«Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία, που είχε με Ελληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τι έγινε στη συνάντηση με την Κάμαλα Χάρις
Νωρίτερα, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, βρέθηκε ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ακόμη, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA).
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Επίσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, τέλος, την Κάμαλα Χάρις για τα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως το ραντεβού Μητσοτάκη - Χάρις επιβεβαίωσε εκ νέου το ζωηρό, όπως μεταφέρεται, αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας, ιδίως στον τομέα των υποδομών και εν προκειμένω για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Στο φόντο της αποψινής συνάντησης, εξάλλου, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πιθανή εντός του α΄ εξαμήνου του 2022.
Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Αθήνα αποκομίζει την εντύπωση πως τα διπλωματικά κανάλια παραμένουν ανοιχτά παρά την κλιμάκωση, που διαπιστώνεται στο πεδίο. Τονίζεται, επίσης, πως η ενότητα στο ευρωατλαντικό οικοδόμημα δεν αμφισβητείται, αλλά και ότι η Ρωσία θα έλθει αντιμέτωπη με αυστηρές συνέπειες, εφόσον η ένταση καταλήξει σε ένοπλη σύρραξη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!