Τα δύο φλέγοντα θέματα για την περιοχή μας έθεσε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Eνωσης ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου, ο οποίος -διά των αρμοδίων υπουργών Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη- υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Eνωση, δηλαδή ενιαία αντιμετώπιση σε επίπεδο «27» απέναντι σε όποιον επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών για ίδιον όφελος.
Με αυτό τον τρόπο ζητούν ουσιαστικά κοινή αντιμετώπιση της Λευκορωσίας -για τη «μεταναστευτική επίθεση» στα σύνορα της Πολωνίας- και της Τουρκίας -για τις συνεχείς προωθήσεις εξαθλιωμένων ανθρώπων μέσα σε βάρκες προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Iδια αντιμετώπιση για Λευκορωσία και Τουρκία
Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τη λήψη μέτρων εναντίον της Λευκορωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή του στη λήψη των μέτρων αυτών. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.
Επίσης, ο κ. Δένδιας παρείχε πλήρη στήριξη στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχει ουσιαστική εισβολή μέσω μαζικών αφίξεων από τα κατεχόμενα, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα αλλά έρχεται από το παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό ο Eλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης (Λευκορωσία, Τουρκία) και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις.
Αναφορικά με το έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, ο άξονας Αθήνας - Λευκωσίας τόνισε τη σημασία που έχει η ταχύτητα κατάθεσής του, που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το Δεκέμβριο. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στη συνεδρίαση του COREPER την επόμενη εβδομάδα.
Το «αγκάθι» των Δυτικών Βαλκανίων
Σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί «κλειδί» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων πλευρών.
Επανέλαβε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα του ότι οι χώρες αυτές πρέπει να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων και των κοινών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες βασίζονται στην ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και ότι η ευρωπαϊκή προοπτική θα ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να συντελεστούν στις χώρες αυτές.
Στη συζήτηση με τους ανατολικούς εταίρους, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Συνεπώς η Ελλάδα και η Κύπρος δίνουν «ραντεβού» στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν το έγγραφο Μπορέλ, ενώ δεν παρέλειψαν να επιμείνουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που επίσης ενδιαφέρει πολύ τις Βρυξέλλες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!