«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα κρούσματα, αν θα έχουμε φτάσει την κορύφωση της διασποράς της νέας μετάλλαξης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα κάθε μέρα, και όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ δεν απέκλεισε την τροποποίηση των πρωτοκόλλων εάν αυτό εισηγηθούν οι ειδικοί.
«Οι ειδικοί, ο ΕΟΔΥ, η πολιτική ηγεσία, παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα. Η πρόθεση και η στρατηγική μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Θα αξιοποιήσουμε ό,τι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας. Πολύ ισχυρό τεστ, για να έρθουν τα παιδιά στα σχολεία ελεγμένα» τόνισε και πρόσθεσε:
«Έχουμε την εμπειρία από το προηγούμενο διάστημα, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε, ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν. Καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο, κάτι που κανείς δεν το περίμενε όταν ξεκινούσαμε. Και αυτό διότι είχαμε το πιο συχνό testing σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι είχαμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Όλο αυτό το διάστημα, κατά καιρούς, έκλεισαν μόλις 200 τμήματα στα 80.000. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τα πρωτόκολλα εάν χρειαστεί να τροποποιηθούν, με βάση τις εισηγήσεις των Ειδικών, εδώ είμαστε να το δούμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 του μήνα».
Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος σε όσους πλήττονται από την πανδημία και την στήριξή τους είπε πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του.
«Όπως το προηγούμενο διάστημα δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του, δεν επιτρέψαμε να γίνουν αδικίες, δεν επιτρέψαμε να έχει η πανδημία τραγικές οικονομικές συνέπειες στην τσέπη, στη δουλειά, στη ζωή των ανθρώπων, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Όποιος έχει συνέπειες, εξαιτίας του ότι αναγκαζόμαστε να πάρουμε μέτρα αναστολών, να ξέρει ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό του. Ο κόσμος να είναι σίγουρος γι' αυτό», ανέφερε.
Αναφερόμενος στις αναγκαίες προσαρμογές ανάλογες με τα δεδομένα, είπε πως είναι απολύτως κατανοητό πως η κούραση -γιατί η πανδημία κρατάει πια περίπου δύο χρόνια- έχει δημιουργήσει θυμό για διαφορετικά πράγματα.
«Είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν υπάρχει απόφαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που να είναι ευχάριστη, μετά από δύο χρόνια. Δεν είναι μόνο εδώ, είναι σ' ολόκληρο τον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα στη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα στην Πορτογαλία, στη Γερμανία, παντού.
Όταν τα δεδομένα αλλάζουν με τόσο δυναμικό τρόπο, οφείλεις τάχιστα, ακόμη και την επόμενη ημέρα, να προσαρμοστείς σ' αυτά. Δεν είναι ξένο αυτό από τη στρατηγική μας. Πήραμε μέτρα για να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ιδιαίτερα σημαντική, για λόγους κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς, για τον κόσμο της εστίασης, του λιανεμπορίου, τον κόσμο που το έχει ανάγκη να βγει. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο που υπήρχε, για να κάνουμε το ίδιο την Πρωτοχρονιά. Πήγαμε σ' αυτή τη στρατηγική γιατί ήμασταν πίσω, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την «Ο». Παρακολουθούσαμε τα κρούσματα και με τα μέτρα που πήραμε -αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη αυτής της λεπτής ισορροπίας- σώσαμε την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως και όλη την προηγούμενη περίοδο από το Σεπτέμβριο μέχρι εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα να γίνει αυτό και την Πρωτοχρονιά. Όταν είδαμε τα κρούσματα που έφθασαν σ' αυτό το επίπεδο, φέραμε χρονικά τα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου, σε χώρους υπερμετάδοσης, πιο νωρίς και κατά τι πιο αυστηροποιημένα», είπε.
Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως σε μία κατάσταση, που είναι τόσο δυναμική, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην προσαρμοστείς γρήγορα.
«Το βλέπουμε, άλλωστε, να γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε κανείς να μας πει ότι αιφνιδιαζόμαστε, αν στα βασικά, στα κομβικά της πανδημίας, δεν είχαμε πάρει, από την πρώτη στιγμή, σαφείς αποφάσεις. Στον εμβολιασμό, πρώτοι ξεκινήσαμε, στο άνοιγμα της τρίτης δόσης σε όλη την Ευρώπη, Πρώτοι ξεκινήσαμε την αναμνηστική δόση στο τρίμηνο. Διαθέσαμε δωρεάν 83.000.000 self-test σε πάνω από 7.000.000 Έλληνες, από τον Απρίλιο μέχρι τώρα. Δεν λέω ότι τα self-test και τα rapid test πιάνουν 100%. Έχουν, όμως, έναν πολύ μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. Έχουν εντοπίσει περιστατικά, στα σχολεία, τα οποία στη συνέχεια ελέγχθηκαν με μοριακό τεστ. Είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης που τον ακολουθούν και άλλες χώρες και μας έχει βοηθήσει να εντοπίσουμε πάρα πολλά κρούσματα».
Αναφερόμενος στις εισηγήσεις της Επιτροπής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα πρακτικά της Επιτροπής πάντοτε καταλήγουν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις και σε συγκεκριμένα μέτρα, πάνω στα οποία βασίζεται η γενική στρατηγική της Κυβέρνησης.
Για τα γήπεδα
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και την απόφαση της κυβέρνησης για του αθλητικούς αγώνες και είπε ότι τα γήπεδα είναι διέξοδος για πάρα πολύ κόσμο, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα περιορισμένο, για 15-20 ημέρες, σε χώρους που αποδεδειγμένα υπάρχει υπερμετάδοση».
«Η μετάλλαξη αυτή πλήττει τους νέους ανθρώπους, που κατ' εξοχήν πηγαίνουν σε αυτούς τους χώρους. Παρατηρήσαμε το προηγούμενο διάστημα ότι δεν ήταν και τόσο εφικτό στα γήπεδα να επιβάλλουν οι ομάδες τη χρήση μάσκας. Αλλού υπήρχε, αλλού δεν υπήρχε. Όλοι βλέπαμε εικόνες από αποσπάσματα αθλητικών εκπομπών. Και υπήρχε ο κίνδυνος της υπερμετάδοσης. Δεν υπάρχει ευχάριστο μέτρο. Όμως είμαστε σε μία κατάσταση, η οποία επιβάλλει και κάποια έκτακτα μέτρα που θα μας στερήσουν κάποιες απολαύσεις, κάποιες διεξόδους, κάποιες αποδράσεις, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα περάσει κι αυτό και θα έχουμε ξανά τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την ομάδα μας», είπε ο κ. Οικονόμου.
Για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις μάσκες υψηλής προστασίας
Αναφερόμενος στα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις μάσκες, τόνισε ότι όντως έχει παρατηρηθεί, προειδοποίησε με κυρώσεις, και πρόσθεσε πως οι επιστήμονες λένε στην κυβέρνηση ότι υπάρχει πάντοτε η επιλογή της διπλής χειρουργικής μάσκας, η οποία εξακολουθεί να παράγεται στη χώρα μας.
«Μπορούμε να έχουμε πολύ φθηνές και προσιτές τιμές. Προσφέρει την ίδια ασφάλεια με την ενισχυμένη. Όντως έχει παρατηρηθεί και λόγω αύξησης της ζήτησης αλλά και λόγω του ότι ορισμένοι ανεύθυνοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, με αύξηση της τιμής της μάσκας υψηλής προστασίας τις προηγούμενες ημέρες. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εντοπίσει τα ζητήματα αυτά. Πολύ γρήγορα θα επιβάλλει τα πρόστιμα, διότι με διάταξη που περάσαμε πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, έχουμε βάλει διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους, για να μπορούμε να εντοπίζουμε την κερδοσκοπία. Συνεπώς, να είναι σίγουροι, ότι όσοι κερδοσκόπησαν πάνω σε μια ανάγκη της κοινωνίας, ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ αυστηρές ποινές στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α., η αρμόδια Υπηρεσία - που συστήσαμε- με τους ελέγχους έχει εντοπίσει τέτοια περιστατικά και αναμένονται κυρώσεις».
Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Τέλος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμός ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αξιολογείται, παρατηρούνται τα δεδομένα, και η πορεία των εμβολιασμών και θα παρθούν οι αποφάσεις.
«Αν χρειαστεί, έχει αποδείξει η Κυβέρνηση, ότι την πανδημία την προσεγγίζουμε με αμιγώς επιδημιολογικά κριτήρια, ούτε κομματικά, ούτε επικοινωνιακά. Πήραμε -και αν χρειαστεί θα ξαναπάρουμε- δύσκολες αποφάσεις που είχαν πολιτικό κόστος. Όμως, εδώ κανείς πρέπει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Έχουμε σχέδιο, έχουμε στρατηγική. Κάνουμε τακτικές προσαρμογές, όμως η βασική μας στρατηγική είναι συγκεκριμένη: Να ξεπεράσουμε την πανδημία, να στηρίξουμε το Ε.Σ.Υ., να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και να κρατήσουμε τη χώρα ανοιχτή. Αυτός είναι ο στόχος, εκεί πηγαίνουμε. Ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, δεν είναι στην τύχη. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού δράσεων και αποφάσεων, πολλές από τις οποίες πήραμε πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε με βάση τα δεδομένα, την εξέλιξη του εμβολιασμού, την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας. Πήραμε την απόφαση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών όταν είχαμε εξαντλήσει μια σειρά από μέτρα πειθούς και διευκόλυνσης. Αποδίδει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως επίσης αποδίδει και το γεγονός ότι ο κόσμος σπεύδει να εμβολιαστεί για την 3η δόση, που εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό έναντι και της «Ο» από τη βαριά νόσηση. Ο,τιδήποτε χρειαστεί να κάνουμε για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, θα το κάνουμε», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!