Η χθεσινή τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου μπορεί να έγινε στην Αθήνα, αλλά η είδηση βγήκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, από την… Άγκυρα. Η οργισμένη αντίδραση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας δεν είναι απλώς ένα γεγονός στα πολλά των τελευταίων δύο ετών, όταν η δήθεν οργισμένη Τουρκία προσπαθεί να «διαφυλάξει τα συμφέροντά της» όπως λένε Τούρκοι αξιωματούχοι, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και επιχειρώντας να δημιουργήσουν δήθεν τετελεσμένα.
Στρατηγικό πλήγμα στην Τουρκία
Η χθεσινή οργίλη αντίδραση της Άγκυρας δείχνει ότι απέτυχε η πολύμηνη προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Αίγυπτο -την οποία θεωρούσε ευκολότερη υπόθεση, καθώς προσέφερε στο Κάιρο οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Τουρκίας με αντάλλαγμα την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι από τη συμμαχία με Ελλάδα-Κύπρο. Με μια πρώτη ανάγνωση, η τουρκική προσφορά ήταν πιο συμφέρουσα για την Αίγυπτο από ό,τι ήταν η ελληνική -αυτό για να το καταλάβουμε αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη. Ωστόσο ο έμπειρος πρόεδρος της Αιγύπτου αλλά και η ελληνική διπλωματία έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής πλευράς, καταφέροντας στρατηγικό πλήγμα στην Τουρκία και στην προσπάθειά της να συνάψει συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
►Οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στη διακήρυξη Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου
►Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών
Έτσι, η Τουρκία απέτυχε παταγωδώς στον στόχο της διπλωματίας της που θεωρούσε ως τον ευκολότερο: Τη σύναψη νέων δεσμών με την Αίγυπτο. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η αποστολή της Αθήνας δεν ήταν καθόλου εύκολη, κυρίως για τον λόγο που αναφέραμε: Δηλαδή ότι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας έκανε συμφερότερη για την Αίγυπτο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας.
Το «καλό χαρτί» της κυβέρνησης
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, έπαιξε το χαρτί της αξιοπιστίας: Σε όλη τη διαδρομή των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των δύο μερών: Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας- Αιγύπτου κρατήθηκαν μακριά από τη δημοσιότητα κι από τις δυο μεριές, ενώ η νέα διπλωματική επίθεση φιλίας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Τριμερούς, έκανε τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να αντιληφθεί πως από τη μια μεριά έχει έναν αξιόπιστο σύμμαχο κι από την άλλη κάποιον που ευκαιριακά του προσφέρει κάτι σημαντικό, αλλά καθόλου δεν είναι βέβαιο ότι στην πρώτη δυσκολία θα παραμείνει σύμμαχος της Αιγύπτου: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πληρώνει τον προσωπικό του μεγαλοϊδεατισμό και τα διπλωματικά του «τερτίπια».
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να ανανεώσει τις προσδοκίες της Αιγύπτου από τη συμμαχία στο πλαίσιο της Τριμερούς: «Στην κοινή μας πορεία μόλις προσθέσαμε σήμερα δύο ακόμα Μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση των χωρών μας για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία μας σε θέματα αποδήμων», είπε ο πρωθυπουργός κατά τις χθεσινές δηλώσεις μετά τη λήξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής. Και εξειδίκευσε το ζήτημα της ενέργειας, η οποία «καθίσταται όχι μόνο σημείο συνάντησης των κοινών μας συμφερόντων και στρατηγικό προτέρημα των κρατών μας, αλλά και γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη, καθώς η πρώτη μπορεί να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της δεύτερης. Σε μία εποχή μεγάλων αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά, η Αίγυπτος μετέχει αποφασιστικά στο μεσογειακό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Και στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν πια -και με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου- ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος. Ταυτόχρονα όμως, σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει και πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο. Και σταθμός του προς την Ευρώπη θα είναι στο εξής η Ελλάδα. Με άλλα λόγια και οι τρεις χώρες μας αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι της Μεσογείου με ευρύτερη σημασία…».
Ταυτόχρονα η Αθήνα δώρισε 250.000 εμβόλια στο Κάιρο, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει στενή συνεργασία των δύο χωρών για την πρόληψη της κλιματικής κρίσης, κάτι που εξίσου ενδιαφέρει Ελλάδα, Κύπρο κι Αίγυπτο, χώρες με πολύ ήλιο και σημαντική έκθεση στη θάλασσα.
Ανακοίνωση κατά πάντων από το τουρκικό ΥΠΕΞ!
Μετά από όλα αυτά, η Τουρκία όπως ήταν φυσικό, δεν κρατήθηκε: Ο Ερντογάν βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις, όλοι -πλην ίσως του ιδίου- προεξοφλούν την ήττα του στις προεδρικές εκλογές ου 2023, και βλέπει ότι οι προσπάθειές του να αποκαταστήσει έστω ένα μικρό μέρος από τις δικές του αλλεπάλληλες διπλωματικές ήττες, ναυαγεί στα ρηχά. Έτσι εξηγείται η χθεσινοβραδινή αντίδραση της Άγκυρας, το Υπουργείο Εξωτερικών της οποίας εξέδωσε ανακοίνωση (!) εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου (την οποία Αίγυπτο ως πρόσφατα παρακαλούσε η Τουρκία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών). Στην επίσημη αντίδρασή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την κοινή διακήρυξη μία νέα ένδειξη «των εχθρικών πολιτικών της Ελλάδας και της Κύπρου» απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. «Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή είναι μία ένδειξη ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αντιληφθεί την πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι επιτυχής χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση της Άγκυρας.
Τίποτα, πάντως, δεν μπορεί να κρύψει την στρατηγική ήττα της τουρκικής διπλωματίας και την επιβεβαίωση του τέλους της περιόδου Ερντογάν, τουλάχιστον στις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!