Η απόφαση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου θα ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει μετά το Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, εξήγησε τη διαδικασία για το πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και «εμπιστοσύνης».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες περιμένει την «εισήγηση του ΚΕΠΕ και μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που βασίζεται στον διάλογο που είχε προηγηθεί και στις εισηγήσεις φορέων και ινστιτούτων» για την αύξησή του.
«Η κατεύθυνσή μας είναι σαφής. Όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός, θα είναι μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, μία στήριξη των εργαζομένων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χωρίς, από την άλλη πλευρά, να ξεχνάμε φυσικά και τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το πρόβλημα αποκλιμακώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Επανέλαβε ότι έχουν βγει 123.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις το 2019, 161.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις το 2020 και 224.000 πέρυσι – «ρεκόρ όλων των εποχών».
«Αξιοποιούμε την τεχνολογία μαζί με μία προσέγγιση κοινής λογικής προκειμένου να προχωρήσουμε στις συντάξεις fast track και στις συντάξεις εμπιστοσύνης» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για την σχετική τροπολογία.
Όπως είπε, καθορίζεται μία προθεσμία τριών μηνών και εάν δεν βγουν οι συντάξεις μέσα σε αυτό το διάστημα, «από εκεί και πέρα αξιοποιείται πια μια τεχνολογία που τώρα μπορούμε να την αξιοποιήσουμε – δεν ήταν η περίπτωση αυτή όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση».
Εξήγησε ότι τώρα έχουμε το λεγόμενο «σύστημα Άτλας», που είναι «ένα είδος, ας πούμε, ψηφιακού αρχείου του ΕΦΚΑ από τη μία πλευρά, και από την άλλη εδώ και κάμποσο καιρό γίνονται ηλεκτρονικά οι υποβολές για να πάρει κανείς σύνταξη». Άρα, είπε, έρχεται κανείς και τα συνταιριάζει, και ο ΕΦΚΑ ενημερώνει όποιον έχει υποβάλει τα χαρτιά του για σύνταξη για τον ασφαλιστικό του χρόνο. Αν συμφωνούν τα στοιχεία και από τις δύο πλευρές, όπως συμβαίνει με βάση τα στοιχεία στο 49% των περιπτώσεων, «κλείνει το θέμα και προχωρεί».
Ο υπουργός είπε πως εάν ο ΕΦΚΑ διαφωνεί με τον ασφαλισμένο, για τις συντάξεις που θα βγουν από εδώ και πέρα, του ζητάει να φέρει τα δικά του στοιχεία, τα εξετάζει σύντομα και αμέσως μετά βγάζει τη σύνταξη, αφού λάβει υπόψη του και τις πρόσθετες παρατηρήσεις του ασφαλισμένου, «γι’ αυτό λέμε και για “συντάξεις fast track”».
«Εάν μιλάμε για το παρελθόν, ο ασφαλισμένος φέρνει τα πρόσθετα στοιχεία και ο εισηγητής του ΕΦΚΑ τα λαμβάνει υπόψη χωρίς να τα ψάξει περαιτέρω και βγαίνει η σύνταξη, γι΄αυτό λέγεται “σύνταξη εμπιστοσύνης”, επειδή ο ΕΦΚΑ εμπιστεύεται τον ασφαλισμένο» σημείωσε.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί λίγοι άνθρωποι που έχουν εκκρεμότητες για τις κύριες συντάξεις από το 2018 και από το 2019, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις. «Ουσιαστικά μιλάμε πια για εκκρεμότητες του 2020, σε μικρό βαθμό, του 2021 βασικά, και κάποιες λίγες του 2022».
Οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις του 2020 και του 2021 έχουν γίνει ηλεκτρονικά και «γι’ αυτό ελπίζουμε βάσιμα ότι θα πάμε πολύ-πολύ γρήγορα».
Όπως είπε, υπάρχουν προβλέψεις στο νομοσχέδιο και για τις επικουρικές συντάξεις και για το εφάπαξ.
«Προβλέπεται ότι η επικουρική θα βγαίνει τρεις μήνες μετά την έκδοση της κύριας και θα τηρούνται αντίστοιχες διαδικασίες και για το εφάπαξ έξι μήνες» τόνισε ο υπουργός.
Αυτή την ώρα, είπε, «στο μεν εφάπαξ το πρόβλημα είναι πολύ μικρό, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος την τελευταία περιόδο, στις δε επικουρικές όλοι όσοι ασχολούνται με συντάξεις ξέρουν από τεχνική πλευρά ότι εάν βγει η κύρια, η επικουρική που είναι μικρότερη από την κύρια βγαίνει πολύ πιο εύκολα. Γι’ αυτό έχουμε ρίξει το βάρος μας στις κύριες (συντάξεις)».