Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές: Η παγίδα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Πηγή: Intime

Η ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει και πάλι τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, στη Λισαβόνα. Όταν όμως ρωτήθηκε στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, φάνηκε καθαρά ότι το περίμενε και μάλιστα ήταν προετοιμασμένος.

Απάντησε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στον διάλογο, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα γίνει «σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Δηλαδή, η πρώτη απάντηση Μητσοτάκη ήταν να επιβεβαιώσει ότι στις διερευνητικές συνομιλίες είναι κατά ένα τρόπο παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεσμεύουν την Ελλάδα, ως κράτος- μέλος της.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία» συνεχίζοντας τη στρατηγική της Αθήνας να μην επιτρέπει στην Άγκυρα να χρεώσει στη χώρα μας οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Το ίδιο έκανε η ελληνική κυβέρνηση και με το Ορούτς Ρέις, το ίδιο κάνει και τώρα. Δεν θα είναι η Ελλάδα αυτή που θα τορπιλίσει καμία προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου.

Η τρίτη φράση του κ. Μητσοτάκη ήταν «να επαναλάβουμε τις συνομιλίες από εκεί που τις αφήσαμε το 2016» (όταν η Άγκυρα με δική της απόφαση τις διέκοψε, παρά το ότι προκλητικά αποδίδει τη διακοπή στην Ελλάδα), δηλαδή στην προσπάθεια συμφωνίας για τη θεματολογία των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι οι επαφές που επανεκκινούν ονομάζονται «διερευνητικές», διότι εκεί διερευνώνται οι προθέσεις των δυο μερών και δεν συνιστούν διαπραγμάτευση επί της ουσίας των θεμάτων.

Και η τέταρτη παρατήρηση του Έλληνα πρωθυπουργού (εκεί που είπε και τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες») ήταν και πάλι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αποχή από μονομερείς ενέργειες «να έχει συνέχεια και συνέπεια».

Συνεπώς η (σύνθετη) απάντηση Μητσοτάκη λέει: Ναι στις διερευνητικές, στο πλαίσιο που όρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή της συνεχούς και συνεπούς αποχής από μονομερείς ενέργειες και της συζήτησης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας, δηλαδή της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Από αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία διατυπώνει μόνο μια διαφωνία: Θέλει ευρύτερη ατζέντα θεμάτων. Επιθυμεί να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, κοινής παραδοχής για μηδενική επήρεια «μικρών» νησιών κλπ. Στα υπόλοιπα στοιχεία του πλαισίου, είναι σύμφωνη: Λέει ναι στην επανέναρξη του διαλόγου, λέει ναι στην αποχή από μονομερείς ενέργειες (προσθέτοντας ότι το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε γιατί «ολοκλήρωσε τις ερευνητικές του εργασίες») και δεν μπορεί παρά να πει ναι στη διαδικασία επίλυσης των όποιων διαφορών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Εδώ υπάρχει η παγίδα που με προσοχή και υπομονή έχει στηθεί για την Τουρκία: Η αναθεωρητική της πολιτική (δηλαδή οι δημόσιες προσκλήσεις Ερντογάν, ακόμα και κατά την επίσκεψή του στη Θράκη το 2017 για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης) είναι εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Μια Διεθνής Συνθήκη αναθεωρείται εάν τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν στην αναθεώρηση. Στο παράδειγμα της Συνθήκης της Λωζάνης, τα συμβαλλόμενα κράτη είναι πολλά, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Ιαπωνία κλπ αλλά και κράτη που δεν υπάρχουν πια, όπως η ΕΣΣΔ. Πώς, λοιπόν, θα ζητηθεί αναθεώρηση συνθηκών και ταυτόχρονα θα υπάρχει «σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου»;

Πέραν αυτού, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προσκομίσει τις Συνθήκες, πάνω στις οποίες εδράζεται χωρίς αμφιβολία η πάγια θέση της ότι όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος ρυθμίζονται με τις διεθνείς συνθήκες, εκτός από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το κεντρικό πρόβλημα που οδήγησε τις προηγούμενες προσπάθειες σε ναυάγιο είναι ότι η Τουρκία είναι το μοναδικό κράτος σε όλο τον κόσμο που αρνείται να δεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Και είναι ικανή να ισχυρίζεται ότι «τηρεί το Διεθνές Δίκαιο» (αυτό που η ίδια αναγνωρίζει) όχι όμως το Δίκαιο της Θάλασσας, γιατί δεν το έχει υπογράψει. Για αυτό οι περισσότεροι εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την κατάληξη και αυτών των διερευνητικών επαφών… 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ