Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, όπου πήρε μέρος σε διάλογο με τους συμμετέχοντες του προγράμματος ανταλλαγής «Remember for the Future».
Στο πρόγραμμα που χρηματοδότησε το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν 28 νέοι και νέες από το κέντρο «Φάρος του Κόσμου» και το Κέντρο Νεολαίας Κολωνίας της Γερμανίας, το πρόγραμμα υποστήριξε ο οργανισμός νεολαίας Infinity Greece.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «είναι ένα από τα πολλά προγράμματα που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινητικότητας για τη νεολαία, που αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης ιδιαίτερα για μειονότητες και νέους Ευρωπαίους που έρχονται από κοινωνικο-οικονομικά background που χρειάζονται αυτή την επιπρόσθετη βοήθεια». Δήλωσε βαθιά εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της Εκκλησίας που συνεργάζεται για το πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί τον Δενδροπόταμο όπου θα μιλήσει με τους νέους Ρομά χωρίς κάμερες για να καταλάβει πώς σκέπτονται.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «αισθάνομαι περήφανος και ως αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα τη Νεολαία και την Κινητικότητα αλλά και ως Θεσσαλονικιός γιατί βλέπω ότι σιγά σιγά η Θεσσαλονίκη ξαναγίνεται αυτό που στο δικό μου μυαλό ήθελα να ήταν πάντα, ένας εθνικός πρωταθλητής εξωστρέφειας, κοσμοπολιτισμού, εκεί που συναντιούνται διάφοροι πολιτισμοί, διάφορες παραδόσεις και συντίθενται σε ένα δημιουργικό όλον. Η Ευρώπη έχει ρόλο και θα συνεχίσει να στηρίζει».
Από την πλευρά της, η Μαρία Σαρηγιανίδου, Γενική Γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ανέφερε ότι στο πρόγραμμα «Remember for the Future» συμμετείχαν νέοι ηλικίας 17 μέχρι 28 ετών, παιδιά από το «Φάρος του Κόσμου» και το Κέντρο Νεολαίας Κολωνίας της Γερμανίας.
Οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη και την Κολωνία τόνισαν με τη σειρά τους ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να «σπάσουν τα γκέτο», να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να ανταλλάξουν απόψεις, με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης ενάντια στα φαινόμενα ρατσισμού, προκατάληψης και κοινωνικού αποκλεισμού.
Όταν οι νέοι κλήθηκαν από την κ. Σαρηγιανίδου, να αποτυπώσουν σε ένα χαρτί τι σημαίνει η Ευρώπη για τους ίδιους κυριάρχησαν οι λέξεις «αλληλεγγύη», «ευκαιρία ζωής», «οικογένεια» , «σπάμε τα γκέτο». Η Ευρώπη για τους νέους είναι μια δύναμη που εξελίσσεται και έχει στόχο να τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, είναι μια «πόρτα για το μέλλον».
Στη συζήτηση παρευρέθησαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο πατέρας Αθηναγόρας από τον «Φάρο του Κόσμου» και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, επιβλέπων του προγράμματος από τον οργανισμό νεολαίας Infinity Greece.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στην δολοφονία του Αλκη στη Χαριλάου είπε ότι «άφησα ένα λουλούδι χθες, αλλά τώρα νομίζω δεν είναι η ώρα των δηλώσεων, τώρα είναι περισσότερο η ώρα της περισυλλογής. Πρέπει να βρούμε το χρόνο όλοι μας και οι αρμόδιοι σε ευρωπαϊκό, σε εθνικό επίπεδο αλλά κυρίως οι υπεύθυνοι για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι υπεύθυνοι για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο τραύμα. Είναι ίσως και μια ευκαιρία μέσα στην τραγωδία αυτής της υπόθεσης να ξαναχτιστεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σε καλύτερες βάσεις».
Ο κ. Σχοινάς στη συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του κέντρου «Φάρος του Κόσμου» στον συνοικισμό Ρομά του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος) του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!