Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι το πρώτο στάδιο της πολιτικής αντεπίθεσης που ετοιμάζει από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μετριάσει, κατά το δυνατόν, τη λαϊκή οργή και κυρίως τις πολιτικές ευθύνες που οι πολίτες είναι έτοιμοι να καταλογίσουν στην κυβέρνησή του για το χάος που επικράτησε στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω της έντονης χιονόπτωσης το πρωί της Δευτέρας.
Στο στόχαστρο η «Αττική Οδός»
Ήδη ο πρώτος στόχος έχει γίνει γνωστός και είναι η «Αττική Οδός», η εταιρεία που διαχειρίζεται την κεντρική οδική αρτηρία του Λεκανοπεδίου. Στο άκουσμα ότι τα βέλη της κοινής γνώμης στρέφονται προς την εταιρεία και ότι η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή ετοιμάζει επιτροπή διερεύνησης για την απόδοση ευθυνών και την επιβολή «αυστηρών κυρώσεων», ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Οδού υπέβαλε χθες το απόγευμα την παραίτησή του.
Η κυβέρνηση θα επικαλεστεί ότι με δικό της νόμο που ψηφίστηκε το 2020 (ν. 4663/2020) είναι δυνατή σήμερα η επιβολή κυρώσεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζεται το μοντέλο «θεσπίζω νόμους για περιπτώσεις πλημμελούς εκτέλεσης των υποχρεώσεων από τους παραχωρησιούχους, αλλά δεν τους ελέγχω» και αναμένεται να εντείνει τους προληπτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Συνεπώς το πρώτο επίπεδο «αντίδρασης «του κ. Μητσοτάκη θα αφορά σε αλλαγή της σχέσης της Πολιτείας και των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη λειτουργία δημοσίων δομών.
Αστοχίες και ελλείψεις
Το δεύτερο επίπεδο αντίδρασης θα είναι η ανάδειξη αστοχιών και ελλείψεων σε επίπεδο κρατικών λειτουργών. Ήδη το πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το κρούσμα με το «ξεχασμένο» τρένο στην Οινόη δίνει τον τόνο. Ακόμα και σήμερα, μετά το υπουργικό συμβούλιο, είναι πιθανό να γίνει σαφές ότι κανένας κρατικός λειτουργός που θα αποδειχθεί ότι ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά του δεν θα έχει «ούτε λεπτό ασυλίας», κατά τη χθεσινή εξομολογητική ρήση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι οι εικόνες του προηγούμενου διημέρου θα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνησή του, καθώς πλήττουν έναν από τους «πυλώνες» της επιχειρηματολογίας Μητσοτάκη: Τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησής του.
Βαρύ το κλίμα για Στυλιανίδη
Στο τρίτο επίπεδο αντίδρασης Μητσοτάκη, προεξοφλείται και η αντικατάσταση σε εύθετο χρόνο εκείνων των υπουργών που εκτίθενται με τους χειρισμούς τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν την κοινή γνώμη ή να συντελούν στην πολιτική φθορά της κυβέρνησης. Ήδη το κλίμα είναι βαρύ για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ στην ατζέντα του πρωθυπουργού έχουν σημειωθεί κρούσματα κακής συνεργασίας ή πολιτικών διαφωνιών σε πολιτικές ηγεσίες υπουργείων (π.χ. Υγείας, Ανάπτυξης κ.λπ.), καθώς και προβλημάτων που «κακοφορμίζουν» και εξελίσσονται σε σοβαρά προβλήματα για την κυβέρνηση, όπως η παρατεινόμενη αδυναμία της να επιβάλλει πλήρως την τάξη στους χώρους των ΑΕΙ ή οι πολλαπλασιαστικές καταλήψεις σχολείων (σήμερα εκτιμώνται στις 150 σε όλη την Ελλάδα).
Κοινή συνισταμένη των παραπάνω είναι πως, καθώς έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική -αν όχι σε εκλογική- χρονιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να μη συγχωρεί πλέον λάθη και παραλείψεις, να μειώσει τις ανοχές του απέναντι σε συμπεριφορές ακόμα και πολιτικά «δικών του» ανθρώπων που δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση και να υπερασπιστεί «με όποιο κόστος» σε επίπεδο συνεργατών την πολιτική κυριαρχία που έχει κερδίσει στο πρόσφατο παρελθόν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!