Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός έκανε μια εκτενή αναφορά στην πολιτική διάσταση των νομοσχεδίων και των πολιτικών πρωτοβουλιών που στη συνέχεια παρουσίασε κυρίως ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Σκρέκας.
Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν καθαρή πολιτική στόχευση σε συγκεκριμένα εκλογικά κοινά, τα οποία επιχειρεί να κερδίσει με την πολιτική του στο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός παρέθεσε τέσσερις μεταρρυθμίσεις για το περιβάλλον και τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας:
- τον κλιματικό νόμο,
- την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από καθαρές πηγές με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα,
- τον μετασχηματισμό της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων και
- το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας 2021-2025.
Η «ήπια ισχύς» και η δεξαμενή των ανέργων
Η πρώτη στρατηγική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά σε όσους απευθύνεται μέσω της «ήπιας ισχύος», δηλαδή σε όσους έχουν χαλαρή ή καθόλου σχέση με την πολιτική, ωστόσο εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μεγάλα θέματα του καιρού μας όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η πρόληψη της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός επενδύει στο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που ενδιαφέρεται για το μέλλον σε έναν καλύτερο κόσμο, πιο καθαρό και πιο οικολογικό. Κι αυτές οι δεξαμενές αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του πρωθυπουργού. Και από αυτές προσδοκά σημαντικά πολιτικά και κυρίως εκλογικά οφέλη. Γι' αυτό υπογράμμισε χαρακτηριστικά όλες τις προβλέψεις για νέα σπίτια, νέα ταξί και νέα ιδιωτικά αυτοκίνητα: «Από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου. Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης…».
Η δεύτερη επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δεξαμενή των ανέργων, όταν τονίζει σε κάθε περίπτωση -και στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου- ότι η αξιοποίηση τω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «θα αποφέρει πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες». Για την ανεργία ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλές φορές μιλήσει, με τις συντριπτικά περισσότερες να τη χαρακτηρίζει ως αντιστρόφως ανάλογη με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η «πράσινη» Ελλάδα γίνεται κόμβος
Ο τρίτος λόγος που ο πρωθυπουργός επενδύει στην περιβαλλοντική πολιτική, έχει καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Θυμίζω ότι το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο -μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη. Πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο...». Η ευρωπαϊκή ατζέντα του πρωθυπουργού είναι πλούσια και η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης απλώς είναι ένα μόνο τμήμα της.
Η τέταρτη αιτία της αναλυτικής αναφοράς του κ. Μητσοτάκη στα ζητήματα της ενεργειακής του πολιτικής στο υπουργικό συμβούλιο ήταν η σύνδεση αυτής της πολιτικής με τη διπλωματική υπερδραστηριότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την επιδίωξη βελτίωσης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «σε αυτή την κατεύθυνση (περιβαλλοντικής ευαισθησίας) κινείται και η διπλωματία της ενέργειας την οποία ήδη δρομολογεί η Ελλάδα, όπως ενδεικτικά η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται καθαρό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Αλλά η θέση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Στις συζητήσεις που είχαμε, παραδείγματος χάρη, με τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος εισόδου πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και μέσω της Ελλάδας θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Γίνεται έτσι σαφές πως το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον, εκτός από μια αναπτυξιακή πρόκληση, είναι και πεδίο αναβάθμισης της γεωστρατηγικής και διεθνούς θέσης της χώρας μας...».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!