Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι για τη Λιβύη, τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνάντηση με την Κάμαλα Χάρις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι / Φωτογραφία: ΑΡ

Σε τρία διαφορετικά μέτωπα κινήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη γαλλική πρωτεύουσα, στην οποία είχε προσκληθεί από τον Γάλλο ομόλογό του στη Διεθνή Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις ολοκληρωμένες απόψεις της ελληνικής πλευράς για τις εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα της Βόρειας Αφρικής, να επαναφέρει την ελληνική πρόταση για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να έχει μια σύντομη συνάντηση με την Αμερικανή αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη.

Οι προσδοκίες της Ελλάδας για τη Λιβύη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μόλις αυτή προκύψει από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μια πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή, δεν θα επικυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, θέλει να δει τον λαό αυτής της χώρας να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν. Με αυτή του την αναφορά, «φωτογράφισε» την Τουρκία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό, δηλαδή κυρίως των τουρκικών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης -σε αντιδιαστολή με τη δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας που είχε εκφράσει όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε αποκλείσει την Ελλάδα από τις δύο Διασκέψεις για το Λιβυκό πρόβλημα στο Βερολίνο- και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν του Παρισιού, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.

Η επιστροφή των Γλυπτών τέθηκε ενώπιον της UNESCO

Εντελώς διαφορετική ήταν η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 75ης επετείου ίδρυσης της UNESCO. Εκεί ο πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία, αφού νωρίτερα συνέδεσε τον πολιτισμό των λαών που απειλείται από την κλιματική αλλαγή, και χρήζει προστασίας. Θύμισε προηγούμενη απόφαση της UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, «λίγα μέτρα μόνο μακριά από τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη», όπως υπογράμμισε.

Σύντομη συνάντηση με την Κάμαλα Χάρις

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συναντήσει για λίγο την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις και να συζητήσει μαζί της την πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και να εξετάσουν από κοινού την προσεχή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, κατά τους εορτασμούς της ελληνικής Ομογένειας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Τζο Μπάιντεν είχε πει ότι προτίθεται να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, μόλις το επιτρέψει ο κορονοϊός. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ