Μετά τις γαλλικές εκλογές αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις ως προς τις πιέσεις κατά της Ρωσίας, τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το μεταναστευτικό και την άμυνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτη Σχοινά, στις εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Σχοινάς ξετύλιξε την ευρωπαϊκή ατζέντα, τις προτεραιότητες και τους προβληματισμούς, ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχωρίζει τη θέση της από τα αυταρχικά και βίαια μοντέλα διακυβέρνησης, τα οποία, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά οδηγούνται μόνα τους στην αυτοκαταστροφή. Η σημείωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για τη στάση της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και των νέων ισορροπιών που δημιουργούνται. Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν λέγεται αποπαγκοσμιοποίηση, ούτε φοβάται ο ίδιος σενάρια για νέο Ψυχρό Πόλεμο ή για καταστροφή των δημοκρατικών θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προβλέψεις καταστροφής είχαν γίνει και παλαιότερα, οι οποίες, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, η ΕΕ κινήθηκε ενιαία και πραγματοποίησε ιστορικής σημασίας αποφάσεις, όπως η κοινή παραγγελία εμβολίων κατά την πανδημία, η ομόφωνη απόφαση για την αγορά εξοπλισμού από την ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και η αυτόματη προστασία των μεταναστών από την Ουκρανία και τη νόμιμη μετακίνησή τους.
«Κλειδί» η ομοφωνία
Η ομοφωνία και η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων αποτελούν κλειδί για την περαιτέρω ενοποίηση και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμα αυτό διέτρεξε όλη τη συζήτηση με τον κ. Σχοινά στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος των Financial Times, Ελένη Βαρβιτσιώτη. Έτσι, για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι «η εξέλιξη αυτή επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της Ε.Ε., με ανάπτυξη ευρωπαϊκών τεχνολογιών και χρηματοδοτικών πόρων. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η πράσινη ατζέντα με τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας και με αναθεώρηση της σύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου με εκείνης της ηλεκτρικής ενέργειας». Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, κάθε απόφαση για νέες κυρώσεις θα πρέπει είναι ομόφωνη. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγαλύτερη εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε σχέση με το πετρέλαιο, ο κ. Σχοινάς θεωρεί πιο πιθανή την απόφαση για εμπάργκο και στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά στο φυσικό αέριο.
Εξελίξεις και στο μεταναστευτικό
Εξελίξεις θα υπάρξουν και στο μεταναστευτικό, όταν υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα εγκατασταθούν οι μετανάστες, ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης προσόντων και δημιουργία θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά προβλήματα της Ε.Ε. αλλά και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, η μεγαλύτερη και ταχύτερη πρόοδος προς την ενοποίηση, κατά τον κ. Σχοινά, αναμένεται να συμβεί στην άμυνα, με καταλύτη τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη έχει αποφασιστεί η δημιουργία Δύναμης Ταχύτατης Επέμβασης με 5.000 στρατιώτες. Στη συνέχεια αναμένεται η σύγκλιση στα εξοπλιστικά προγράμματα, με ευρωπαϊκούς πόρους και, μετά, ο Ευρωπαϊκός Στρατός. Ήδη, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για αγορά ευρωπαϊκού εξοπλισμού με ρήτρες αμοιβαίας συνδρομής, με τη Γαλλία κλπ. Πάντως, όλα αυτά, κατά τον κ. Σχοινά, αναμένεται να επιταχυνθούν μετά τις γαλλικές εκλογές, με το βλέμμα στραμμένο στον 2ο γύρο, καθώς τότε θα έχουν κατασταλάξει οι τάσεις μεταξύ άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς, όπως και άλλες τάσεις που παρατηρούνται και εκτός Γαλλίας, όπως εκείνες για την αποτελεσματικότητα των αυταρχικών μοντέλων διακυβέρνησης, κλπ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!