Νέα
  • ΓΔ: 1401.55 +0.28%
  • Τζίρος: 78,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα για τα 12 μίλια ενόψει διερευνητικών

Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα για τα 12 μίλια ενόψει διερευνητικών
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, που επιχειρεί να βάλει στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών όλες τις προκλητικές διεκδικήσεις της, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνοντας σαφές ότι το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η τοποθέτηση του κ. Δένδια από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, είχε αποδέκτες τόσο στην Άγκυρα όσο και στις Βρυξέλλες λίγο πριν την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών.

«Η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Επικαλούμενος δε, το παράδειγμα της σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που είναι τμήμα τού ευρωπαϊκού κεκτημένου, έθεσε το ερώτημα: «Φαντάζεστε μια ευρωπαϊκή χώρα να συζητά με τρίτη χώρα θέματα που να σχετικοποιούν τα δικαιώματα του ανθρώπου; Θα μπορούσε για παράδειγμα, η Γαλλία, διαπραγματευόμενη με μια χώρα εκτός ΕΕ, να συμφωνήσει ότι στις μεταξύ τους σχέσεις, δεν ισχύει η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου;».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Δένδια έρχεται σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για ένα διευρυμένο πλαίσιο στις επικείμενες επαφές με την χώρα μας, που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου. Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, ελληνική κυριαρχία επί νησιών, αποστρατικοποίηση νησιών και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης είναι η ατζέντα, που προωθεί η γείτονα, όταν το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι μονοθεματικό: Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η Άγκυρα αναγνωρίζει στην Ελλάδα χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, θέση που καταφανώς αντίκειται στο διεθνές δίκαιο προσπαθώντας να την επιβάλει ως τετελεσμένο με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τη συνοδεία του από πολεμικά πλοία το περασμένο καλοκαίρι τόσο στο Καστελόριζο όσο και στα Δωδεκάνησα.

Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας ορίστηκε στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή το 1936 με τη ρητή πρόβλεψη του ορίου των 10 ναυτικών μιλίων αιγιαλίτιδας ζώνης όσον αφορά στον εναέριο χώρο. Το δικαίωμα επέκτασης του ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια είναι κυριαρχικό και ασκείται μονομερώς και κατά συνέπεια δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό ή εξαίρεση και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης από τρίτα κράτη.

Παρόλα αυτά, η τουρκική εθνοσυνέλευση θέλοντας να μπλοκάρει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο εξουσιοδότησε με ψήφισμά της τον Ιούνιο του 1995 την τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα σε περίπτωση, που η χώρα μας προχωρήσει στην άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 μιλίων. Βέβαια, η ίδια η Τουρκία, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των παράκτιων κρατών, έχει επεκτείνει από το 1964 την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ