Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία ενεργοποίησης ενός υπερσύχρονου αντι-drone πλέγματος προστασίας πάνω από τη Βουλή και από τα κρίσιμα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την αποτροπή επίθεσης από αέρος. Η ενσωμάτωση τεχνολογίας εξουδετέρωσης μη επανδρωμένων αεροχημάτων στα επιχειρησιακά σχέδια των υπηρεσιών ασφαλείας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς διευρύνεται το πεδίο των πιθανών απειλών κατά της κτιριακής υποδομής της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας δεδομένης της ευρείας χρησιμοποίησης των drones διεθνώς σε τρομοκρατικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο προστασίας του Μεγάρου της Βουλής έναντι εναέριων απειλών και θωράκισης του τριγώνου, που περικλείει το κτιριακό συγκρότημα του Κοινοβουλίου, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελληνική Αστυνομία ολοκληρώνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση ενός συστήματος αντιμετώπισης προσβολής από αέρος στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, σε απάντηση σχετικής με το θέμα αυτό ερώτησης, «η αυξανόμενη χρήση των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), που παρατηρείται τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο απασχολεί έντονα τις υπηρεσίες του υπουργείου μας, οι οποίες παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις και εκδηλώνουν τα αναγκαία, κατά περίπτωση, μέτρα για την πρόληψη και, όπου απαιτείται, την καταστολή τυχόν έκνομων ενεργειών στρεφόμενων κατά προσώπων ή πραγμάτων».
Σε αυτό το διαμορφούμενο τεχνολογικό περιβάλλον νέων πιθανών απειλών, το ολοκληρωμένο σύστημα, που θα ενταχθεί στα μέτρα προστασίας των υποδομών του κράτους, θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τον εναέριο στόχο μέσω επίγειου σταθμού radar και στη συνέχεια να τον εξουδετερώσει.
«Εκ μέρους του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας διεξήχθη έρευνα για την προστασία κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας (προεξάρχοντος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος της Βουλής των Ελλήνων)μέσω ολοκληρωμένου συστήματος, το οποίο ενσωματώνει διαλειτουργικά σειρά υποσυστημάτων(ανίχνευσης, αναγνώρισης, εξουδετέρωσης, επίγειου σταθμού ελέγχου κ.α.),ενώ δέον να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα συμπεριέλαβε -μεταξύ άλλων-και την τεχνολογική συνεισφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στον τομέα της ‘ανίχνευσης’ μέσω υποσυστήματος ραντάρ».
Η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την υπό εξέλιξη προμήθεια για την ασφάλεια της Βουλής και των κυβερνητικών κτιρίων πέριξ του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων στην περιοχή, ολοκληρώνεται ως εξής: «Κατ' ακολουθία των προεκτεθέντων, συνάγεται προδήλως ότι, ένεκα της κρίσιμης φύσης των ανωτέρω υποδομών, αλλά και του ιδιαίτερου χαρακτήρα των τεχνολογικών παραμέτρων του υπόψη συστήματος, η διαδικασία χαρακτηρίσθηκε ‘απόρρητη’. Παρέπεται δε να λεχθεί ότι τυχόν κοινοποίηση των εν λόγω τεχνικών παραμέτρων διευκολύνει την ανάπτυξη αντιμέτρων καταστολής της λειτουργίας του, καθιστώντας το -σε συντρέχουσα περίπτωση-αναποτελεσματικό/ ανενεργό. Τέλος, καθίσταται γνωστό ότι η διαδικασία πρόσκτησης του διαλαμβανόμενου συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!