Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο δημόσιο διάλογο οι αντιθέσεις για τη φυσιογνωμία του κόμματος

Πηγή: Eurokinissi

Εκτός των κομματικών τειχών έχει βγει, πλέον, η διαμάχη μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το αν, τελικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει -ενόψει κρίσιμου Συνεδρίου- ένα αριστερό κόμμα ή αν, αντίθετα, θα ενσωματώσει και τη σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα, όχι μόνο οργανωτικά, αλλά επίσης πολιτικά και ιδεολογικά.

Τι λένε οι υπέρμαχοι της «αριστερής φυσιογνωμίας»

Ηδη από το περασμένο Σάββατο έχει πυκνώσει η αρθρογραφία σχετικά με το τι είδους κόμμα θέλουν στελέχη να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια μεριά η επιμονή για διατήρηση της αριστερής φυσιογνωμίας εκφράστηκε με άρθρα όπως αυτό του Θοδωρή Δρίτσα, με τίτλο μια φράση που είχε πει στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας: «Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά».

Εκεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Πειραιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει το χάσμα που τον χωρίζει με την άλλη άποψη και εκφράζεται ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης της αριστερής φυσιογνωμίας του κόμματος, καθώς «δεν μπορώ να κατανοήσω διαφορετικά την επιλογή της διεύρυνσης, την οποία και υποστηρίζω». Ο κ. Δρίτσας στη συνέχεια απορρίπτει απόψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «παρένθεση» και προσθέτει: «Να είναι η σύγχρονη Αριστερά σαφής, σταθερή, μαζική, δημοκρατική; Ναι, να είναι… Αλλά, όλα κι όλα, πρέπει να είναι Αριστερά, όπως την έχουμε περιγράψει στη διακήρυξή μας, στον απολογισμό μας και στις προγραμματικές και πολιτικές αποφάσεις μας, Αριστερά, όχι Σοσιαλδημοκρατία».

Και σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Δρίτσας υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποκύψουμε σε ανοησίες για το αν είμαστε με το 3% ή με το 43%. Κανένας δεν περισσεύει εάν κάνουμε σοβαρές βασικές παραδοχές, χωρίς προσωπικά σχέδια, χωρίς παραγοντισμούς, χωρίς "διαρροές" και "παραπολιτικά" δημοσιεύματα… Και κάτι ακόμα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τέτοιες ευθύνες μπορεί να τις αναλάβει μια αόριστα περιγραφόμενη δομή, όπως συχνά ορίζεται με τον όρο "προοδευτική παράταξη", όσο κι αν αυτή όντως χρειάζεται και μακάρι να υπάρξει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω και με ανησυχεί πάρα πολύ, είναι γιατί να μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση που υποβαθμίζει φανερά την ανάγκη του κόμματος…».

Η άποψη των «προοδευτικών»

Στον αντίποδα αυτών των θέσεων, την ίδια ημέρα και στην ίδια εφημερίδα (των Συντακτών) δημοσιεύθηκε άρθρο του Γιώργου Κατρούγκαλου, πρώην υπουργού Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, που επιγραφόταν «Για τον λαό, χωρίς προκαταλήψεις». Εκεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος -όπως και ο κ. Δρίτσας- στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί: «Τα συνέδρια των προοδευτικών κομμάτων, ιδίως αυτών που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν πρόγραμμα εναλλακτικής εξουσίας, δεν αποτελούν αυτοσκοπό για τα μέλη και τα στελέχη τους. Ο αντικειμενικός σκοπός τους είναι να διαμορφώσουν τους όρους, οργανωτικούς και προγραμματικούς, για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία… Το κόμμα μας έχει να συνθέσει μια σειρά από παραδόσεις ενός ευρύτατου φάσματος προοδευτικών δυνάμεων, από τις διάφορες τάσεις της Αριστεράς -κομμουνιστικής, ευρωκομμουνιστικής, εξωκοινοβουλευτικής- έως τα εξίσου ποικιλώνυμα ρεύματα της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας που οδήγησε στη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Το μωσαϊκό αυτό των πολιτικών δυνάμεων που αποτελεί τον κορμό σήμερα της δημοκρατικής παράταξης, από το αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος έως το προοδευτικό κέντρο, οδήγησε στις εκλογικές νίκες του 2015 και στο 32% του 2019».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κατρούγκαλος επιτίθεται στους συντρόφους του που υπεραμύνονται του αριστερού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ: «Συζητήθηκαν αναλυτικά οι θετικές κι αρνητικές πλευρές της διακυβέρνησής μας. Υιοθετήθηκαν οι βασικές προγραμματικές θέσεις και η διακήρυξη. Ομόφωνα στις αποφάσεις συμφωνήθηκε η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάψει να είναι ένα μικρό κόμμα και να γίνει μαζικό, νεανικό, λαϊκό, δημοκρατικό και σύγχρονο συνολικός εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης. Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη πολλά στελέχη μας βραδυπορούν και διστάζουν μπροστά στον αναγκαίο μετασχηματισμό, με τον φόβο της απώλειας της αριστερής ταυτότητας του κόμματος…».

Οι ουσιαστικές και δύσκολα συνθέσιμες διαφορές απόψεων εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στα δύο άρθρα των κ. Δρίτσα και Κατρούγκαλου.

Τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν ένα περιθώριο περίπου δύο μηνών -εάν το Συνέδριο πραγματοποιηθεί, όπως έχει εξαγγελθεί, έως τα τέλη Φεβρουαρίου- προκειμένου να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις και να δώσει στο κόμμα προοπτική πολιτικής και εκλογικής ανόδου.

Κυρίως γι' αυτό τον λόγο το κομματικό Συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσλαμβάνει χαρακτήρα κρίσιμης καμπής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της Αριστεράς γενικότερα. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ