Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα στήριξης: Πώς πήρε τις αποφάσεις ο Μητσοτάκης - Οι παραδοχές και το δίλημμα

Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης / Πηγή: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Για να καταλήξει ο πρωθυπουργός και οι άμεσοι συνεργάτες του -υπουργοί, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κι εμπειρογνώμονες- στο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας, χρειάστηκε να μελετήσουν πολύ τα δεδομένα, τα περιθώρια και τις σταθερές του προβλήματος, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να λάβει τις τελικές, αμιγώς πολιτικές αποφάσεις για την κατεύθυνση και το εύρος του πακέτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η «Ημερησία», το κυβερνητικό κλιμάκιο που ασχολήθηκε με το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, κατέληξε στις αποφάσεις του έχοντας λάβει υπόψη μια σειρά παραμέτρων:

  • Η πρώτη είναι ότι η ακρίβεια προέρχεται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση, η οποία με τη σειρά της προκλήθηκε από τη γεωπολιτική κρίση. Οι τιμές της ενέργειας και των άλλων ειδών που ακολούθησαν, άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα όταν τα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία άρχισαν να πυκνώνουν, όταν οι αγορές εκτίμησαν ότι ο πόλεμος γινόταν ολοένα και πιο πιθανός και (όπως κάνουν πάντοτε) έσπευσαν να προεξοφλήσουν την άνοδο των τιμών στην ενέργεια. Αυτό με τη σειρά του «άνοιξε την όρεξη» σε διεθνείς κερδοσκόπους να ανεβάζουν την τιμή, χωρίς να παρατηρείται έλλειψη προσφοράς. Αυτό το πρόβλημα απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση, γι' αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του μήνυμα είπε ότι «είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές».
  • Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι η κυβέρνηση ήδη από το φθινόπωρο επιδοτεί ένα μέρος των ανατιμήσεων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. Μόνο από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης, λένε κυβερνητικά στελέχη, έχουν διατεθεί για στηρίξεις ευπαθών ομάδων περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Και πέραν αυτού, στα τελευταία δυόμισι χρόνια, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει μια πολιτική μειώσεως φόρων και αυξήσεως του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών που ξεκίνησε μαζί με τη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
  • Η τρίτη παραδοχή είναι ότι παράλληλα με τη δημοσιοποίηση του τρίμηνου πακέτου στήριξης, θα έλθει και μια πανευρωπαϊκή στήριξη με παρεμβάσεις στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ακριβώς επειδή η κερδοσκοπία έχει διεθνείς διαστάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παραμείνει αμέτοχη, καθώς αυτή είναι η επείγουσα ανάγκη της μεγάλης πλειονότητας των ευρωπαϊκών κρατών (και της Ελλάδας, φυσικά).

Το μεγάλο δίλημμα που τέθηκε ενώπιον του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο: Μεγαλύτερο πακέτο από αυτό που τελικά υιοθετήθηκε και διακινδύνευση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας, της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας και της επενδυτικής δυνατότητας -πέραν των άλλων- και στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, ή το πακέτο που τελικά αποφασίστηκε και το οποίο, όπως βεβαιώνει η κυβέρνηση, δεν θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες των πολιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέες ανακοινώσεις σε σύντομο διάστημα για την αξιοποίηση εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον.

Κάπως έτσι τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα κατέληξαν στο πακέτο μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν σε 3,2 εκατ. καταναλωτές και υπακούουν σε δύο αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένες κι όχι οριζόντιες και δεύτερον, δεν διαταράσσουν τη δημοσιονομική ισορροπία και την προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα αλλάξει άρδην τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ