Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιδεία: Αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση

Αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση για την Παιδεία
Πηγή: Eurokinissi

Με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία ξεκινά μια περίοδος έντονων πολιτικών και ιδεολογικών αναμετρήσεων της κυβερνητικής παράταξης με το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είναι «στα κάγκελα» για τις προτεινόμενες από την Νέα Δημοκρατία ρυθμίσεις. Αυτό αναμένεται να φανεί ξεκάθαρα όχι μόνο στο διάστημα έως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε ολοκληρώνεται η περίοδος διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, αλλά και στη συνέχεια με συνεχείς κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, αλλά και κινητοποιήσεις φορέων που πρόσκεινται στα αριστερά κόμματα του κοινοβουλίου ή συμφωνούν με τις απόψεις τους επί του προκειμένου.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει δυο ενότητες: Η πρώτη ενότητα αφορά σε ρυθμίσεις για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, καθώς και τη διάρκεια φοίτησης. 

►Υπ. Παιδείας: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις νέες ρυθμίσεις στα ΑΕΙ

Ειδικότερα στον τρόπο εισαγωγής, περιορίζονται οι επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά, ώστε να μην μπορούν να μπουν σε μια Σχολή που είναι 10η ή 20ή στην ιεράρχησή τους, άρα οι υποψήφιοι έχουν μειωμένο ενδιαφέρον και υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην φοιτήσουν ή να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά να έχουν κρατήσει μια θέση από κάποιον άλλο που πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτή τη Σχολή. Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση εδώ προβάλλει το λειτουργικό κριτήριο και το κριτήριο του βαθμού ενδιαφέροντος ενός υποψηφίου για μια Σχολή, αντί της αντίληψης «ας μπούμε, κι ας είναι όπου μπορούμε».

Επίσης προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής και συγκεκριμένη διάρκεια φοίτησης, προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση των ΑΕΙ με είσοδο σε αυτά φοιτητών που έγραψαν 1 ή 2 με άριστα το 20, καθώς και να τελειώσει το «άγος» των αιώνιων φοιτητών, αφού κατά την κυβέρνηση περίπου το ένα τρίτο των εισαγομένων δεν αποφοιτά ποτέ.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε αμέσως: Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφερόμενος σε αυτές τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ανέδειξε τα σημεία διαφωνίας του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος: «’Ανάθεμα’ στους μαθητές που πετυχαίνουν το όνειρο εισαγωγής σε κάποιο περιφερειακό ΑΕΙ με χαμηλή βαθμολογία, βάζοντας στόχο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να δώσουν ένα αγώνα γνώσης για να αποφοιτήσουν και να πετύχουν στη ζωή κάτι καλύτερο. Αλλά -φυσικά!- όχι βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά κολέγια (εκεί ας μπαίνουν και με μηδέν, λέει η κυβέρνηση) την ίδια στιγμή που αναγνωρίζονται στους αποφοίτους τους επαγγελματικά δικαιώματα ίδια με των δημόσιων πανεπιστημίων! Δυο στα δυο το κέρδος για τους κολεγιάρχες και τις οικογένειες που έχουν να πληρώσουν δίδακτρα! Αν δεν είναι αυτό κοροϊδία σε βάρος των οικογενειών των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, τότε τι είναι;»

Αλλά και το Κίνημα Αλλαγής με τη βουλευτή του Χαρά Κεφαλίδου αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι «για ακόμη μια φορά το Υπουργείο ξεκινά ανάποδα. Μιλά για σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αντί να καταθέσει μια συνολική πολιτική για την εκπαίδευση στο Γενικό, Επαγγελματικό Λύκειο και Κατάρτιση (Εθνικό Απολυτήριο, ενιαία αξιολόγηση των μαθητών, τράπεζα θεμάτων, συμμετοχή της βαθμολογίας των 3 τάξεων του Λυκείου κτλ) κινείται με fast track πολιτικές που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».

►Παιδεία: Οι τρεις αλλαγές για εισαγωγή στα ΑΕΙ - 1.000 αστυνομικοί για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων

Η δεύτερη ενότητα του νέου νομοσχεδίου αναφέρεται σε ρυθμίσεις για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, όπως περιγράφεται. Με αυτό το σχέδιο νόμου θεσπίζεται, λέει η κυβέρνηση, ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ασφάλεια και την προστασία εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., με συγκεκριμένες διαδικασίες και τη σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.

Κι εδώ η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση, οξεία και προϊδεάζει για τη σφοδρή σύγκρουση τόσο στη Βουλή όσο κι εκτός αυτής, δυο διαφορετικών αντιλήψεων για την Παιδεία.

Το ΚΙΝΑΛ αναδεικνύει την κυβερνητική επιλογή ως «αστυνομοκρατία» αλλά -σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, διευκρινίζει: «Επιμένουμε ότι η αποτελεσματική φύλαξη των ΑΕΙ είναι αναγκαία. Έχουμε πει «ναι» σε ειδικό σώμα φύλαξης, αλλά με την καθοδήγηση και την ευθύνη των ίδιων των πανεπιστημίων. Από εκεί μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόσταση. Η επιλογή φύλαξης από Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα παίρνει εντολές από την ΕΛΑΣ αποπνέει αυταρχισμό και δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει να επιβάλει “σιγή ιχθύος” στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ