Τρικυμία σημειώθηκε χθες στα ελληνοτουρκικά, κυριολεκτικά εκ του μηδενός! Η Τουρκία έσπευσε να παραοιήσει μια φράση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, προκειμένου να «συμπεράνει» ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια όποτε η χώρα μας κρίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει.
Το νέο επεισόδιο αποδεικνύει ότι υπάρχει πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, γι αυτό και οι (χαμηλής πολιτικής) διερευνητικές συζητήσεις καρκινοβατούν, γι' αυτό και το Κυπριακό έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γι' αυτό και όλα τα θέματα που μονομερώς και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου έχει ανοίξει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γίνονται ανυπέρβλητα εμπόδια που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Ολα άρχισαν με μια συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής, Χρήστος Ροζάκης, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και για ένα διάστημα υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη.
Ο κ. Ροζάκης κλήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 να σχολιάσει την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «εποικοδομητικό διάλογο» με την Ελλάδα.
Ο κ. Ροζάκης, αφού υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία κι έφερε ως παράδειγμα τις διερευνητικές επαφές για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, πρόσθεσε: «Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι κι επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως, η τουρκική πλευρά επιμένει να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων, ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν και αυτή δεν επηρεάζει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
Η παραποίηση
Την αναφορά Ροζάκη για πρόταση περί επέκτασης στα 10 ν.μ. η Τουρκία την εξέλαβε -παραποιώντας την- ως «υπαναχώρηση της Ελλάδας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ.», ενώ είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις αυτές κατατίθενται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που αποτελούν το διπλωματικό όχημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης την τελευταία εικοσαετία.
Από τεχνικής πλευράς, δεν μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ εάν προηγουμένως δεν έχει καθοριστεί το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Παράλληλα ο κ. Ροζάκης επεσήμανε ότι η Τουρκία επιχειρεί να προσθέσει και άλλα ζητήματα στην ατζέντα των δήθεν «ελληνοτουρκικών διαφορών», όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών την οποία, μάλιστα, συναρτά με το καθεστώς κυριαρχίας τους.
Ενώπιον αυτής της εξέλιξης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω πηγών που πρόσκεινται στην ηγεσία του (δηλαδή όχι με επίσημη ανακοίνωσή του) σημείωσε ότι «με αφορμή δημοσιεύματα, υπογραμμίζεται ότι πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο τομεάρχης Εξωτερικών ου ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε: «Η συνέντευξη του καθηγητή κ. Ροζάκη δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εάν δεν απέδιδε στην ελληνική πλευρά την πρόταση η επέκταση των χωρικών μας υδάτων να γινόταν στα 10 και όχι στα 12 μίλια. Και επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής προσεγγίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη σοβαρότητα, το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους.
Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών. Μέχρι να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, τα σχόλια των ελληνικών διπλωματικών πηγών είναι αμήχανα και μάλλον επιβεβαιώνουν όσα ο κ. Ροζάκης ανέφερε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!