Παρά το ότι οι πολιτικές συνθήκες το τελευταίο διάσημα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει και η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δείχνει -δυνητικά- ότι ίσως ανατρέψει πολιτικούς συσχετισμούς του πρόσφατου παρελθόντος, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αλλάζει τη βασική στρατηγική της: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας και με ισχυρό της χαρτί την οικονομία.
Ωστόσο, σε αυτό το βασικό στρατηγικό προσανατολισμό, έχουν παρεισφρύσει παράμετροι που ίσως τον μεταβάλλουν, χωρίς να αποκλείεται να τον αλλάξουν άρδην. Ειδικότερα, τα οικονομικά δεδομένα με βάση τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει τον τελευταίο προεκλογικό της χρόνο, είναι τα εξής:
Η πορεία της οικονομίας με βάση τους δείκτες είναι ικανοποιητική, αναγνωρίζεται τόσο από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι, πάντως, διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις κυρίως λόγω του ύψους του δημοσίου χρέους αλλά και των προβλημάτων που γέννησαν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας. Η προοπτική ανάπτυξης 4,9% για τη φετινή χρονιά και 3,5% για την επόμενη δίνουν στην ελληνική οικονομία τον «αέρα» διεκδίκησης της επενδυτικής βαθμίδας, υπό προϋποθέσεις.
Το καλό και το κακό σενάριο στην ενέργεια
Τα καλά νέα, όμως, τελειώνουν κάπου εδώ. Ήδη η εντατική επιδοματική πολιτική που εξ ανάγκης ακολουθήθηκε κατά τη διετία της πανδημίας είναι ξεκάθαρο και το παραδέχονται όλα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί και στην περίοδο της έντονης ακρίβειας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ την πρόβλεψη ότι περί τα τέλη Μαΐου η κρίση στις τιμές της ενέργειας θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό, όμως, είναι να συνεχιστεί η κρίση ακρίβειας και το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός, αλλά και πέραν αυτού, να απαιτηθούν νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης των ευάλωτων, τις οποίες όμως τα δημοσιονομικά καθιστούν απαγορευτικές.
Οι εκλογές και τα... καλοριφέρ
«Σε περίπτωση που δεν έχει υποχωρήσει η ακρίβεια μετά το καλοκαίρι, πρώτα θα γίνουν εκλογές και μετά θα ανάψουμε τα καλοριφέρ» λέει στην «Η» αρμόδιο για το θέμα κυβερνητικό στέλεχος.
Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η αύξηση του κόστους του χρήματος. Η βέβαιη άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα δημιουργούν δευτερογενείς πιέσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του υπέρογκου ελληνικού χρέους και την προσπάθεια της κυβέρνησης να φθάσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να μπει στο «ραντάρ» των μεγάλων διεθνών επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Από κοντά και οι εσωκομματικές τριβές
Σε όλο αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας κι αδυναμίας της οικονομίας να συνεχίσει την πολιτική στηρίξεων, αναδύεται και μια εσωκομματική πτυχή στο κυβερνών κόμμα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό.
Ξαφνικά, μετά το επεισόδιο Δούκα- Λιβανού που οδήγησε στην αποπομπή του ως τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και την διαγραφή από τη ΝΔ του δημάρχου Σπάρτης, έχει αναπτυχθεί στο δημόσιο διάλογο ένα κύμα επιθέσεων στην διαχείριση των δημοσιονομικών πραγμάτων από την κυβέρνηση Καραμανλή την περίοδο 2007- 2009.
Το τελευταίο διάστημα, επιθέσεις σε εκείνη την κυβέρνηση εκδηλώνονται από κόμματα (με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ) εφημερίδες, και γενικότερα από δυνάμεις που αναδεικνύουν την δημοσιονομική πολιτική εκείνης της περιόδου σε αντίθεση με την σημερινή, δημιουργώντας (ή φέρνοντας στο προσκήνιο) μια διαφορετική εκτίμηση των πραγμάτων από την σημερινή ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την ηγετική ομάδα του κόμματος εκείνης της εποχής.
Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες στη Νέα Δημοκρατία που βλέπουν ορατή την πιθανότητα ανοικτής σύγκρουσης στελεχών με αναφορές στην περίοδο εκείνη και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με στελέχη που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τον σημερινό αρχηγό του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μια νέου τύπου αναβίωση της διάστασης «καραμανλικών- μητσοτακικών» είναι το τελευταίο που έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία, η οποία επιδίδεται τον τελευταίο καιρό σε μια προσπάθεια ανασύνταξης κι επανόδου της στην θέση του κόμματος που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και που μπορεί στις επόμενες εκλογές- έστω κι αν αυτές γίνουν δυο φορές, όπως έχει εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης- να ανοίξουν άλλη μια τετραετία αυτοδύναμης διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συνεπώς όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες, η σημερινή ηγεσία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μην εξελιχθεί σε ανοικτή σύγκρουση αυτή η διαφορά που εκκινεί από διαφορετική αντίληψη για τις δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!