Νέα
  • ΓΔ: 1449.47 -0.21%
  • Τζίρος: 69,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ Γεννηματά: «Ναι» στη Αμυντική Συμφωνία με την Γαλλία

Φώφη Γεννηματά
Πηγή: Eurokinissi

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, κατακρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιπαράθεση που είχαν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να εμφανίζουν ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι πατριώτες.

«Πόσο μεγάλη ζημιά μας έχει κάνει το γεγονός ότι δεν έχουμε χαράξει μία ενιαία εθνική στρατηγική και αυτό με τεράστια προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που αρνήθηκε το διάλογο όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό αφήνει περιθώρια να ερχόμαστε εδώ για τόσο σοβαρά ζητήματα και να ακούγονται αυτού του επιπέδου οι αντεγκλήσεις. Προκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, λαϊκισμός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει τη Συμφωνία καθώς θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας καθώς και τον εκσυγχρονισμό του στόλου με την αγορά των Γαλλικών φρεγατών, σύμφωνα με τα αιτήματα των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρατήρησε ωστόσο ότι η προς κύρωση Συμφωνία έχει προβλήματα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές.

Ούτε βέβαια να παρασυρθούμε και σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, που θα υπονομεύει την ήδη πληγωμένη οικονομία και θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, οφείλει να συνοδεύεται από μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους ας κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε τα θέματα.

Αυτή ως σήμερα δεν υπάρχει. Με ευθύνη της Κυβέρνησης σας κ. Μητσοτάκη», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι δεν εντάσσεται η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης με την αγορά των φρεγατών σε ενιαία εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας.

Επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πώς είναι απαραίτητο να συζητήσουν, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, και να καθορίσουν τους στόχους μιας τέτοιας στρατηγικής.

Επεσήμανε 4 σημεία που χρειάζονται απαραίτητης αποσαφήνισης.

1ον: Η συμφωνία δεν καλύπτει το σύνολο των ενδεχόμενων απειλών κατά της χώρας μας. «Αναφέρεται στην «επικράτεια», επομένως δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ως γνωστόν αυτές (είτε που έχουν οριοθετηθεί, είτε που θα οριοθετηθούν) δεν συνιστούν «επικράτεια» του κράτους, αλλά περιοχές όπου ασκούνται κυριαρχικά δικαιώματα.

Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε αυτές ακριβώς τις περιοχές, η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει ότι είναι δυνατόν για την συμπλήρωση της συμφωνίας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

2ον: «Πριν από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός μας κάλεσε στο γραφείο του για να μας ενημερώσει ότι η αγορά των πλοίων κοστίζει ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale. Σήμερα παίρνουμε και τα Rafale και τις Γαλλικές φρεγάτες. Τι άλλαξε; Η Κυβέρνηση οφείλει να μας ενημερώσει. Γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ .

3ον: Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπει ότι η κάθε συμπράττουσα πλευρά οφείλει να συνδράμει την άλλη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Ερωτώ τον κ. Μητσοτάκη. Δεσμευόμαστε ότι θα συνδράμουμε τη Γαλλία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Σαχέλ, όπως προβλέπει το άρθρο 18; Ναι ή Όχι;», είπε η Φώφη Γεννηματά και

4ον: κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία για τις φρεγάτες, πρέπει να συμπληρωθεί με μέτρα στήριξης και αναγέννησης των Ναυπηγείων της χώρας μας , καθώς δεν έχει καταβληθεί ως τώρα καμία ουσιαστική προσπάθεια από την Κυβέρνηση, για να αξιοποιηθεί και για τα ελληνικά ναυπηγεία, ένα τόσο μεγάλο ναυτικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι απαράδεκτο όταν τα ναυπηγεία μας κινδυνεύουν και απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, η Κυβέρνηση να σιωπά και να μην ανταποκρίνεται στις ευθύνες της.

Είναι απαράδεκτο να γινόμαστε οικειοθελώς χώρα μόνο «καταναλωτής» αμυντικών συστημάτων, όταν όλες οι άλλες χώρες διεκδικούν και παίρνουν συμμετοχή των βιομηχανιών τους. Μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης», υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Όπως σημείωσε η διμερής συμφωνία με τη Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξασθενήσει, τις προβλέψεις για την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που υποχρεώνει νομικά και πολιτικά όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., να συνδράμουν ένα άλλο κράτος- μέλος που πέφτει θύμα ένοπλης επιθετικότητας από Τρίτη χώρα. Η ρήτρα αυτή πρέπει να ισχύει απόλυτα και για όλες τις χώρες.

«Ρήτρα που είναι έργο της Ελλάδας, "έργο ΠΑΣΟΚ", που προτάθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 2002 με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου και έγινε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση αποδεκτή», ανέφερε η κ. Γεννηματά και κατέληξε λέγοντας πώς «το ΝΑΙ μας, η υπεύθυνη στάση μας στη συμφωνία με τη Γαλλία, συνοδεύεται και με την απαίτηση να αναλάβει η Κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που πρέπει, να αξιοποιήσει τη συμφωνία ώστε να ανακοπεί η Τουρκική επιθετικότητα, να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες, να εμπεδωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ