Νέα
  • ΓΔ: 1392.26 -0.39%
  • Τζίρος: 23,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Oπως συνηθίζουν, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διατύπωσαν εντελώς διαφορετικές θέσεις για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο οποίος συζητείται στο Κοινοβούλιο.

Νέα Δημοκρατία: Δυο κεντρικές επιδιώξεις του νέου νόμου

Η κυβερνητική παράταξη υπογραμμίζει μια σειρά προβλέψεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που έχει διπλή στόχευση: Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ειδικότερα, οι βασικές προβλέψεις του νέου νόμου συνίστανται, όπως εξηγούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στα εξής:

  • Θεσπίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Στηρίζει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ανάπτυξη καινοτόμων επενδύσεων, την εισαγωγή τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται παράλληλα, οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές και ο τομέας της αγροδιατροφής
  • Προβλέπει ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
  • Θεσπίζει κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό
  • Επιδιώκει τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης
  • Σημειώνεται ότι για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων, περιλαμβανομένης της επιχορήγησης

ΣΥΡΙΖΑ: Μια στις δυο επιχειρήσεις εκτός Αναπτυξιακού

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Διαρκή  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αναφορά στον αντίστοιχο Αναπτυξιακό Νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι και η ΝΔ αναγνώρισε την επιτυχία του, προκηρύσσοντας πολλά καθεστώτα ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Παρουσίασε επίσης στοιχεία ως προς το μέγεθος των υπαχθέντων φορέων που αποδεικνύουν την επιτυχία του (42,08% πολύ μικρές επιχειρήσεις, 28,79% μικρές, 18,95% μεσαίες, 10,18% μεγάλες), υπερθεματίζοντας το ότι συμπεριλάμβανε κάθετη στόχευση ως προς το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς και το ότι προνοούσε με ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων, στην στήριξη των ΜμΕ, των Κοιν.Σ.Επ., των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν αύξηση στην απασχόληση κ.ά. «Υπήρχε συμπεριληπτική πολιτική για να τους χωράει όλους. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι στόχευσή μας ήταν η ανάπτυξη και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνιστούν ένα ζωτικής σημασίας κύτταρο για την ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέδειξε όλες τις αδυναμίες του κυβερνητικού εγχειρήματος, τις ιδεοληψίες και την μεροληπτική φιλοσοφία της ΝΔ. «Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησής σας είναι sequel ταινίας τρόμου: Πτωχευτικός κώδικας, στρατηγικές επενδύσεις για ημετέρους, αναπτυξιακή μετάβαση και απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και με κόστος για τους πολλούς, σήμερα ο αναπτυξιακός νόμος και έπονται και οι εξαγορές επιχειρήσεων στο όνομα της δήθεν επίτευξης οικονομιών κλίμακας. Πρόκειται σαφώς για μία μελετημένη και οργανωμένη εξόντωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σ/ν αποτελεί συνέχεια του δρομολογημένου κυβερνητικού σχεδίου, όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη και στο Εθνικό Σχεδίο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του σχεδίου υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στον Υπουργό και το Υπουργείο, καθώς και της εκχώρησης του ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επιφέρει τροποποιήσεις που δείχνουν ότι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων δεν αποτελεί στόχο της Κυβέρνησης.

«Τι άλλο να υποθέσουμε όταν για παράδειγμα αυξάνετε ύψος των επενδυτικών σχεδίων. Ετσι, ενώ εμείς προβλέπαμε με βάση το μέγεθος του φορέα επένδυσης ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων ύψους 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, 150.000 ευρώ για μικρές, 250.000 ευρώ για μεσαίες και 500.000 ευρώ για μεγάλες, εσείς λέτε 250.000 ευρώ για μικρές, 500.000 ευρώ για μεσαίες και 1.000.000 ευρώ για μεγάλες. Ενώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, μόλις πριν από λίγα λεπτά ο αν. υπουργός Ανάπτυξης άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε 150.000 ευρώ, κατεβάζοντας το όριο στις 100.000€» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Καυτηρίασε, επίσης, το γεγονός ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις θα βρει κλειστή την πόρτα του Αναπτυξιακού Νόμου, τονίζοντας ότι 5.143 ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων μένουν εκτός ενισχύσεω,ν γεγονός που έχει οδηγήσει σε αναβρασμό τον κόσμο του τουρισμού, καθώς και ότι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από την χρηματοδότηση. Άσκησε κριτική στο ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αρνούμενη να αντιληφθεί την πραγματικότητα, σαν οι οικονομικές συνέπειες των μέτρων περιορισμού της πανδημίας να αφορούν παρελθόντα χρόνο, αλλά και σαν να επικρατεί ακμάζουσα ευημερία και μηδενικός πληθωρισμός, ενώ άσκησε και κριτική για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που σαρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ