Με διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο, αλλά με παρόμοια στόχευση έγιναν χθες τα δύο «απανωτά» διαγγέλματα διά τηλεοράσεως, πρώτα του πρωθυπουργού και λίγο αργότερα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι πέντε στόχοι Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του προσπάθησε να πετύχει πέντε επιδιώξεις:
- Έδωσε εξηγήσεις για την παράταση του προβλήματος: Επειδή τις τελευταίες ημέρες η αντιπολίτευση -πολιτική και στον Τύπο- υπενθυμίζει διαρκώς την πρωθυπουργική ρήση της άνοιξης για το «τελευταίο μίλι» που όμως ακόμα είναι ατέλειωτο, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δώσει απαντήσεις: «Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Όμως παντού, τώρα, το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Στην υγεία και όχι στον πόνο. Στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί. Το βλέπουμε να συμβαίνει σε χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά θωράκισης από εμάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία ή στη Δανία μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται όμως εκεί τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν ασθενείς. Ούτε και οι απώλειες είναι μεγάλες».
- Η αξία του εμβολιασμού για πρώτη αλλά και τρίτη δόση: Δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός ότι η λύση είναι ο εμβολιασμός. Χθες παρουσίασε στατιστικά στοιχεία με σκοπό να καταδείξει πόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα ακόμα και για όσους νοσήσουν, εάν είναι εμβολισμένοι Είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες. Τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Ωστόσο, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα. Η επιστήμη, άλλωστε, μας προειδοποιεί ότι με τον καιρό η άμυνα του οργανισμού μας εξαντλείται. Συνεπώς, γίνεται καθοριστική και η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Κι αυτό το στοιχείο είναι που συμπληρώνει τον κύριο στόχο μας: όλοι οι μεγαλύτεροι να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι την τρίτη».
- Η ενίσχυση του ΕΣΥ: Και σε αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τους αντιπάλους του, και γι αυτό θέλησε να θυμίσει την δική του εκδοχή και να υπογραμμίσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του: «Σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι. Και όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση. Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες. Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες».
- Αποδοκιμασία όσων κομματικοποιούν το ανθρώπινο δράμα: Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα, αν και αυτή τη φορά δεν τον κατονόμασε. Απέδωσε την κριτική της αντιπολίτευσης σε επιχείρηση άγρας ψήφων, όπως ακριβώς έκανε λίγο αργότερα και ο κ. Τσίπρας, στην κριτική του εναντίον του κ.Μητσοτάκη. Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός τόνισε επί του θέματος: «Κάνω για ακόμα μία φορά έκκληση να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα. Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε. Κυβέρνηση και κοινωνία, όμως, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας. Γιατί ας μην ξεχνάμε και ότι επειδή, ακριβώς, δεν περιορίσαμε την οικονομική δράση, η χώρα πέτυχε την τρίτη υψηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση στην ανάπτυξη. Και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας. Και βέβαια με τα σχολεία μας ανοιχτά και ασφαλή, με τα πολλά τεστ που κάνουμε».
- Νέα μέτρα: Κι αφού τελείωσαν οι νουθεσίες και οι παροτρύνσεις, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στο επόμενο κομμάτι του διαγγέλματός του, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα εναντίον τω ανεμβολίαστων αλλά και τις αλλαγές που θα προκύψουν σε όσους είναι άνω των 60 ετών ως προς την τρίτη δόση: «Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία. Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου. Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο. Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.
Η απάντηση Τσίπρα: Δέκα σημεία κριτικής στην κυβέρνηση
Άμεση ήταν η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε έτοιμος να αντικρούσει τα πρωθυπουργικά επιχειρήματα και να περάσει στην αντεπίθεση.
- Κατάρρευση το ΕΣΥ: Απέδωσε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη την ευθύνη για την παράταση της πανδημίας και είπε για την κατάσταση του ΕΣΥ: «Χθες (σ.σ. προχθές Τετάρτη) ξεπεράσαμε τους 17.000 νεκρούς. Κάθε εβδομάδα χάνεται ένα ολόκληρο χωριό. Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, χειρουργεία αναστέλλονται. Έχουμε γίνει δυστυχώς πρώτοι σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Για όλα αυτά, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Ανήκει σε αυτόν που πριν από λίγο έκανε το 11ο στη σειρά διάγγελμα για να μας πει πως φταίνε πολλά και διάφορα, εκτός όμως από τον ίδιο, από τον ίδιο που εδώ και δύο χρόνια διαχειρίζεται την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της αποτυχίας, που σήμερα βιώνουμε γιατί εδώ και δυο χρόνια, αντιμετωπίζει την πανδημία όχι με ουσιαστικές πράξεις, αλλά με λόγια του αέρα, με διαγγέλματα. Γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν ενισχύει το ΕΣΥ και τη πρωτοβάθμια φροντίδα. Γιατί ακόμα και οι ΜΕΘ που έφτιαξε είναι είτε πρόχειρες και ακατάλληλες είτε υποστελεχωμένες».
- Ανεπίτρεπτο κλίμα χαλάρωσης: Εδώ ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πλήξει την εικόνα της διαχειριστικής ικανότητας που παρουσιάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο: «Έχει την ευθύνη επίσης, γιατί δημιούργησε συνειδητά κλίμα ψευδούς επιτυχίας και χαλάρωσης. Όταν κάθε δύο μήνες πανηγύριζε πως νίκησε οριστικά την πανδημία».
- Στηρίζει τους ανεμβολίαστους: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί τους ανεμβολίαστους ως «ψεκασμένους» και αποδίδει το υψηλό ποσοστό τους σε κυβερνητικά λάθη: «Και όταν συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων, λες και οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν ή δεν μεταδίδουν. Και έχει ακέραια και την ευθύνη για την αποτυχία στον εμβολιασμό. Γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να πείσει τους πολίτες με τις διάφορες λίστες Πέτσα. Παρά μόνο να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Γιατί όταν όλοι μας μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους».
- Όλο και δεξιότερα ο πρωθυπουργός, καλοπιάνει εκκλησία και σώματα ασφαλείας: Ο κ Τσίπρας θεωρεί κι αποκαλεί «ακροατήριο» του κ. Μητσοτάκη όσους πηγαίνουν στην Εκκλησία αλλά και όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, γι' αυτό θεωρεί πως τους εξαιρεί από τους ολοένα και περισσότερους περιορισμούς που επιβάλλει στους ανεμβολίαστους: «Δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας. Χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει σήμερα αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία στη Βουλή και καταψήφισε. Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες. Ακόμη και σήμερα όμως, συνεχίζει να μιλά αυτάρεσκα και να λέει ψέματα. Για δήθεν άρτια εκστρατεία εμβολιασμού ενώ είμαστε ουραγός στην Ευρώπη.
- Ψεύδεται ο πρωθυπουργός: Εδώ επιχειρεί πλήγμα στην αξιοπιστία Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται ότι αμβλύνεται και στις πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης: «Ψεύδεται όταν λέει ότι δήθεν ενίσχυσε και ενισχύει το ΕΣΥ ενώ μειώνει τις δαπάνες και το άφησε με 2500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους από ότι το παρέλαβε το 2019. Και δυστυχώς συνεχίζει τον ίδιο δρόμο της αποτυχίας. Τα μπρος πίσω που προδίδουν πανικό».
- Από το «δεν θα γίνουμε Αυστρία», στο λοκντάουν ανεμβολίαστων: Η δριμεία κριτική Τσίπρα στην αξιοπιστία Μητσοτάκη εκδηλώθηκε στο διάγγελμα του αρχηγού της αντιπολίτευσης «κατά ριπάς»: «Δεν ξέρω τι θα ανακοίνωνε αν δεν ήξερε ότι σήμερα θα κάνω δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμά του, γιατί μόλις προχθές μας είπε ότι δεν θα γίνουμε Αυστρία. Και σήμερα μας ανακοίνωσε λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους. Ένα διαρκές μπρος πίσω και μέτρα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντίκρισμα. Για αυτό και σήμερα θέλω να τον καλέσω, έστω και τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, να αλλάξει στρατηγική.
- Ταύτιση Μητσοτάκη με ιδιωτική υγεία που δεν βοηθά στην πανδημία: Εδώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κτίζει» πάνω στο παλαιό του επιχείρημα ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της ιδιωτικής υγείας, συνεπώς εναντίον του ΕΣΥ: «Χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων. Και να οργανώσουμε πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο. Δεν αρκεί απλά να ενθαρρύνουμε τους πολίτες. Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα κινητές μονάδες με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για μια εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού πόρτα- πόρτα σε πόλεις, στη περιφέρεια και ιδιαίτερα στα σπίτια των ατόμων με κινητικά προβλήματα».
- Ισορροπία λέξεων για τον εμβολιασμό σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων: Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για «υποχρεωτικό» εμβολιασμό, αλλά ο τρόπος που έκανε την πρόταση παρέπεμπε σε κάτι τέτοιο: «Τον καλώ όμως ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός».
- Μαζικά δωρεάν τεστ για ανεμβολίαστους: Η στρατηγική Τσίπρα είναι ξεκάθαρα να προσεταιριστεί τους ανεμβολίαστους και γενικότερα όσους αντιστέκονται στην κυβερνητική πίεση για εμβολιασμό. Έτσι, διαφοροποιείται από την κυβερνητική απόφαση για τεστ ανεμβολίαστων που θα πληρώνουν οι ίδιοι: «Τον καλώ επίσης να θεσμοθετήσει μαζικά δωρεάν τεστ τόσο για ανεμβολίαστους όσο όμως και για τους εμβολιασμένους».
- Αλλαγή υπουργού Υγείας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Πλεύρη ως άτομο χωρίς κύρος και αποδοχή, παίρνοντας έτσι θέση και ως προς τις πληροφορίες για προβληματική συνεργασία της κορυφής στο υπουργείο Υγείας. Αν δεν μπορεί να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, ας αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την προσπάθεια: «Είναι όμως σε όλους κατανοητό, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όσο παραμένει υπουργός Υγείας ένας άνθρωπος που πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Χρειάζεται ένας υπουργός Υγείας κύρους και αποδοχής για να υλοποιήσει μέτρα ουσιαστικά που θα μπορέσουν να ανασχέσουν αυτή την τραγωδία. Είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικά μέτρα. Είναι αναγκαίο ακόμα και μπορούμε ακόμα και σήμερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, τότε, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε».