Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλό ταξίδι Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ρωσία και οι... διερευνητικές επαφές με ΗΠΑ

Το τηλέφωνο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν συνεχώς κατειλημμένο χθες το απόγευμα: Από τη μια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν είχε μια εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, κι από την άλλη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και «στυλοβάτης» των εθνικών μας επιδιώξεων στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, επειγόταν κι εκείνος να μιλήσει στον κ. Μητσοτάκη.

Αιτία της «επείγουσας» ανάγκης για επικοινωνία εκ μέρους της Ουάσιγκτον ήταν η διπλή επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ σήμερα και στη Μόσχα αύριο. Οι εξ Αμερικής συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη ήθελαν να γίνουν κοινωνοί των ελληνικών θέσεων στις συζητήσεις του με τον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, καθώς παρατηρείται μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της Αθήνας από το Ισραήλ -με το οποίο θα πρωταγωνιστούσαν στην κατασκευή του αγωγού EastMed- προς την Αίγυπτο, με την οποία η Ελλάδα συμφώνησε στην πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς τη χώρα μας και από εδώ προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο ρόλος του Ερντογάν

Δεν είναι κρυφό ότι τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναθερμάνει τις παγωμένες σχέσεις του με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή, με τρία κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει στέρεους, στρατηγικούς δεσμούς συμμαχίας και πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συζητήσεις του με τον Ναφτάλι Μπένετ αλλά και με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτσογκ θα επιχειρήσει να κατανοήσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης της χώρας, και σε ποιο βαθμό αυτές συνεχίζουν την πλήρως αντιτουρκική στάση Νετανιάχου. Άλλωστε όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στα συμπεράσματα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπου οι τρεις χώρες θα δείξουν πόσο πρόθυμες είναι να προωθήσουν ακόμα παραπάνω τις ήδη στενές τους σχέσεις.

Διαχρονική επιλογή

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να ανησυχεί:

Η συμμαχία της με το Ισραήλ αποτελεί διακομματική, διαχρονική επιλογή και στις δύο χώρες, ενώ σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης έχουν εμπλακεί ενεργά στην οικοδόμηση του πλαισίου συνεργασίας με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, υπήρξε επικεφαλής του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ήταν παρών στην εδραίωση της σχέσης με την Ελλάδα, ενώ έχει επανειλημμένως επικρίνει την Τουρκία, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Αμυνας και πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Μπένι Γκαντζ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, είχε ως υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας σε παλαιότερη κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα στη σχέση προωθώντας, μεταξύ άλλων, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Τη στενή αυτή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να επιβεβαιώσει η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ -η πρώτη από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Μπένετ- και το όλο κλίμα αποτυπώθηκε και στις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους δύο υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, Μπλίνκεν και Μενέντεζ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ