Νέα
  • ΓΔ: 1455.68 +0.22%
  • Τζίρος: 9,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 4 νέα μέτωπα της κυβέρνησης – Πού αναμένονται σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις

Kυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime

Από χθες, η Βουλή άρχισε να συζητά τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, η οποία βλέπει με ικανοποίηση να εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό από τις 20 Ιανουαρίου των ατόμων άνω των 85 ετών (ήδη κλείστηκαν τα πρώτα ραντεβού, καταγράφηκαν οι πρώτες δυσλειτουργίες και οι αρμόδιοι εργάζονται για την εξάλειψή τους). Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το σήμα με τον ανασχηματισμό για το πέρασμα στη νέα περίοδο, κατά την οποία η χώρα διαχειρίζεται τον κορονοϊό με αποτελέσματα καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά παράλληλα προωθεί και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα έρχονται στη Βουλή νομοθετήματα σε τέσσερις τομείς της λειτουργίας του κράτους, σε κάποιους από τους οποίους αναμένεται σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση εντός, αλλά κι εκτός Κοινοβουλίου.

Εθνικά θέματα

Ήδη από χθες, συζητιούνται στην αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής δυο σχέδια νόμου: Το πρώτο είναι το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου μέχρι το Ταίναρο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε σε πνεύμα ομοψυχίας, πράγμα που επεσήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για αυτή τη «σπάνια» όπως τη χαρακτήρισε «στιγμή εθνικής ομοψυχίας, συναίνεσης, εθνικής συνεννόησης» κι ευχαρίστησε την αντιπολίτευση για τις τοποθετήσεις των στελεχών της.

Το δεύτερο σχέδιο νόμου αφορά στην αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία για την περαιτέρω θωράκιση των ενόπλων μας δυνάμεων στον αέρα. Κι εδώ οι διαφορές ήταν δευτερεύουσες, καθώς η μεν κυβέρνηση ζήτησε να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε οι σχετικές συμβάσεις να υπογραφούν κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, έτι ώστε ένα εξάμηνο αργότερα να φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα αεροσκάφη. Η αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις για το «επείγον» για τις οποίες ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τις αντιλαμβάνεται και ότι κι εκείνος θα ήθελε περισσότερο χρόνο ώστε να συζητηθούν αναλυτικά οι παράμετροι της συμφωνίας, αλλά η ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας επείγει.

Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Το επόμενο νομοθέτημα προς συζήτηση είναι αυτό που ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών (πριν από την αντικατάσταση Θεοδωρικάκου) για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ και το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό ο οποίος θα διενεργείται σε ετήσια βάση. Για την προετοιμασία του νομοσχεδίου έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με προσωπικότητες που έχουν εργαστεί πάνω στο αντικείμενο όπως ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος και, συνεπώς, δεν αναμένονται μείζονες αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, η συναίνεση κάπου εδώ τελειώνει…

Η νέα σύγκρουση στην Παιδεία

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί -με ιδεολογικούς όρους- στο θέμα της Παιδείας, πράγμα που έδειξε καθαρά με το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Τώρα αναμένεται στη Βουλή η κατάθεση ενός ακόμα σχεδίου νόμου που θα σημάνει νέο γύρο «πολεμικών» αντιπαραθέσεων για τις μεγάλες αλλαγές στα ΑΕΙ, την καθιέρωση εισαγωγικού βαθμού, τις λιγότερες επιλογές στο μηχανογραφικό των τελειοφοίτων του Λυκείου, την αναγκαστική ύπαρξη ταυτότητας ελέγχου και αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων κλπ. Πρόκειται για διατάξεις που επιχειρούν να αλλάξουν ριζικά τη σημερινή εικόνα των ελληνικών ΑΕΙ, έχουν ήδη ξεσηκώσει διαμαρτυρίες και κάποιοι ήδη προετοιμάζουν αντιδράσεις σε αυτές τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας

Η μάχη για το ρόλο και τη φυσιογνωμία του ιδιωτικού τομέα στο νέο οικονομικό μοντέλο που ήδη έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση (ένα μέρος από αυτό το έχει υποβάλλει στις Βρυξέλλες ως σχέδιο απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης κι έχει λάβει τα εύσημα από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενώ η αντιπολίτευση θα αντιτείνει τον δημόσιο χαρακτήρα των επενδύσεων υπέρ των πολλών και εναντίον της συσσώρευσης πλούτου σε ελάχιστα χέρια. Και εδώ αναμένονται σφοδρές πολιτικές μάχες στο Κοινοβούλιο κι έντονες κοινωνικές ζυμώσεις έξω από αυτό. Σημειώνεται ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό το οικονομικό επιτελείο παρέμεινε στη θέση του, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός και η πορεία υλοποίησης είναι αποδεκτά από το Μέγαρο Μαξίμου και προχωρούν κανονικά. Όσο ο κορονοϊός θα υποχωρεί με την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, τόσο η πολιτική αντιπαράθεση θα επιστρέφει και θα κυριαρχεί στο δημόσιο βίο

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ