Oσοι βρέθηκαν μπροστά στη χθεσινή κρίση που οδήγησε στην παραίτηση-αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λένε ότι είδαν έναν οργισμένο Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίζει μέσα σε λίγα λεπτά, στη σύσκεψη που εκτάκτως οργανώθηκε στις 3.30 χθες το μεσημέρι, να «καρατομήσει» ένα πολιτικό στέλεχος με το οποίο συνδεόταν με πολιτική και προσωπική φιλία.
Οι τέσσερις λόγοι της αποπομπής
Η αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού χαρακτηρίστηκε κίνηση «φορσέ» (αναγκαστική) για μια σειρά από λόγους:
- Πρώτον, διότι το βίντεο που διέρρευσε ήταν βέβαιο ότι θα ξεσήκωνε αιτιάσεις και μομφές από την αντιπολίτευση και η κυβέρνηση θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, λαμβανομένης υπόψιν και τη συγκυρία, με την κυβέρνηση να δοκιμάζεται στα μάτια των πολιτών λόγω της τεράστιας ακρίβειας και της κυβερνητικής αδυναμίας έως τώρα να την ελέγξει, αλλά και λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών, που επιβάρυναν τη θέση του κ. Λιβανού.
- Δεύτερον, διότι από μόνα τους αυτά που λέγονταν στο επίμαχο βίντεο συνιστούν λόγο πολιτικής αποδοκιμασίας, ανεξαρτήτως εάν θα προκαλούσαν νέο γύρο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Μάλιστα το κλίμα στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι πολύ βαρύ και για τον διοικητή του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, που όπως δείχνει το βίντεο ήταν παρών και δεν έκανε απολύτως καμία προσπάθεια να σταματήσει τον τοξικό διάλογο Δούκα - Λιβανού ή να πει πώς πραγματικά έγιναν τα πράγματα το 2007 στην Ηλεία.
- Τρίτον, διότι το κλίμα για τον Σπήλιο Λιβανό ήταν επιβαρυμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, για σειρά από λόγους: Επειδή δεν κατάφερε να περιορίσει ή να ελαχιστοποιήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, επειδή είχε δημοσιεύσει έναν ύμνο στον Μητροπολίτη της περιοχής του ο οποίος υπήρξε διαπρύσιος πολέμιος του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και αρνητής ο ίδιος της ύπαρξης του ιού. Ακόμα, του καταλογίζουν πλημμελή διοίκηση του υπουργείου και φέρνουν ως παράδειγμα ότι μόλις την προηγουμένη της αποπομπής του είχε προχωρήσει σε εξαγγελίες για τους αγρότες, μία εκ των οποίων (η μείωση του ΦΠΑ) ήδη ήταν σε ισχύ επί περίπου έναν μήνα!
- Και τέταρτον, διότι εάν η κορυφή της κυβέρνησης έμενε σιωπηλή, υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να εκφραζόταν ενόχληση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για το ότι η Νέα Δημοκρατία αφήνει ασχολίαστες και χωρίς συνέπειες τέτοιες αναφορές, όπως αυτή του κ. Δούκα.
Οι δύο στόχοι του πρωθυπουργού
Με αυτά ως δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποπομπή Λιβανού επιτυγχάνει ταυτόχρονα δυο στόχους:
- Πρώτον, λειτουργεί ο ίδιος προληπτικά και δεν αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αντιπολίτευση, καθώς η κυβέρνησή του βρίσκεται υπό πίεση για πολλούς λόγους (κυρίως για την ακρίβεια και την πληθώρα θανάτων από κορονοϊό), υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις και κάθε νέο πλήγμα (κυρίως περιττό, όπως αυτό της Σπάρτης) θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης περαιτέρω επιδείνωσης της απήχησης του κυβερνώντος κόμματος σε μια περίοδο που όλοι συμφωνούν ότι είναι πλέον προεκλογική.
- Και δεύτερον, διότι με αυτή την κίνηση αποφεύγει ένα αχρείαστο εσωκομματικό ρήγμα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητα εντός της Νέας Δημοκρατίας και το τελευταίο που χρειάζεται το Μέγαρο Μαξίμου στην περίοδο αυτή, που προετοιμάζει μεθοδικά το σκηνικό εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, είναι μια αναβίωση της παλαιάς ενδονεοδημοκρατικής διάστασης μητσοτακικών - καραμανλικών.
Με όλα τα παραπάνω στο τραπέζι ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού χθες νωρίς το απόγευμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!