική φετινή αύξηση να φτάνει σχεδόν το 10% (9,7%) και να αντιστοιχεί, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης σε έναν ακόμα μισθό εντός του έτους.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους νέους, που κατά κανόνα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και στους οποίους η Νέα Δημοκρατία καταγράφει τα μικρότερα ποσοστά της, λέγοντάς τους ότι έχουν δίκιο όταν αναρωτιούνται αν η ανάπτυξη που απεικονίζουν οι δείκτες, τους αφορά πραγματικά. Πρόσθεσε δε ότι τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους. 

Παραδοχή δεύτερη: Η πρωτοβουλία αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την δυσκολία που αντιμετώπισε η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έως ότου λάβει την απόφαση που ανακοίνωσε. Κριτήριό του τελικά ήταν το αξίωμα ότι σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη.

Το μήνυμα προς τους νέους και τους χαμηλόμισθους ήταν ότι η κυβέρνηση δίνει τη μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που επιτρέπει η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Παραδοχή τρίτη: Η κυβέρνηση ισορροπεί ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες και τις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος

Η επιλογή που έκανε σε αυτό το ζήτημα ο πρωθυπουργός ήταν να παρομοιάσει τη μέριμνα της κυβέρνησης με τον προγραμματισμό που κάνει μια οικογένεια: Όπως ένα νοικοκυριό, είπε ο κ. Μητσοτάκης, διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί ανάμεσα στις τωρινές ανάγκες και τις μελλοντικές υποχρεώσεις του εθνικού κορβανά.

Παραδοχή τέταρτη: Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση

Αυτές που επιβαρύνονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές που έχουν πολύ λίγους υπαλλήλους και σχετικά μικρό κύκλο εργασιών. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επέλεξε να θυμίσει ότι η κυβέρνησή του έχει σταθεί στο πλευρό των επιχειρηματιών, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνησή του, με λιγότερους φόρους και εισφορές, με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη  του ενεργειακού κόστους. «Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν. Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς.

Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως». Άλλωστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα.

Παραδοχή πέμπτη: Το παγκόσμιο περιβάλλον το σκεπάζει ακόμα η αβεβαιότητα

Για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και κινείται στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Χαρακτήρισε την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ ως μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης, καθώς η χώρα ζει σε δύσκολες εποχές και κύριο μέλημά του είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ