Ένα πολύ ενδιαφέρον debate μεταξύ των πέντε από τους έξι υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ διεξήχθη χθες το βράδυ στα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης Ένα debate που κράτησε κάτι λιγότερο από δυο ώρες και προσέφερε, σε όποιον ήθελε να παρακολουθήσει με προσοχή, πολύτιμα συμπεράσματα για την έκβαση το εκλογικού αυτού αγώνα. Οι κ.κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης τέθηκαν απέναντι στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γιώργου Κουβαρά, Τάσου Παππά και Παύλου Τσίμα, καθώς και της οικοδέσποινας, Ανδριάννας Παρασκευοπούλου, κι απάντησαν σε όλα -ή… σχεδόν σε όλα- όσα περιελάμβαναν οι ερωτήσεις που τους τέθηκαν.
Οι πέντε διαφορετικές στρατηγικές
Οι πέντε υποψήφιοι με τις απαντήσεις τους ανέδειξαν τις πέντε διαφορετικές στρατηγικές τους. Αλφαβητικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξετύλιξε μια στρατηγική που έδειχνε την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής του αντίληψης -συγκριτικό πλεονέκτημά του έναντι των άλλων- καθώς δεν άφησε ούτε μια απάντηση που να μην τη διανθίσει με ευρωπαϊκά παραδείγματα. Αποκορύφωμα ήταν τα παραδείγματα των πρωθυπουργών της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που δεν ήταν βουλευτές, όταν απάντησε στο ερώτημα για το ότι δεν είναι ο ίδιος βουλευτής. Ο Παύλος Γερουλάνος έφερνε και ξανάφερνε στις απαντήσεις του το ζήτημα της ανεπάρκειας του πολιτικού συστήματος, η οποία ανεπάρκεια τρέφει και φουντώνει κρίσεις κι ευθύνεται για πολλές από τις παθογένειες της σημερινής Ελλάδας. Ο Χάρης Καστανίδης προέβαλε την εικόνα του έμπειρου και παθιασμένου πολιτικού, όταν μέσα στα επιχειρήματά του αναφερόταν στις υπουργικές του θητείες και στα τότε επιτεύγματά του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέπτυξε μια στρατηγική καθαρών θέσεων, ευθέων αναδείξεων των διαφορών του με τους υπολοίπους -πάντα με πολιτικούς όρους- και επιχείρησε αν ταυτίσει το πρόσωπό του με την αμφίπλευρη διεύρυνση που χρειάζεται το κόμμα. Τέλος, ο Παύλος Χριστίδης επιχείρησε να εμφανιστεί ως η πολιτική συνέχεια της Φώφης Γεννηματά, την οποία μνημόνευσε τρεις -τέσσερις φορές, όταν ανέπτυσσε τις δικές του θέσεις.
Αναλυτικότερα, τα σημεία που προσδιόρισαν τη συνολική πολιτική επίδοση κάθε υποψηφίου είναι τα ακόλουθα:
Νίκος Ανδρουλάκης
Πρόβαλε το πρότυπο το ευρωπαϊστή πολιτικού, με συνεχείς αναφορές σε ευρωπαϊκά παραδείγματα για τα θέματα που του ζητούσαν να απαντήσει. Στο θέμα των κρίσεων διαπίστωσε διαχειριστική ανεπάρκεια των σημερινών κομμάτων, όποτε τον ρωτούσαν κάτι για το παρελθόν έλεγε ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να στραφούμε προς το μέλλον», για το Μεταναστευτικό τόνισε ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και πρότεινε επενδύσεις της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο, για το ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι δεν τεμαχίζεται η ιστορία της παράταξης (επιχειρώντας έτσι να φανεί εκφραστής του συνόλου της) ενώ απέφυγε συστηματικά να στραφεί εναντίον κάποιου συνυποψηφίου του στις φάσεις των σχολίων που έπρεπε να κάνουν οι υποψήφιοι για κάτι που είπαν οι συνυποψήφιοί τους. Στην τελευταία φάση όπου έπρεπε να ρωτήσει κάποιον συνυποψήφιό του, διάλεξε τον Χάρη Καστανίδη (τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τέταρτο) για την απολιγνιτοποίηση, δίνοντάς του έτσι μια «πάσα» ώστε ο έμπειρος πολιτικός να μιλήσει για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη δυτική Μακεδονία.
Παύλος Γερουλάνος
Εμφανίστηκε ως ο αντισυμβατικός υποψήφιος προερχόμενος από την αγορά (επικαλέστηκε δυο ή τρεις φορές την εταιρεία του) κι επέμεινε σε δυο, κυρίως ζητήματα: Στην ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος που δημιουργεί τις κρίσεις και στην ανάγκη αποκέντρωσης (κάτι που εμφατικά τόνισε και ο Χάρης Καστανίδης) ώστε να αλλάξουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού. Γενικότερα οι θέσεις του ήταν κοντύτερα σε εκείνες του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν λχ είπε πως πρέπει να τηρήσουμε την εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά, ή όταν αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου του 1981 μιλώντας για το είδος του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Στράφηκε εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη όταν επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το αλάθητο και αρίθμησε μερικές στιγμές που οι Βρυξέλλες πήραν εντελώς λανθασμένες αποφάσεις, ενώ βρέθηκε πολύ κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο όταν ρωτήθηκε από αυτόν στο τέλος του debate για τους λόγους που δεν αποφασίστηκε από την κομματική ηγεσία του ΚΙΝΑΛ η διαδικτυακή ψήφος στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.
Χάρης Καστανίδης
Η εμπειρία, η ιδεολογική ευστοχία και η σχολαστική τήρηση ίσων αποστάσεων από τους συνυποψηφίους του, χαρακτήρισαν την παρουσία του Χάρη Καστανίδη στο χθεσινό debate. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ήλθε η σειρά του στον τελευταίο γύρο αν ρωτήσει κάποιον εκ των συνυποψηφίων του αρνήθηκε λέγοντας «τα κατάλαβα όλα, δεν θέλω να τους ρωτήσω κάτι γιατί τους αγαπώ όλους κι όλοι μαζί θα δώσουμε τις μάχες μας στο μέλλον». Κατά τα λοιπά ο κ. Καστανίδης άσκησε ιδεολογική κριτική στον νεοφιλελευθερισμό και την αυτορρύθμιση της αγοράς, διαχώρισε τη συνεργασία των κομμάτων από την εθνική συνεννόηση για μείζονα θέματα, έκανε ευθεία αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν πρότεινε την αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος- Κύπρου, θύμισε τους αγώνες που έδωσε ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ διατύπωσε ευθέως την διαφωνία του με τη θέση του Ανδρέα Λοβέρδου υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Μίλησε κι αυτός για την ανάγκη αποκέντρωσης επικαλούμενος την Αρχή της Εγγύτητας, ενώ ουσιαστικά κάλυψε τον Ανδρέα Λοβέρδο για τις επιθέσεις που δέχεται σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, απαντώντας (ο κ. Καστανίδης) ότι πρόκειται για μη πολιτικό σκάνδαλο και η μόνη πολιτική διάσταση που έχει είναι οι μεθοδεύσεις δυο κυβερνήσεων, προκειμένου να πληγούν πολιτικά πρόσωπα.
Ανδρέας Λοβέρδος
Η στρατηγική Λοβέρδου έγινε εξαρχής πολύ καθαρή: Μίλησε για την πανδημία περισσότερο ως πρώην υπουργός Υγειας, όπως είπε, και λιγότερο ως υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι πρώτος εκείνος μίλησε για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, απάντησε καθαρά εγώ είμαι πατριώτης» και υπεραμύνθηκε της διαφωνίας του με την Συμφωνία των ρεσπών, καλώντας ταυτόχρονα τους συνυποψηφίους του να τοποθετηθούν κι εκείνοι ως προς τη συγκεκριμένη Συμφωνία, κάτι που μόνο ο Παύλος Χριστίδης έκανε, επικαλούμενος και πάλι την απόφαση της Φώφης Γεννηματά. Ο κ. Λοβέρδος άσκησε κριτική στην απόφαση του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει «παρών» στην αυστηροποίηση των ποινών που έφερε η κυβέρνηση κι έτσι δέχθηκε το ερώτημα από τον Παύλο Χριστίδη στον τελευταίο γύρο «γιατί ψήφισες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δεν τόλμησε να μιλήσει για γυναικοκτονία;». Ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι το στηλίτευσε, συμφώνησε με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος και κάλεσε τους συνυποψηφίους του να δώσουν μάχη για να θεσμοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία με συγκεκριμένες ποινές. Στράφηκε εναντίον τον Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας ότι δεν είναι θέμα προέδρου ΚΙΝΑΛ, αφού «η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον πρόεδρό της» στην οποία δεν μετέχει ως ευρωβουλευτής ο κ. Ανδρουλάκης, και δέχθηκε δυο απανωτές διευκρινιστικές ερωτήσεις στην απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε με ποιον θα συνεργαστεί στις εκλογές. «Με ταπεινώνει η ερώτηση σε ποιον θα γίνετε βοηθοί εκπληρώσεως;» και έκανε λόγο για ένα μεγάλο κόμμα που θέλει να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ με αμφίπλευρη διεύρυνση. Στο ερώτημα τι θα κάνει εάν εκλεγεί άλλος με άλλη πολιτική, ο κ. Λοβέρδος απάντησε «έχω βιογραφικό ενότητας», ενώ έκανε λόγο για «νεόγερους», κάτι που από πολλούς εκλήφθηκε ως έμμεση βολή κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο τέλος ρώτησε τον Παύλο Γερουλάνο για την διαδικτυακή ψήφο κι «εκμαίευσε» από τον συνυποψήφιό του μια γενικότερη κριτική στο σημερινό ΚΙΝΑΛ με εκφράσεις όπως «υπάρχουν εστίες μούχλας στο ΚΙΝΑΛ, που θέλουν ένα κόμμα μικρό» κλπ
Παύλος Χριστίδης
Η στρατηγική του κ. Χρηστίδη ήταν διπλή, όπως είπαμε: Ανάδειξή του ως εκφραστή της νέας γενιάς και ως πολιτική συνέχεια της Φώφης Γεννηματά. Το πρώτο «κτίστηκε» με την εκτενή αναφορά του στα social media, την υπεράσπιση της κυβέρνησης Παπανδρέου 2009-2011, τις πολλές επιθέσεις εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, ενώ έκανε κάποιες ιδεολογικές προσεγγίσεις, όταν χαρακτήρισε τη σοσιαλδημοκρατία ως την ιδεολογία που ευνοεί τόσο την ελευθερία όσο και την ισότητα, όταν παραδέχθηκε ότι «δεν ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη καταπολέμησης των όλο και περισσότερο διευρυνόμενων ανισοτήτων» κι όταν μίλησε για «κοινωνία δυο ταχυτήτων».
Γενικότερες παρατηρήσεις
Μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις των τριών δημοσιογράφων (κάτι που με σχετική πικρία υπογράμμισε ο Χάρης Καστανίδης), δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος για τις θέσεις αυτών των δυο υποψηφίων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κλήθηκε να απαντήσει σε τρεις απανωτές ερωτήσεις για το θέμα των εκλογικών συνεργασιών του ΚΙΝΑΛ με άλλα κόμματα, και ο Νίκος Ανδρουλάκης αμέσως μετά, για το ίδιο θέμα.
Η στιχομυθία των Γερουλάνου- Λοβέρδου στο τέλος, με την κριτική του πρώτου εξ αυτών περί «εστιών μούχλας» στο ΚΙΝΑΛ έφεραν ψιθύρους διαμαρτυρίας άλλων υποψηφίων στο πλατό, που όμως δεν είχαν συνέχεια on air, σε μια τηλεμαχία που διεξήχθη κατά υποδειγματικό τρόπο, με αμιγώς πολιτικά επιχειρήματα και καθαρές παραθέσεις πολιτικών θέσεων εκ μέρους των πέντε συνυποψηφίων. Γενικότερα η συγκεκριμένη τηλεμαχία υπήρξε από τις καλύτερες κι εμπέδωσε το δημοκρατικό κεκτημένο και την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου σε όλους όσοι την παρακολούθησαν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!