Νέα
  • ΓΔ: 1539.48 +0.56%
  • Τζίρος: 104,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Τι θα πουν Μητσοτάκης και Τσίπρας

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Eurokinissi

Η σημερινή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Εθνική Αντιπροσωπεία αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για τους πολίτες από τη μια μεριά να κρίνουν τους διεκδικητές της πρωθυπουργίας στις επόμενες εκλογές και από την άλλη να αξιολογήσουν τα εκατέρωθεν επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την επίμαχη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για προμήθεια φρεγατών και κορβετών από τη χώρα μας, αλλά και για τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της επικράτειας μιας εκ των δύο χωρών.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες έχουν επαρκώς προετοιμαστεί για τη σημερινή κοινοβουλευτική μάχη, όπου αναμένεται και πάλι να ανεβούν οι τόνοι, καθώς ο μεν κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει για μικροψυχία την αντιπολίτευση, ο δε κ. Τσίπρας θα επιτεθεί στον αντίπαλό του με το επιχείρημα ότι η Συμφωνία δεν μας καλύπτει στα σημεία που μας απειλεί η Τουρκία, δηλαδή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (αλλά όχι της ελληνικής επικρατείας) και εντός του FIR Αθηνών.

Κ. Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα για τη στήριξη των πολιτών

«Pandora Papers»: Μύδροι από την Ευρωβουλή προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η Ελλάδα καλύπτει ένα αίτημα δεκαετιών

Η βασική θέση με την οποία θα προσέλθει στη συζήτηση ο πρωθυπουργός είναι ότι η συμφωνία συνιστά μεγάλη επιτυχία της χώρας, μια εθνική επιτυχία ιστορικών διαστάσεων. Θα υπογραμμίσει τον θετικό διεθνή αντίκτυπο και θα τονίσει ότι η συμφωνία αναβαθμίζει στρατηγικά την πατρίδα μας, διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, εμπεδώνει το ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να φωτίσει τα τρία κεντρικά σημεία-κλειδιά της συμφωνίας:

  • Πρώτον, περιλαμβάνει (στο άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Θωρακίζεται η Ελλάδα έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναβαθμίζεται η αποτρεπτική δύναμη της. 
  • Δεύτερον, ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας -σε συνέχεια των 24 μαχητικών Rafale- με τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες Belharra, που θα παραδοθούν με πλήρη οπλισμό, σε χρόνο ρεκόρ και με χαμηλό κόστος.  
  • Και τρίτον, αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Φέρνει έτσι την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο. 

Ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει ευθέως τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για «τις αγκυλώσεις και τις εμμονές, τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες του», με τις οποίες στρέφεται εναντίον μιας συμφωνίας που είναι πρώτα εθνική επιτυχία και μετά επιτυχία της κυβέρνησης. Το ίδιο άλλωστε έκανε, θα θυμίσει ο κ. Μητσοτάκης, και στην περίπτωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Αποδεικνύει έτσι, για πολλοστή φορά, την πολιτική του ανεπάρκεια και τον πολιτικό καιροσκοπισμό του. Αποδεικνύει ότι παραμένει προσκολλημένος σε ιδέες και ερμηνευτικά σχήματα του περασμένου αιώνα. Ότι δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στο σύγχρονο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και διπλωματικό περιβάλλον και επιλέγει να απόσχει από το εθνικό μέτωπο θωράκισης της Ελλάδας.

Η ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη είναι προσχεδιασμένη, επειδή το πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει πως η θέση που τελικά υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας δεν του αφήνει πολλά περιθώρια κατά μέτωπο επίθεσης εναντίον της κυβέρνησης, επομένως εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό η επίθεση Μητσοτάκη εναντίον Τσίπρα θα μείνει αναπάντητη, τουλάχιστον ως προς το πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας - Πώς προέκυψε η τελική θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας επέδειξε αμηχανία, για πολλούς λόγους: Πρώτον διότι τη συμφωνία αυτή την είχε διαπραγματευτεί σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός, δεύτερον διότι πράγματι δίνει σημαντική βοήθεια στη διαχρονική προσπάθεια της Ελλάδας να περιορίσει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας (τις οποίες δοκίμασε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός) αφού τη βρήκε «στρατηγικά θετική», και τρίτον διότι η προφανής συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε μια κίνηση συναίνεσης, ακυρώνοντας τη λογική Μητσοτάκη πως στρέφεται «προς τους πολίτες γιατί η αντιπολίτευση δεν συναινεί σε τίποτα».

Ωστόσο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε σταδιακά να μετακινείται προς το «όχι», μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή και, κυρίως, την κοινή συνεδρίαση του Π.Σ. με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας επεξεργάστηκε με το επιτελείο του τα σημεία στα οποία θεμελιώνει το «όχι» του: Πρώτον, η στρατιωτική συνδρομή δεν περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, δεύτερον την υποχρέωση για στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στις πιθανές γαλλικές επιχειρήσεις σε εδάφη που αποτελούν κατάλοιπα αποικιακών πολέμων, όπως στην περιοχή του Σαχέλ και, τρίτον, οι απαραίτητες κυβερνητικές εξηγήσεις για το ποσό των χρημάτων που καταβάλλει η Ελλάδα, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε αυτό τον τομέα. Στο μεταξύ η Κουμουνδούρου έγινε δέκτης πολλών διαμαρτυριών από κομματικά στελέχη, κεντρικά και περιφερειακά, για τη διαφαινόμενη, ως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, θετική της ψήφο στην ελληνογαλλική συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο σήμερα. Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην ουσία των αντιρρήσεων που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα επικαλεστεί και γενικότερες επιφυλάξεις, με κυριότερη αυτή που διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αναφέρεται στα «ασθενή» σημεία της συμφωνίας Αθήνας-Παρισιού. Η επιδίωξη Τσίπρα είναι προφανής: Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάξεις εκφράζουν ακόμα και μετέχοντες στον δημόσιο διάλογο που κάθε άλλο παρά φιλικοί προς την αξιωματική αντιπολίτευση είναι, και κάθε άλλο παρά εχθρικοί προς την κυβέρνηση. Δηλαδή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η θέση του κ. Τσίπρα, συνεπώς, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συνομιλίες με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι ένα σκέτο «όχι», αλλά αντίθετα μια «θέση πολιτικά ώριμη» όπως τη χαρακτήριζε ηγετικό στέλεχος του κόμματος, καθώς θεωρεί στρατηγικά σωστή τη συμφωνία, ωστόσο την καταψηφίζει γιατί δεν υπάρχουν οι αποσαφηνίσεις που το κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ