Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Eνωσης να καταλήξει σε μια απόφαση ενίσχυσης των Ευρωπαίων καταναλωτών, ώστε να τους προστατεύσει έναντι του ισχυρού κύματος ακρίβειας το οποίο σαρώνει την Ευρώπη, επαναφέρει το θέμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή και πυροδοτεί νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους τρόπους που η Πολιτεία έδρασε ώστε να ανακουφίσει τους πολίτες.
Η αντιπολίτευση συμπυκνώνει την κριτική της σε μια σειρά επιχειρημάτων, στα οποία η κυβέρνηση δίνει τις δικές της απαντήσεις:
1 Αντιπολίτευση: Η κυβέρνηση άργησε…
Η ουσία της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης άργησε πάρα πολύ να παραδεχτεί ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Πολύ καθυστερημένα, οκτώ μήνες μετά, λένε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ανακάλυψε ότι οι λογαριασμοί που λαμβάνουν οι καταναλωτές περιλαμβάνουν άδικα κέρδη!
Για αυτό, προσθέτει, την ευθύνη έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη εισηγηθεί να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα ουρανοκατέβατα κέρδη, ενώ τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι επιτέλους ζητάει από τη ΡΑΕ τα στοιχεία.
Κυβέρνηση: Είμασταν οι πρώτοι στην Ευρώπη…
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία αντιτείνει ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
►Διαβάστε και: Γ. Οικονόμου: Οσο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις θα συνεχίζονται και τα μέτρα στήριξης
Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες προσθέτουν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.
2 Αντιπολίτευση: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Ισπανοί διαπραγματεύθηκαν σωστά, εμείς όχι
Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ συγκρίνουν την απειλή με βέτο που χρησιμοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προκειμένου να εξαιρεθεί η Ιβηρική Χερσόνησος και προέβαλαν τους λόγους που επικαλέστηκαν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας: «Μπορούμε τώρα να μειώσουμε και με τη βούλα της ΕΕ τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία», είπε ο Ισπανός Σάντσεθ.
«Θα θεσπίσουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η αύξησή της να μην έχει αντίκτυπο στην τιμή του ρεύματος» συμπλήρωσε ο Πορτογάλος Κόστα, που πρόσθεσε «Σε αυτή την Ιβηρική πρόκληση, νικήσαμε μαζί», ανακοινώνοντας ότι θα καθορίσει μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο.
Κυβέρνηση: Ποιος πληρώνει αυτές τις λύσεις;
Στην μομφή ότι αυτό που έκαναν οι Ίβηρες πρωθυπουργοί δεν το έκανε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση απαντά ότι πολλές από τις προτάσεις που περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.
Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη- μέλη, έχει σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.
3 Αντιπολίτευση: Φορολογήστε τα υπερκέρδη
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι αρχικά η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός δεν είχαν παραδεχθεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη από τις εγχώριες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κι ότι τώρα η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στη ΡΑΕ, ενώ ήταν και είναι ξεκάθαρα ευθύνη και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να ελέγξει και να αναδιανείμει τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κυβέρνηση: Μόλις γίνουν γνωστά θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%
Η κυβέρνηση παραπέμπει -απαντώντας στις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων- στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από του βήματος της Βουλής, λέγοντας ότι έχει δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.