Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη για την Κεντροαριστερά και ο πολιτικός χρόνος

Πηγή: Eurokinissi

Αρχίζει την Πέμπτη 14 Απριλίου το 3ο κομματικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 17 Απριλίου) το οποίο αναμένεται να αποτελέσει την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής αντεπίθεσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την ουσιαστική πολιτική του αναμόρφωση σε ένα κόμμα που θα ξεκινάει από την Κεντροαριστερά και θα φτάνει έως τις ρίζες του, δηλαδή την ριζοσπαστική Αριστερά.

Η πολιτική στόχευση Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει έναν διπλό, φιλόδοξο πολιτικό στόχο για αυτό το Συνέδριο: Πρώτον, θέλει να ενσωματώσει και πολιτικά τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή να εντάξει οργανικά μέσα στο κόμμα εκείνο το τμήμα του στελεχιακού του δυναμικού, που εκφράζει την πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και μετατρέπει ένα άλλοτε μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στον κύριο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει το 3ο Συνέδριο του κόμματός του να αποτελέσει τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας μειζόνων πολιτικών γεγονότων που θα δρομολογήσουν τη μέγιστη δυνατή εκλογική δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων που ίσως διεξαχθούν προς τα τέλη της τετραετίας, ενώ εξίσου πιθανό θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι οι κάλπες θα στηθούν μετά το καλοκαίρι, υπό το βάρος μιας ανεξέλεγκτης, πλέον, κυβερνητικής φθοράς η οποία θα οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε άμεσες εκλογές, προκειμένου «να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» όπως λέει το τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου (πιθανότατα την Παρασκευή) ο κ. Τσίπρας θα προτείνει στους συνέδρους να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου του κόμματος στις 15 Μαΐου, όπου θα μπορεί -σύμφωνα με την πρόταση που θα τεθεί υπόψη των συνέδρων- να ψηφίσει ακόμα και ένας πολίτης που θα εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την ημέρα (κατά το πρότυπο που διεξάγονται οι εκλογές για προέδρους στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ). Επιδίωξη της Κουμουνδούρου είναι να καταγραφεί έως και διπλάσιος αριθμός μελών σε σχέση με τα 61.000 που έλαβαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο μέρος στην εκλογή συνέδρων.

Έτσι, η παράλληλη ενσωμάτωση των στελεχών που προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και η σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την έγκριση από το Συνέδριο της πολιτικής πλατφόρμας που θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας, διαμορφώνουν τις συνθήκες για την πολιτική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την έχει σχεδιάσει το επιτελείο του προέδρου του. Την προσεχή Κυριακή, τέλος, στην καταληκτική του ομιλία, αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 15ης Μαΐου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τους βασικούς πολιτικούς άξονες της νέας φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλο αυτό το σκηνικό που είναι έτοιμο και περιστρέφεται γύρω από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, είναι και ένα σαφές μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση, που πλέον εκφράζεται κυρίως μέσω της «Ομπρέλας» και ουσιαστικά αμφισβητεί τους χειρισμούς Τσίπρα κυρίως στο ζήτημα της διεύρυνσης, θεωρώντας ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την φυσιογνωμία που τον έκανε μεγάλο κόμμα. Πρωτοστάτες αυτής της κίνησης εντός του κόμματος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.λπ.

Κρίσιμος ο πολιτικός χρόνος στην έκβαση της πολιτικής διελκυστίνδας

Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και την εξουσία, στα μέσα του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του άρχισαν να αναζητούν τρόπους πολιτικού εκσυγχρονισμού του κόμματος, ώστε, όταν διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία, να είναι διαφορετικό από εκείνο που ήταν όταν την έχασε. Η αναζήτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε από πολλά στάδια και κατέληξε στην ανάγκη το κόμμα να εκφράσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων που κινούνται από το Κέντρο έως την Αριστερά, δηλαδή να λειτουργήσει, όπως και η Κεντροδεξιά, με όρους περισσότερο πολιτικής παράταξης και λιγότερο πολιτικού κόμματος.  

Ήδη η πορεία αυτή είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε την ιδιότητα του μεγάλου κόμματος και κατέγραφε μονοψήφια ποσοστά, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του στελεχιακού του δυναμικού, πρώην βουλευτές, πρώην υπουργοί και πλήθος κομματικών στελεχών, που είχαν ως κοινό πολιτικό τους γνώρισμα τον «αντιδεξιό» τους χαρακτήρα, να αρχίσουν να στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ανέβαινε εντυπωσιακά.

Αυτή τη δυναμική ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε εγκαίρως να την ενσωματώσει στο κόμμα μέσω ενός Συνεδρίου, το οποίο είχε αρχικά αποφασιστεί για το φθινόπωρο του 2020. Ήλθε όμως η έξαρση του κορονοϊού που έκανε αδύνατη την διεξαγωγή του τότε, κι έτσι αναβλήθηκε για το 2021. Η συνεχής παρουσία της πανδημίας και μέσα στη χρονιά που πέρασε οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς του σε συνεχείς αναβολές, έως ότου το συνέδριο προσδιορίστηκε για τις 15 Απριλίου 2022.

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατορθώσει να πραγματοποιήσει το Συνέδριο ενσωμάτωσης της Προοδευτικής Συμμαχίας και αλλαγής της φυσιογνωμίας του από κόμμα σε παράταξη, το 2020, όταν το ΚΙΝΑΛ βρισκόταν καρφωμένο σε μονοψήφια ποσοστά και η στροφή όλων των «αντιδεξιών» πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ γινόταν περίπου χωρίς αντίπαλο. Τώρα, όμως, υπάρχει εδώ και περίπου 4 μήνες μια νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, που δείχνει ότι διεκδικεί με αξιώσεις ένα τμήμα των ψηφοφόρων που είχε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν ο ένας από τους δυο πυλώνες του δικομματικού μας συστήματος. Ο πολιτικός χρόνος σε τέτοιες διαμάχες, όπως αυτή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, παίζει πολλές φορές -και στην προκειμένη περίπτωση- σημαντικό ρόλο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ