Μια ευρεία βεντάλια επιχειρημάτων αντιτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2022, κατά την αντιπαράθεση στη Βουλή, που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο με ονομαστική ψηφοφορία.
Οι δύο βασικοί πυλώνες της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση είναι ότι ο νέος προϋπολογισμός αγνοεί τόσο την έκρηξη της ακρίβειας, όσο και το νέο κύμα της πανδημίας. Με βάση αυτές τις δύο κεντρικές παραδοχές απλώνονται τα επιχειρήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αχτσιόγλου: Ο προϋπολογισμός εντείνει τις ανισότητες
Στις περικοπές κονδυλίων που αφορούν στη δημόσια υγεία και τον προϋπολογισμό που εντείνει τις ανισότητες αναφέρθηκε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου. Όπως υπογράμμισε η πρώην υπουργός, «τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά πλήττονται πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν στο νέο επίπεδο των τιμών, ακόμη κι όταν η αυξητική τάση του πληθωρισμού σταματήσει. Εργαζόμενοι, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαρώνονται από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας, ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,8% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ 10ετίας, με δραματικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό, καύσιμα, τρόφιμα. Οι τιμές σε βασικά ήδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 αλλά και με το 2019. Ήδη μέχρι το πρώτο μισό του Νοεμβρίου η ακρίβεια έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 10%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ».
Σκουρλέτης: Θα έπρεπε να υπάρχουν έκτακτες δαπάνες για τον Covid
Ο ένας από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Πάνος Σκουρλέτης, επικέντρωσε την κριτική του στα ζητήματα του υπουργείου Εσωτερικών: «Έχετε "στραγγίξει" τους δήμους και συν τοις άλλοις, τους ζητάτε επιπλέον σε αυτές τις συνθήκες να έχουν και 60 εκατομμύρια πλεόνασμα για φέτος! Τι είναι οι δήμοι για να έχουν πλεόνασμα; Ανώνυμες Εταιρείες; Πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικές και, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρχουν έκτακτες δαπάνες για τον covid. Και δεν τις προβλέπετε! Για το "Βοήθεια στο Σπίτι" ακόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα για το προσωπικό! Έχετε σηκώσει το τηλέφωνο, να πάρετε στον ΑΣΕΠ να πείτε τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους ή ετοιμάζετε να ιδιωτικοποιήσετε και αυτή την υπηρεσία κατά την προσφιλή σας πρακτική; Τέλος, για την τηλεργασία που είπατε ότι την ψηφίσατε. Το εφαρμόζετε τώρα στις συνθήκες της πανδημίας; Το εφαρμόζετε; Έχετε κανένα σχέδιο; Σας είναι λίγοι οι νεκροί; Δεν ξέρω πόσοι είναι σήμερα. Θα εφαρμοστεί;».
Ο άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Τρύφων Αλεξιάδης, έκανε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για το σχέδιο προϋπολογισμού: «Στις 13/12/2014 πόσο ήταν το αποθεματικό της χώρας και ήρθε ο “κακός” ΣΥΡΙΖΑ και έκανε ό,τι έκανε και σας παρέδωσε 37 δισεκατομμύρια; Δώστε μία απάντηση για εκείνους τους περίφημους “29 άδικους φόρους” για τους οποίους πριν από κάποια χρόνια βγάζατε Δελτίο Τύπου εσείς και ο κ. Βεσυρόπουλος. Τι θα κάνετε με αυτούς τους “29 άδικους φόρους”;». Παράλληλα ανέδειξε το θέμα της διαφορετικής αντιμετώπισης της ενημέρωσης των πολιτών και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης που έχει επιβληθεί ως καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όταν εσείς βάζετε 100 ευρώ τον μήνα χαράτσι σε όσους δεν πάνε να εμβολιαστούν, αυτό δεν σημαίνει τίποτα για κάποια κανάλια και δεν μιλά κανένας. Όταν εμείς βάζαμε τέλος στην πλαστική σακούλα, εσείς το ψηφίζατε εδώ μέσα στην αίθουσα, μετά μας καταγγέλλατε για φορολαίλαπα και όταν ήρθατε ως Νέα Δημοκρατία -σωστά κάνατε- το αυξήσατε…».
«Ολέθρια διαχείριση της πανδημίας»
Η βουλευτής Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός «στηρίζεται πάνω στην κατασκευασμένη και τεχνητή εικόνα «λήξης» της πανδημίας ωσάν αυτή να έχει τελειώσει. Και βλέπουμε με τι όρους κάποιοι θέλουν να δείξουν ότι τελειώνει και ωσάν η ακρίβεια να είναι κάτι παροδικό και πολύ προσωρινό. Αυτή η απόπειρα της κυβέρνησής σας, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να φτιάξει τη δική της πραγματικότητα, αποτυπώνεται ιδιαίτερα, και το περιέγραψα στην αρχή της ομιλίας μου, στην ολέθρια διαχείριση της πανδημίας. Αναρωτιόμαστε αν ακόμη και τώρα, άραγε υπό το βάρος αυτών των αποκαλύψεων, αν στην κυβέρνηση βλέπετε ως ανθρώπους τους 19.500 συμπολίτες μας που έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από COVID 19. Αν βλέπετε ανθρώπινες ζωές και όχι απλά αριθμούς που ανακοινώνονται και αυξάνονται κάθε απόγευμα. Η χώρα μας εχθές είχε 130 θανάτους από κορονοϊό, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη ημέρα της από την αρχή της πανδημίας. Μόνο μέσα στις πρώτες 14 ημέρες του Δεκεμβρίου έχει φτάσει να μέτρα 1.318 νεκρούς…».
Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός Όλγα Γεροβασίλη στάθηκε περισσότερο, όπως ήταν αναμενόμενο, στο κομμάτι της Υγείας: «Όπως το διατύπωσε ο κ. Σκυλακάκης, ο Προϋπολογισμός καταρτίστηκε με την παραδοχή ότι στις αρχές του 2022 δεν θα υπάρχει πανδημία. Αυτό από μόνο του νομίζω ότι περιγράφει το σύνολο! Όμως η πραγματικότητα είναι εδώ και είναι αμείλικτη: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται και είμαστε χειρότερα από κάθε άλλη στιγμή της πανδημίας, από όταν δεν είχαμε εμβόλια και από όταν δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό. 100 νεκροί την ημέρα περίπου. Χθες 130. 19.475 θάνατοι μέχρι σήμερα και εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Τα ξέρει η κυβέρνηση αυτά; Τα ξέρει. Και τα ξέρει πολύ καλά, διότι δεν μπορεί να μην τα ξέρει! Όμως, παρά την πανδημία και παρά την κρίση ακρίβειας, η Κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνιο έχει δεσμευτεί με το μεσοπρόθεσμο για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων. Αντίστοιχη δημοσιονομική προσαρμογή με το 2013 που ήταν το σκληρότερο έτος των μνημονίων! Και βεβαίως, μέσα σε αυτή τη λογική προφανώς οι αναγκαίες δαπάνες βαπτίζονται αχρείαστες…».
Παρόμοιες παρεμβάσεις συνεχίστηκαν ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα και θα ακολουθήσουν σήμερα, αύριο και το Σάββατο, οπότε τον λόγο θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας (όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!