Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρεβυθούσα αφορούσε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια για τους καταναλωτές, αλλά και να παίξει μεσοπρόθεσμα ευρύτερο ρόλο στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Εντελώς διαφορετική στόχευση είχε η επίσκεψη στη Σαλαμίνα που πραγματοποίησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, καθώς αυτή αφορούσε στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αναδείξει το κοινωνικό της προφίλ, στον δρόμο για το Συνέδριό της (6-8 Μαΐου).
Η δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση
Υπό το βάρος της πολύ δύσκολης για την κυβέρνηση συγκυρίας, με τις τιμές της ενέργειας αλλά και των ειδών πρώτης ανάγκης να εκτοξεύονται στα ύψη και τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 8,9% τον περασμένο μήνα, οι επιτελείς του Μαξίμου διέβλεψαν τον κίνδυνο (μελετώντας με προσοχή τις δημοσκοπήσεις της περιόδου που διανύουμε) ένα κρίσιμο για την έκβαση τρων επόμενων εκλογών κομμάτι του εκλογικού σώματος να πειστεί από τις συνεχείς αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «ανάλγητη» κυβέρνηση, που δεν φροντίζει ούτε νοιάζεται τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά μόνο τους «πολιτικούς της φίλους» που «αποκομίζουν υπερκέρδη με μεθόδους αισχροκέρδειας σε βάρος των πολλών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις των επιτελών του για αλλαγή στρατηγικής στόχευσης και επικέντρωση στον κοινωνικά ευαίσθητο χαρακτήρα της κυβερνητικής δράσης όχι μόνο τώρα, επί εποχής καλπάζουσας ακρίβειας, αλλά και νωρίτερα, όταν και πάλι κοινωνία και οικονομία δοκιμάζονταν λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στην οικονομική δράση που αυτή δημιούργησε.
«Καμία άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τόσες και τέτοιου μεγέθους κρίσεις μέσα σε μία και μόνο κυβερνητική περίοδο», λέει στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου στην «Η», μεταφέροντας παλαιότερο απόσπασμα ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η προβολή της κοινωνικής πολιτικής της ΝΔ
Έτσι, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το «ΟΚ» για προβολή σε πρώτο πλάνο της κοινωνικής πολιτικής που άσκησε τα τελευταία τρία χρόνια η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο ως επιδοματική πολιτική σε περιόδους κρίσεως, αλλά και σε επίπεδο πραγματικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται στον πυρήνα της «γαλάζιας» ιδεολογίας, όπως η σταδιακή μείωση φόρων, η οποία, όπως μας θυμίζει η ίδια πηγή, ξεκίνησε την ίδια χρονιά που κέρδισε ο Μητσοτάκης τις εκλογές, το 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της τελευταίας προσυνεδριακής εκδήλωσης, που έγινε τη Μεγάλη Δευτέρα, στη Νίκαια, μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου και η επίσκεψη την επόμενη μέρα (χθες) στη Σαλαμίνα, επίσης περιοχή της Β’ Πειραιώς με πολλά προβλήματα.
Εως το Συνέδριο -και με μια μικρή ανάπαυλα τις ημέρες του Πάσχα κι εκείνες της Πρωτομαγιάς- η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου τρία κεντρικά της επιτεύγματα:
- Πρώτον, τις φοροελαφρύνσεις που ξεκίνησαν το 2019 και συνεχίζονται ακόμα.
- Δεύτερον, τη σημαντική αύξηση της απασχόλησης και παράλληλη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα που η χώρα δεν είχε δει επί δεκαετίες.
- Και τρίτον, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και συντελούν στην ψηφιακή μετάβαση, με τα επιτεύγματα του αρμόδιου υπουργείου που οι πολίτες τα βλέπουν καθημερινά στη ζωή τους.
Αυτή η πολιτική τακτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει στο Συνέδριο σε περίπου δύο εβδομάδες (6-8 Μαΐου), όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το Κοινωνικό Μανιφέστο της Νέας Δημοκρατίας για το υπόλοιπο της κυβερνητικής της θητείας, αλλά και τις κεντρικές επιδιώξεις του για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες του ξαναδώσουν εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και συνεπώς μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς τις εκπτώσεις και τους συμβιβασμούς που απαιτεί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.
Πολυμέτωπη επίθεση στην αντιπολίτευση
Κάτω από αυτές τις κεντρικές επιλογές η κυβερνητική παράταξη ήδη οργανώνει την πολυμέτωπη επίθεσή της στα κόμματα της αντιπολίτευσης: Σε κάθε μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, θα θυμίζει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντίστοιχη στάση του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ. Θα απευθύνει ερωτήματα για τις εναλλακτικές λύσεις που δεν παρουσίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρκούμενα, όπως θα υποστηρίξουν οι κυβερνητικοί, σε μια στείρα άρνηση, χωρίς αντιπροτάσεις.
Αποκορύφωμα αυτής της στρατηγικής θα είναι το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, που στις μεταξύ τους συζητήσεις τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι «θα φτάνει τις αντοχές της οικονομίας στα όριά τους, αλλά δεν θα τα ξεπερνά». Κεντρικές δράσεις σε αυτό το σχέδιο θα είναι οι θαρραλέες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, η δέσμη μέτρων για νέους και νέες με κορυφαία την επιδότηση στέγης, αλλά και άλλες μεταρρυθμίσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!