Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Πούτιν από το Σότσι

Μητσοτάκης Πούτιν

Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Βλαντιμίρ Πούτιν, από το Σότσι της Ρωσίας όπου και συναντήθηκαν οι δύο πολιτικοί ηγέτες.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επσήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμάζονταν από μεγάλες πυρκαγιές.

Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής Φ/Α

Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».

Προσέθεσε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό, «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» είπε.

Η Τουρκία κάνει εμπρηστική ρητορική και ασκεί επιθετικότητα

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρος «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.

Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».

Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πούτιν: Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία είναι ο διάλογος

«Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδος - Τουρκίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. «Βασιζόμαστε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις τους. 

 

Κ. Μητσοτάκης: Οι ελληνοτουρκικές διαφορές θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός νωρίτερα ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης» μεταξύ των λαών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής ανεξαρτησίας, σε έναν αγώνα όπου η ομόθρησκη Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο. 

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα κοινά που ενώνουν τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπήρξε συζήτηση και για το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, διαπιστώθηκαν τομείς που μπορούν οι δύο χώρες να συγκλίνουν, όπως οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το καλοκαίρι, που έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν που ανταποκρίθηκε το καλοκαίρι στο αίτημα βοήθειας, παρά τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Σιβηρία, μια συνεργασία μπορεί να επεκταθεί. 

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία. Για το φυσικό αέριο, η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. 

«Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, θέματα που αφορούν τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, τι συμβαίνει στην ανατολική μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, πρόσθεσε. 

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση. «Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου. 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» επισήμανε, με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι' αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η εγκαρδιότητα της υποδοχής αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου αλλά και τη βούληση για διατήρηση των διμερών σχέσεων που διαρκούν αιώνες, μια παράδοση που δεν μπορούν να διαταρράξουν οι όποιες στιγμές απομάκρυνσης. «Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής, που διακρίνονται, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Η σχέση Ελλήνων και Ρώσων είναι μια διαδρομή συνεχής και διαρκής, γι' αυτό δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν αλλά και μέλλον». 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τουρκικές ενέργειες, προέκρινε τον διάλογο, για τον οποίο δεν βλέπει κανένα εμπόδιο. «Έχω εκφράσει τη θέση μας για το Κυπριακό, την έχω εκφράσει, σε ό,τι αφορά άλλα θέματα πρέπει να συζητούνται. Όσον αφορά την Ανατολική μεσόγειο και τη Λιβύη συζητήσαμε αναλυτικά», ανέφερε, κάνοντας αναφορά στις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που όμως θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μπορεί να λυθεί. Η πρόσκλησή μας στην Τουρκία παραμένει ενεργεί, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνεία. 

Τι ειπώθηκε πριν τη συνάντηση

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας»

Νωρίτερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας.  Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019. Καταλήγοντας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ