Νέα
  • ΓΔ: 1393.02 -0.33%
  • Τζίρος: 43,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Οι αμετακίνητοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ο ανασχηματισμός που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ευρείας έκτασης, χωρίς όμως να θίξει την «σπονδυλική στήλη» της κυβέρνησης του, η οποία κατά τους προηγούμενους 18 μήνες εκτιμήθηκε ότι σε γενικές γραμμές πέτυχε το έργο της. Ετσι, προτίμησε να διατηρήσει τους ίδιους επικεφαλής σε κομβικά υπουργεία:

  • Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών: Σήκωσε στους ώμους του το μεγάλο βάρος μιας τεράστιας προσπάθειας στην εξωτερική πολιτική της χώρας : Από τη μια μεριά να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει συμμαχίες υπέρ της Ελλάδος στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου κι από την άλλη να κλείσει μια σειρά από εκκρεμότητες δεκαετιών, όπως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων με την Ιταλία, η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, η παραπομπή της οριοθέτησης με την Αλβανία στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης και, βέβαια, η καθημερινή αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, η διαρκής ενημέρωση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλων κρατών- «κλειδιών» στη διεθνή σκακιέρα. Σημαντικό εδώ είναι ότι τόσο ο Νίκος Δένδιας, όσο και οι υπόλοιποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (αναπληρωτής υπουργός Βαρβιτσιώτης, υφυπουργοί Φραγκογιάννης και Βλάσης) παρέμειναν στις θέσεις τους.
     
  • Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας: Έφερε εις πέρας τη μεγάλη δοκιμασία των δυο κυμάτων του κορονοϊού έχοντας τη χώρα μας στις καλύτερες θέσεις από πλευράς κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων. Διπλασίασε σχεδόν -με συμμαχίες και στήριξη, αναμφίβολα- τις κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ και γενικότερα η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ αποτελεί μεγάλη «προίκα» του Κικίλια για τη διατήρησή του στο πόστο του. Τώρα έχει τη διαχείριση της επιχείρησης «Ελευθερία» για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, παράλληλα με τη συνεχή αναβάθμιση του συστήματος υγείας. Πολύτιμος βοηθός του ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που προάγεται από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
     
  • Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών και Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Το υπουργείο διαχειρίστηκε με επάρκεια, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας με εξαντλητική δουλειά που δεν φαίνεται με πρώτη ματιά από την κοινή γνώμη. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η ρεαλιστική δυνατότητα να σχεδιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός την ανάταση της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας, έχοντας ταμειακές εφεδρείες για να στηρίξει τους πιο ευάλωτους από το κλείσιμο της οικονομίας λόγω κορονοϊού. Η παραμονή Σταϊκούρα, αλλά και Σκυλακάκη στο πόστο της διαχείρισης του Ταμείου ανάκαμψης υπακούει στον κανόνα «οι πετυχημένοι δεν αλλάζουν».
     
  • Aδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων: Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο επενδυτικό τοπίο όταν η ΝΔ παρέλαβε την εξουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε μεγάλες προσπάθειες να ξεμπλοκάρουν τα έργα στο Ελληνικό κι αλλού. Στα θετικά στοιχεία της πολιτικής του που τον διατήρησαν στο υπουργείο περιλαμβάνονται η θέσπιση νόμων που διευκόλυναν την αγορά και ανέβασαν την Ελλάδα στον διεθνή πίνακα κατάταξης ανταγωνιστικότητας, η αύξηση των επενδύσεων, μερικών όπως αυτή της Microsoft και της Pfizer να είναι και εμβληματικές, η δημιουργία νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς τους επόμενους μήνες, η διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας με τη διάσωση εταιρειών που κινδύνευαν με λουκέτο, κ.λπ.
     
  • Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής πολιτικής: Οι τεράστιες αλλαγές στην επιχείρηση ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου πιστώνονται στον Κ. Πιερρακάκη από όλους και φυσικά από τον πρωθυπουργό. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι εμφανής, όπως και η ικανοποίηση του πρωθυπουργού, αφού διατήρησε και τον πετυχημένο υφυπουργό Γιώργο Γεωργαντά πρόσθεσε ένα κοινοβουλευτικό στέλεχος με αποδεδειγμένες ικανότητες, τον βουλευτή Γιώργο Στύλιο.
     
  • Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας. Παρέμεινε στην «ηλεκτρική καρέκλα» της υπουργού Παιδείας, γιατί κρίθηκε ότι έχει προωθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις μεταρρυθμίσεις εκεί, δεν έχει κάνει το μεγάλο λάθος σε ένα υπουργείο που εύκολα μπορεί κανείς να δει κρίσεις να αναφύονται από το… πουθενά. Κυρίως όμως η Κεραμέως παρέμεινε διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έκρινε κατάλληλη να πάρει επάνω της, τις ιδεολογικές συγκρούσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο μέτωπο της Παιδείας, με πολιορκητικούς κριούς τις μεταρρυθμίσεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το νέο Λύκειο, τις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κ.λπ.
     
  • Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών: Ίσως το μόνο όνομα που σε κανένα σενάριο προ ανασχηματισμού δεν άλλαξε πόστο. Φαίνεται δηλαδή ότι οι «αμετακίνητοι» στην κυβέρνηση ξεκίνησαν με τον Κώστα Καραμανλή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κράτησε όρθιες τις αστικές συγκοινωνίες τις οποίες εμπλούτισε με νέο προσωπικό και οχήματα ενώ στο κομμάτι των υποδομών αξιολογήθηκε θετικά το ξεμπλοκάρισμα ων διαγωνισμών για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η προώθηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου, του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, του άξονα Άκτιο – Αμβρακία κλπ. Άλλωστε ο κ. Καραμανλής σταθερά βρίσκεται μεταξύ των υπουργών με τη μεγαλύτερη αποδοχή από την πολιτική βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ