Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Στυλιανίδης: Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξοπλιστούμε με εναέρια μέσα

Πηγή: Eurokinissi

Στα αντιπλημμυρικά έργα, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και την επόμενη αντιπυρική περίοδο αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «Real Fm». Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχουν ξεκινήσει στην Εύβοια και τα δουλεύουν η Περιφέρεια και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών ενώ το υπουργείο της Κλιματικής Κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας δίνει έμφαση στην προληπτική δράση, όπως έκαναν στην περίπτωση του «Μπάλλου», με τις μετακινήσεις ευάλωτων και ευπαθών ομάδων όπου προκύψει ανάγκη.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία στη διαχείριση κρίσεων να προετοιμάζεσαι και να παίρνεις τη σωστή απόφαση τη σωστή χρονική στιγμή, αυτό δηλ. που έγινε με τον “Μπάλλο” και ήταν σωστό -και ήταν η πρώτη φορά που έγιναν τέτοιας μορφής μετακινήσεις πληθυσμού ιδίως ευάλωτων ομάδων, ατόμων μεγάλης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Όπως εξήγησε, το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας στη χώρα. Πρέπει να γίνουν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Η δική μας συνδρομή είναι πρώτα απ' όλα να ασκούμε μία θεμιτή πίεση έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και την ίδια στιγμή να βρούμε λύσεις για πιο άμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με τους φορείς. Είμαστε σε επαφή με καθηγητές δασολόγους, υδρολόγους που ξέρουν το θέμα και τρέχουμε για να προλάβουμε για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Π.χ. στην Ιθάκη και στην Κεφαλονιά βρήκαμε κάποιες λύσεις. Όποια μελέτη είναι ώριμη, θα την τρέχουμε μαζί με συναρμόδια υπουργεία και τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ είπε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα της χώρας, αφορά την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και θα διαρκέσει γύρω στα 7 χρόνια. «Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θα τύχει χρηματοδότησης από τρεις διαφορετικούς πόρους, από το Ταμείο Ανάκαμψης 500 εκατομμύρια, από το ΕΣΠΑ γύρω στα 714 εκατομμύρια ευρώ και από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά βγαίνουν 1,7 δισ. που θα είναι ένα ικανοποιητικό ποσό ώστε να κάνουμε την αλλαγή στην Πολιτική Προστασία», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι εκείνοι θα συνδράμουν στη διαχείριση του κινδύνου.

«Το ΑΙΓΙΣ θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να εξοπλιστούμε με εναέρια μέσα αλλά να στήσουμε και νέα σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με σύγχρονα μέσα, με μέσα που έχουν drones, που έχουν early warning systems, θα ενισχυθούμε με ραντάρ», ανέφερε. Προσέθεσε ότι όταν ξεκινήσει αυτό το «μεγάλο» πρόγραμμα με την παρουσία του πρωθυπουργού θα γίνει μια παρουσίασή του «για να ξέρει και ο Έλληνας πολίτης πού θα ξοδευτούν αυτά τα σημαντικά λεφτά προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τώρα με την κλιματική κρίση οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν τις «mega fires, τις mega πυρκαγιές», ενώ τόνισε ότι στις τελευταίες πυρκαγιές του καλοκαιριού σε κάποια σημεία όπου υπήρχε αυτό το θερμικό φαινόμενο η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 600 βαθμούς Κελσίου. «Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου τύπου πυρκαγιές ουσιαστικά δεν σβήνονται. Στο νέο υπουργείο βασιζόμαστε στο τρίπτυχο Πρόληψη-Προετοιμασία/Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος που είναι και η παγκόσμια πρακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επόμενη αντιπυρική περίοδο ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι θα ενισχύσουν τα εναέρια μέσα γιατί αυτό το καλοκαίρι φάνηκε ότι χρειάζονται περισσότερα, ενώ επισήμανε ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες μίσθωσης, εξειδικευμένων Air Tractors, Erickson, όχι γενικά και αόριστα».

Επιπλέον αναφέρθηκε στο rescEU, καθώς με αυτό το πρόγραμμα σε βάθος πενταετίας η Ελλάδα θα πάρει επτά νέα Canadair, τα δύο από αυτά θα είναι αποκλειστικά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και το πρώτο που θα βγει από το εργοστάσιο θα έρθει στην Ελλάδα συμβολικά. Την ίδια στιγμή ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι επιχειρούν να συνδράμουν τα δασαρχεία της χώρας ως προς τη διαχείριση του κινδύνου. «Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και ταυτόχρονα να έχουμε καθαρισμούς δασών -όπου μπορούμε- σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καθώς από εμπειρίες άλλων κρατών, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη βιομάζα που παράγεται από τους καθαρισμούς για να είναι μέρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», σημείωσε.

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση στο βαθμό που θα θέλαμε. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και είναι φανερό απ' όλους τους επιστήμονες ότι έχουμε μείνει πίσω στην αντιμετώπισή της. Πρέπει να επιταχύνουμε το συντομότερο τις προσπάθειές μας, ώστε να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ