Νέα
  • ΓΔ: 1390.49 +0.56%
  • Τζίρος: 110,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είναι ο «Αρχιμήδης» και πώς η Ελλάδα μπαίνει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τον «Αρχιμήδη»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τον «Αρχιμήδη» / Πηγή: Intime

Σε μια σημαντική επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία προχωρεί η Ελλάδα με τη τη δημιουργία νέας ερευνητικής υποδομής με την ονομασία «Αρχιμήδης».

Παρών στη σχετική εκδήλωση ήταν και ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις προοπτικές και τις δυνατότητες του «Αρχιμήδη», που θα καλύπτει τρεις θεματικές-κινητήριες δυνάμεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης: Την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγόριθμους, που συνδέονται άρρηκτα με την έρευνα και την καινοτομία και μπορούν να βελτιώσουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.

Η αποστολή του «Αρχιμήδη»

Η δομή «Αρχιμήδης» θα υπηρετεί τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, έχοντας ως κύρια αποστολή τη χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων, οικοδομώντας συνεργασίες με πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας. Θα λειτουργεί επίσης ως κόμβος για τη συνεργασία διακεκριμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών που εργάζονται στο εξωτερικό με ταλαντούχους νέους επιστήμονες, όπως και ως σημείο ανταλλαγής ιδεών.

Θα αποτελέσει ταυτόχρονα «μαγνήτη» για την επιστροφή Ελλήνων που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια, αντιστρέφοντας το brain drain, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επιστημόνων στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιούνται επιδιώκοντας εφαρμοσμένες λύσεις σε σειρά τομέων, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 21,4 εκατ. ευρώ έως το 2025 και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Μητσοτάκης: Σημαντική «προίκα» για τη χώρα

Στην εκδήλωση που έγινε με αφορμή τη δημιουργία της νέας ερευνητικής μονάδας, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας:

  • Η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά ελληνικά -και όχι μόνο στην Ελλάδα- με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μια δομή που προσομοιάζει με τα καλύτερα τέτοια κέντρα του εξωτερικού, είναι μια σημαντική «προίκα» για τη χώρα. Είναι ένα όραμα των κορυφαίων μυαλών της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο γίνεται πράξη με τη βοήθεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021.
  • Με την πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε στην Ελλάδα λαμπρά μυαλά, Έλληνες -αλλά όχι μόνο- που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, το οποίο τόσο καθορίζει ήδη τη ζωή, την οικονομική αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα όλων μας. 
  • Η Ελλάδα είναι ένας τόπος με τον οποίο συνδέονται πάρα πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι μοναδική. Και η Ελλάδα προσφέρει και κάτι ακόμα που νομίζω ότι θα έχει και πολύ μεγάλο επιστημονικό αλλά και φιλοσοφικό ενδιαφέρον: Τον διάλογο μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδος.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ