Ολο και περισσότερο η προσοχή των πολιτικών κομμάτων στρέφεται προς τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν, καθώς πλέον μετά το καλοκαίρι διαμορφώνονται σταδιακά οι πολιτικές συνθήκες εντός των οποίων θα διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση των κομμάτων.
Γι' αυτό πίσω από κάθε πράξη ή παράλειψή της, η κυβέρνηση αναζητά εκλογικά οφέλη, ενώ το ίδιο πράττει και η αντιπολίτευση, μείζων ή ελάσσων.
Τι προσδοκά η κυβέρνηση
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρόσφατης ελληνογαλλικής συμφωνίας, που προβλέπει ότι η χώρα μας θα αγοράσει -πέραν των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale- και 3+1 φρεγάτες Belharra και 3+1 κορβέτες Gowind, παράλληλα με τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής της μιας χώρας προς την άλλη, εάν κάποια εκ των δύο απειληθεί από τρίτη χώρα, ακόμα και μέλος του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Τουρκία. «Η αντιπολίτευση έπεσε στην παγίδα του "όχι σε όλα"», υπογραμμίζει κυβερνητικό στέλεχος με έδρα του το Μέγαρο Μαξίμου. «Αγνοεί ότι οι πολίτες που το ακολουθούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και υπέρ της ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών μας με τη Γαλλία». Η ίδια πηγή προσθέτει ότι η κυβερνητική παράταξη εκτιμά πως ένα ποσοστό από όσους βρίσκονται στην περιφέρεια της επιρροής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπορεί να προσελκυστούν από την κυβέρνηση την ώρα της κάλπης, στο όνομα της θωράκισης της αμυντικής δυνατότητας της χώρας.
►Γ. Οικονόμου: Τυφλωμένος από τις εμμονές και το κομματικό του πάθος ο ΣΥΡΙΖΑ
►Aλ. Τσίπρας στην ΚΟ: Γιατί δεν μπορεί γίνει αποδεκτή η συμφωνία με τη Γαλλία
«Αλλά δεν είναι μόνο η ελληνογαλλική συμφωνία», συμπληρώνει. «Ο Μητσοτάκης θα δημιουργεί νέα γεγονότα τέτοιου τύπου, που και την εικόνα του θα ενισχύουν σε κοινωνικά στρώματα ευρύτερα από αυτά που παραδοσιακά ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΙΝΑΛ, θα φέρνουν σε δύσκολη θέση. Δείτε τι έκανε με τα ζώα συντροφιάς, ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς οι οποίοι δεν ασχολούνται με την ενεργό πολιτική και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους βρουν τα πολιτικά κόμματα, πολλώ δε μάλλον να τους πείσουν». Είναι η πολιτική της «ήπιας ισχύος», που έχει υιοθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή της πολιτικής επένδυσης σε θέματα, γεγονότα και πεδία της καθημερινότητας τα οποία αγγίζουν κυρίως όσους βρίσκονται μακριά από την πολιτική.
Ωστόσο, υπάρχουν και γεγονότα που αφορούν στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης, και μάλιστα δεν τα δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης αλλά οι αντίπαλοί του! Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η επανεμφάνιση Καμμένου και οι δηλώσεις του περί «αγορασμένων βουλευτών» από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ήδη η Κουμουνδούρου δεν έχει σχολιάσει τίποτα επί των δηλώσεων Καμμένου, ενώ εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι κανείς εκ των καταγγελλομένων για "εξαγορά" δεν έχει διαμαρτυρηθεί», λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει αποφασίσει να κρατήσει ψηλά στην πολιτική επικαιρότητα το συγκεκριμένο θέμα.
Παρόμοιες προσδοκίες και από την αντιπολίτευση
Εκλογικά οφέλη, όμως, προσδοκά και η αντιπολίτευση, αν και είναι σαφές πως δεν έχει την ευχέρεια να «δημιουργεί γεγονότα», τουλάχιστον στον βαθμό που το κάνει η κυβέρνηση. Ήδη, όμως, στελέχη της αναζητούν περισσότερα στοιχεία για τις ελληνικού ενδιαφέροντος εταιρείες που περιέχονται στα Pandora Papers και εκτιμάται ότι θα αφορούν και σε πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την κυβέρνηση ή με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Την ίδια προσοχή δείχνουν και στις υπό διαμόρφωση εξελίξεις σχετικά με την ανάγκη παράτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης αλλά και αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Εδώ ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, εάν η συμβολή της Ελλάδας δεν είναι πρωταγωνιστική.
Ομοίως το ενδιαφέρον των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εξέλιξη της ακρίβειας, για τη δυνατότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην έξαρσή της, καθώς και για τον ρόλο που παίζει (ή που δεν παίζει…) η Ελλάδα σε όλη αυτή την προσπάθεια, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βλέπουν «παράθυρα ευκαιρίας» εκλογικών ωφελημάτων. Παράλληλα η Κουμουνδούρου συλλέγει κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να στοιχίσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και -έστω εξ αντανακλάσεως- να ωφελήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Τέτοια είναι η κυβερνητική απόφαση για αναθεώρηση του άρθρο 19 του Ποινικού Κώδικα περί διάδοσης «ψευδών ειδήσεων», η κατάχρηση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις εναντίον Μέσων Ενημέρωσης, κάτι που αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει πολιτικά με το βλέμμα στην κάλπη. Ήδη η ΕΣΗΕΑ διαφώνησε καθαρά με την επιλογή αυτή, κάτι που αποτελεί πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα της Κουμουνδούρου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!